Brighton hade gjort mål i 32 raka ligamatcher.
2-0 i London gör att "The Gunners" är serieledare på nytt.

5:31

Avbryt
Försök igen

Arsenal ville hitta tillbaka till vinnarspåret efter att ha förlorat mot Aston Villa förra helgen och 1-1-mötet med PSV Eindhoven i Champions League i veckan. För motståndet stod Brighton på Emirates Stadium. De tre senaste mötena lagen emellan på denna arena hade slutat med Brighton-seger.

När Arsenal presenterade sin elva stod det klart att tränare Mikel Arteta startar med exakt samma manskap som i förlusten mot Aston Villa. Jorginho saknades helt på grund av ett fotbekymmer, vilket Londonklubben meddelade på X med en timme kvar till avspark.

Arsenal inledde piggt och hade en chans direkt efter inspel från Bukayo Saka. Men ingen av hemmaspelarna rusade fram på passningen från stjärnan. Förre irländske landslagsspelaren Clinton Morrison noterade att Brightons vänsterback James Milner hade bekymmer med Saka.

- Det kommer att bli en lång eftermiddag för Milner, sa Morrison i BBC.

Arsenal fortsatte trycka på att och hade ytterligare några lägen till att ta ledningen under första kvarten. Efter dryga halvtimmen var det nära på nytt för Arsenal. Saka hittade Gabriel Martinelli med ett inspel snett inåt bakåt. Brassen avslutade på ett tillslag och det gick över ribban.

Andra halvlek hann knappt börja förrän Arsenal spräckte nollan. Gabriel Jesus höll sig framme på en hörna från höger och kunde omarkerad nicka in 1-0 i den 53:e minuten.

- Ni får vad ni förtjänar, Brighton, för så går det när man ger bort dumma chanser! Det är svagt av målvakten också, säger Morrison på BBC och fortsätter:

- Visst att du vill rulla boll långt ner på egen planhalva, men om det inte funkar har du väl en reservplan? Brightons mittfält har inga ben. Arsenal kan göra två eller tre mål nu.

Hemmalaget fortsatte att trumma på, samtidigt som Brighton gjorde ett trippelbyte med timmen spelad. En ny Arsenal-hörna rensades undan mitt framför mål strax därpå och födelsedagsbarnet Martin Ödegaard tryckte av med vänstern från nära håll, men Bart Verbruggen i Brighton-målet stod i vägen.

Med tio minuter kvar bytte Brighton in förre Arsenal-spelaren Danny Welbeck, tillbaka efter skadan i baksida lår som hållit honom borta från spel i elva matcher. Bara tre minuter senare störtade Kaoru Mitoma fram på vänsterkanten och serverade Pascal Gross, som stötte bollen utanför stolpen - Brightons farligaste läge den här kvällen.

Åt andra hållet bröt Declan Rice fram, ryckte åt sidan och drog till med vänstern för att sätta 2-0, men Verbruggen ville annat och styrde undan med foten. Ett par minuter från slutet hamrade dock Kai Havertz in spiken i kistan - mellan benen på Verbruggen - till 2-0.

- Jag har haft det tufft de första månaderna, men har alltid försökt ge allt varje dag. Som offensiv spelare är de talltid kul att göra mål eller assist. I dag gick det bra, säger Havertz till BBC efter matchen.

Morrison var i sin tur imponerad.

- Arsenal spelar inte på topp, men vinner sina matcher och visar mästartakter. Fortsätter de såhär kan de pressa Liverpool och Manchester City hela vägen, säger han på BBC.

Även Arsenal-tränaren Arteta uttalar sig efter matchen.

- En fantastisk prestation som var en fröjd att se från start till slut. Vi förtjänade verkligen segern. Vi hade 15 skott (i första halvlek), säger han enligt BBC.

I årets upplaga av Premier League har inget lag lyckats hålla nollan mot Brighton - fram till i dag. Faktum är att de blåvita gjort mål i 32 raka ligamtacher och den sviten är nu bruten av Arsenal, som kliver upp i serieledning. 17.30 tar direkta konkurrenten Liverpool emot Manchester United på Anfield.

Så startade lagen:

Arsenal: Raya - White, Saliba, Gabriel, Zintjenko - Ødegaard, Rice, Havertz - Saka, Jesus, Martinelli.

Brighton: Verbruggen - Veltman, van Hecke, Dunk, Milner - Gross, Gilmour - Adringra, Lallana, Mitoma - Ferguson.

Publicerad 2023-12-17 kl 16:56