Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så förklarar Peter Gerhardsson petningarna

EM 2022

Anna Anvegård, Julia Roddar och Madelen Janogy petades ur EM-truppen.
Det är tuffa beslut som ligger bakom Peter Gerhardssons val. 
- Det är ett bra läge för oss och för Sverige men naturligtvis jobbigt för spelarna som inte är med, säger förbundskaptenen. 

5:54
Nästa

Avbryt
Försök igen

Under tisdagen tog Peter Gerhardsson ut truppen till EM som går av stapeln den 6:e juli i England.

I truppen fanns två debutanter i form av Amanda Nildén och Johanna Rytting Kaneryd. Dessutom var Linda Sembrant tillbaka i mästerskapssammanhang sedan hon skadade sig förra året.

Och utanför truppen hamnade Evertons Anna Anvegård, Hammarbys Madelen Janogy och Washington Spirits Julia Roddar. De två förstnämnda har dragits med skador under våren - men det är den stora konkurrensen som ligger bakom petningarna menar förbundskapten Peter Gerhardsson.

- Alla är uttagningsbara och det har varit en stor konkurrens. De två (Anna Anvegård och Madelen Janogy) är två av flera som hade kunnat vara med. I det sammanhanget även (Julia) Roddar. Alla var med under OS och hjälpte oss där, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Det är tuffa beslut. Det finns ytterligare som hade kunnat vara med utan att vi hade känt att nu är det problem. Det är ett bra läge för oss och för Sverige men naturligtvis jobbigt för spelarna som inte är med, säger Peter Gerhardsson på en presskonferens.

Gerhardsson berättar vidare att han ännu inte har tagit samtal med spelarna som inte har fått en plats i truppen - utan brukar vänta till efter truppen är släppt för att ge ett besked.

- Vi har gjort det emellanåt, men sedan vet vi inte vad som händer. Vi vill gärna veta exakt - om någon lämnat återbud eller att det blir ett ändrat beslut. Sen är min erfarenhet att det är tufft att göra det (prata med spelare reds. anm.). Även om man sårar människor får man prata med dem och med tiden får man hoppas att de inte accepterar mitt beslut, men har en förståelse för att jag måste fatta ett beslut, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Jag vill framför allt förklara varför jag gjort på det här sättet och det vill jag ta med spelarna direkt och prata med dem om varför de inte är med och inte prata med andra om det. Då kan man göra det på ett mer tydligt sätt när man har tagit ut en trupp och förklara. Att hamna utanför en trupp, det ska man inte gilla.

Hur spelar känslorna in när man inte tar ut vissa spelare?
- Jag har lärt mig att det ingår i det här jobbet. Känslomässigt finns det en del i mig som människa som tycker synd om de som inte kom med. Men jag har inga problem med att göra det jobbet, kommer det en dag när känslorna tar över då ska jag nog göra något annat.

Julia Roddar hamnade utanför truppen denna gång och i ett meddelande till Fotbollskanalen beskriver hon sin besvikelse.

"Jag har inte jättemycket att säga mer än att jag är besviken och hoppades på att komma med. Min liga fortsätter här i USA, så nu är det 100 procent fokus på den", skriver hon.

ANNONS

Linda Sembrant missade OS förra sommaren och kan känna igen sig i känslan av att missa ett mästerskap.

- Det är tufft. Man har som spelare väldigt stora förhoppningar och mästerskap är något man drömmer om. Man vill vara med och uppleva det här. Man lider med de som inte kommit med, säger hon.

Publicerad 2022-06-07 kl 19:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto