Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Antisemitisk skandal i England: "Rasistiska stereotyper av den värsta sorten"

Foto: Scanpix

Fotbollsklubben Wigan skakas av en antisemitisk skandal. I en intervju med the Guardian sade ägaren Dave Whelan bland annat att "judar är ett folk som jagar pengar mer än andra".

Den 78-årige klubbägaren har varit upphov till flera kontroverser de senaste dagarna, och det hela började med att han valde att anställa Malky Mackay som ny manager i klubben. Detta trots att den förre Cardiff-tränaren fortfarande utreds av fotbollförbundet, sedan hans gamla arbetsgivare anmält honom på grund av en rad rasistiska sms som ska ha skickats de senaste åren.

Bland annat ska Mackay ha kallat Cardiff Citys malaysiske ägare Vincent Tan för "guling", och han ska även ha gett uttryck för antisemitism och beskrivit en fotbollsagent som "en girig jude".

Men Dave Whelan ser uppenbarligen inget fel med något av uttalandena. I en intervju med the Guardian försvarar han tvärtom det sätt som Mackay ska ha uttryckt sig på och hävdar att det inte finns någon skillnad mellan att kalla en brittisk person för "britt" och att ge någon från Asien öknamnet "guling".

Att Mackays sms angående judar skulle vara ett exempel på en antisemitisk stereotyp som historiskt använts på ett nedsättande vis mot en hel folkgrupp håller Dave Whelan inte heller med om.

- Jag tror att judar älskar pengar mer än andra och jag vet att de är ett väldigt skarpsinnigt folk. Det är inget menat alls. Det är bara sanningen, säger han till the Guardian.

Ilskan är dock påtaglig bland fotbollsälskare i England, och en av dem som kräver att Whelan ber om ursäkt eller avgår från sin post är Simon Johnson, tidigare ordförande för FA.

- Tyvärr ägnar sig både Whelan och Mackay åt några av de mest bakåtsträvande typerna av stereotyp rasism man kan tänka sig. Uttryck som utgjort själva basen för den antisemitism vi sett prov på så många gånger under historiens lopp. Jag kräver att de ber om ursäkt, säger han.

Publicerad 2014-11-20 kl 22:15
Annons
Annons
Annons