Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Blomqvist chockad av beskedet: "Nu tror jag inte på Mourinho"

Foto: Scanpix

Alex Ferguson slutar som tränare – men stannar i Manchester United. Då kan klubben glömma José Mourinho, tror Jesper Blomqvist.

- Svårt med två så starka personligheter, säger han till fotbollskanalen.se.

Nyheten slog ned som en bomb på tisdagskvällen. Enligt the Telegraph hade den nykrönte engelske mästaren Alex Ferguson bestämt sig för att sluta som manager – vilket också bekräftades efter onsdagsmorgonens träning.

- Jag har hela tiden velat lämna ett lag av allra högsta kvalitet efter mig, och det känner jag att jag kan göra nu, säger den 71-årige skotten.

Enligt ett pressmeddelande från United kommer Ferguson, som sammanlagt vunnit 38 titlar av olika slag på Old Trafford, att fortsätta i den administrativa ledningen och även agera ambassadör åt klubben. Det talar för att man söker en mindre högprofilerad person som efterträdare, enligt Jesper Blomqvist.

- I det här läget tror jag inte att man tar in en Mourinho-typ. Det har jag väldigt svårt att se. Visserligen brukar de två vara väldigt vänliga och artiga mot varandra när de ses, men känslan är ändå att båda är ganska stora personligheter. Vem skulle ha sista ordet i en sådan konstellation?

Du menar att Alex Ferguson fortfarande skulle vaka över verksamheten på ett sätt som inte fungerar för José Mourinho?

- Ja, kanske. Om han skulle sluta helt krävs nog någon som Mourinho, men nu gissar jag att United söker någon med lite lägre profil. Kanske någon ur de egna leden.

Jesper Blomqvist berättar att han fortfarande är "lite chockad" över beskedet. För två år sedan spekulerade många kring Fergusons avgång, men nu beskriver han det inträffade som en blixt från klar himmel.

- Jag är väldigt förvånad faktiskt. Om man varit i hans skor själv hade man kanske klivit av efter fjolåret när City vann ligan. Men Ferguson ville göra det på sitt sätt och har ju svarat för en imponerande comeback. En sista gång fick han visa att gammal är äldst, säger Blomqvist.

Du har själv jobbat länge med honom, hur skulle du beskriva det?

- Han har så många kvaliteter. Dels är han en otrolig visionär med en förmåga att få folk med sig. Sedan har han den egenskapen att han "never looks back", vilket många i United framhöll senast för ett par veckor sedan när jag var där och jobbade med deras TV-kanal. Han blir aldrig nöjd och glad efter en seger, utan det är ständigt nästa utmaning som gäller. Nästa match, nästa säsong.

Är det nyckeln till hans framgångar?

- Jag tror att det där drivet och den där hungern krävs om man ska ligga på topp i 25 år. Att man alltid vill utvecklas och blicka framåt. Han Alex Ferguson är ett unikum. Inget snack om det. Att orka på det sättet har vi aldrig sett maken till. Visst, Mourinho och Pep Guardiola har vunnit mycket. Men kom tillbaka när ni hållit samma konstant höga nivå i flera decennier.

Hur är Ferguson som människa?

- Otroligt varm. Självklart ställer han höga krav och vill inte kompromissa för att nå sina mål. Men samtidigt värnar han om alla sina anställda och kollegor. Titta på den stab han har nu och jämför den med när jag var där (kring millennieskiftet), det är nästan samma personer på nästan alla poster. Det säger en hel del om att han är omtyckt och en bra ledare att samarbeta med.

Nu räknar Jesper Blomqvist att Manchester United, under överinseende från Alex Ferguson, fortsätter att bygga vidare på den verksamhet han startade 1986 och har förvaltat sedan dess. En stomme av trotjänare, med Paul Scholes och Ryan Giggs i spetsen, blir viktiga stöttepelare både för A-laget och kanske för en framtida ledarstab.

- Jag tror inte att man vill rasera allt som varit, utan snarare att man siktar på att föra andan vidare. Då blir sådana spelare monumentala med sina erfarenheter. De växer ju inte direkt på träd, säger Blomqvist.

Publicerad 2013-05-08 kl 11:08
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons