Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bristol City-stjärnan Niclas Eliasson i stor intervju: "Jag vill testa vingarna"

Championship

FALKENBERG. Möt Bristol City-mittfältaren Niclas Eliasson, 24, i en stor intervju om livet i England, klubbens Premier League-drömmar, det speciella året, intresset från större klubbar och landslaget.
- Jag vill testa vingarna och se hur långt jag kan ta mig. Förhoppningsvis får jag uppleva en av de största ligorna, säger Falkenbergssonen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/Eric Nilsson

Bristol Citys mittfältare Niclas Eliasson är hemma i Falkenberg på semester under totalt två veckors tid innan träningen i England drar i gång igen nästa vecka. Men 24-åringen är inte den lugna typen.

När Fotbollskanalen träffar honom på Falcon Alkoholfri Arena har han precis avverkat ett gympass.

- Jag har haft semester ett par dagar och nu tränat ett par dagar på gym och en del fotboll med Falkenbergs FF också. Jag har många kompisar kvar i laget och följer alltid FFF noga. Det gäller att hålla formen uppe och vara redo för en ny, lång säsong, säger Niclas Eliasson.

Han njuter av att vara hemma i lugna, sommarsköna Falkenberg.

ANNONS

- Speciellt när man bor utomlands är det skönt att komma hem. Och under dessa tider är det inte aktuellt att åka på semester långt hemifrån. Det är skönt att vara hemma och njuta med nära och kära. Jag har föräldrarna, syskon, tjejen Julia och vänner här, säger han.

Att det blir två veckors semester istället för de sedvanliga fem-sex veckorna är inget han gråter över.

- På grund av coronaviruset och alla cuper har allt blivit hoptryckt. Det blev lite kortare semester, men det ska bli kul att dra i gång igen också. Det blir ingen jättelång försäsong. Det roligaste är att spela matcher, framförallt matcher som betyder något i ligan. Jag föredrar att ha en kortare försäsong och sen gå in och spela tävlingsmatcher, säger han.

Niclas Eliasson skrev på ett treårskontrakt med Bristol City i augusti 2017. I det avtalet ingick ett optionsår, som ”The Robins” valt att utnyttja.

ANNONS

- Det var ganska väntat att de tog optionen, säger han.

Han berättar att klubben vill förlänga kontraktet med honom, men att han själv valt att avvakta.

- Det har varit lite prat om att förlänga. Men det kan svänga väldigt fort i den här branschen, med andra klubbar och med Bristol City. Jag har lagt det på min agent. Händer det något konkret så lyssnar jag. Jag vill inte höra om minsta lilla intresse från Bristol City eller en annan klubb, utan mer om något verkligen ligger på bordet och är seriöst, säger han.

”Samba-Nicke”, som han tidigt fick som smeknamn i hemstaden, säger sig trivas med livet i Bristol, som är ungefär lika stort som Göteborg och är en studentstad med invånare från världens alla hörn.

- Enligt engelsmännen är det en av de bättre platserna att bo på i England. Det finns saker att göra och det är enkelt att ta sig till London. Man kan åka in dit om man har en ledig dag. Annars stannar jag mest i Bristol, säger den tekniske mittfältaren.

ANNONS

Under de tre åren han har spenderat i Bristol har han lärt känna människor både i och utanför klubben.

- Jag har några kompisar i laget som jag hänger med och också några stycken utanför som jag har lärt känna via gemensamma kompisar. I laget umgås jag främst med portugisen Pedro Pereira. Han har varit på lån från Benfica, så vi får se om han blir kvar. Sen har vi en walesare som heter Marley Watkins, som bor i närheten, säger han.

Det han saknar mest från hemlandet är den svenska maten.

- Den svenska husmanskosten! Det är lite annorlunda mat i England. De gillar mycket friterat och engelska ”eggs and beans” och sådant. Man vänjer sig, men den svenska maten är bättre.

Nyligen blev han utsedd till årets spelare i klubben.

- Det var en ära att få ett sådant pris. Det är alltid stort att få ett kvitto på att man gör någonting bra. Det var fantastiskt kul, säger Niclas Eliasson.

ANNONS

Han bidrog med tre mål och tolv assist i ligan under den gångna säsongen.

- Jag har tagit steg varje säsong och jag tycker att jag tagit stora steg framåt senaste året. Jag gjorde ändå 15 poäng i en tuff liga. Jag strävar alltid efter att bli bättre och bättre, men jag är glad och nöjd över min säsong. Jag kämpar på ännu hårdare för att det ska gå ännu bättre, säger han.

Han har fått varva startelvan med bänken. Under senaste säsongen fick han starta 18 matcher och hoppa in i 19.

- Vi har haft många olika formationer och byten fram och tillbaka. Ofta var det två-tre matcher i veckan och att vi då gick runt på folk. Oavsett om jag startat eller hoppat in i matcher tycker jag ändå att jag har bidragit till laget. Självklart vill man spela varje minut men det gör inte många i vårt lag, säger han.

ANNONS

Han hymlar inte med att han gärna vill spela från start lite oftare.

- Jag vill alltid starta varje match. Sen är det alltid tränaren som fattar beslutet. Det gäller att göra det så bra som möjligt hela tiden. Om man kollar på vår trupp så har många spelare startat en hel del men också hoppat in mycket, säger han.

Bristol City missade playoff-spelet, vilket han tycker var surt.

- Lagets prestationer har varit upp och ner. Ett tag hade vi en väldigt bra chans att ta en playoffplats, då vi bara var en poäng efter. Men vi fick inte med oss tillräckligt många matcher efter uppehållet och tränaren fick då också sparken. Alla är besvikna över att vi inte nådde playoff, som var klubbens målsättning. Vi var inte helt jämna. Vi hade perioder som var bra och perioder som var mindre bra och det var det som gjorde att vi inte nådde hela vägen, säger han krasst.

ANNONS

Att klubben har ambitioner om att nå högre än så råder det inga tvivel om.

- Bristol City slåss för att bli en Premier League-klubb och folket i staden brinner för klubben och vill ha ett lag högre upp. I princip varje hemmamatch var fullsatt innan corona. Vi har en nyrenoverad arena och en ny träningsanläggning som blir klar i höst. Det är en klubb som satsar mycket, säger han.

Är det realistiskt att tro på uppflyttning till Premier League?
 - Det är i alla fall realistiskt att satsa mot playoff. Klubben satsar för att bli bättre och bättre för varje år och nu har vi varit nära playoff. Det har varit snöpligt när det har handlat om några poäng hit och dit, svarar han.

Vi backar bandet lite, till mars månad. Niclas Eliasson gick till träningen som vanligt och var laddad inför en bortamatch mot Blackburn dagen därpå.

ANNONS

- Man visste inte vad man hade framför sig. Vi fick höra att matchen mot Blackburn var inställd och sen såg man inte lagkamraterna på cirka två månader. Det blev en strikt karantän. Det var en väldigt speciell period. Man fick träna från lägenheten. Men jag tycker att alla gjorde det bästa av situationen och det finns människor som hade det värre än oss, säger han.

Under en period fick han knappt lämna lägenheten.

- När det släppte lite fick vi träna två och två en timme om dagen. Då tränade jag med Pedro Pereira eller sprang själv. Detta är inget man har upplevt tidigare. Man måste såklart respektera reglerna som satts upp. Det var strikt från klubben att vi skulle vara försiktiga, säger 24-åringen.

Om vi återgår till nutid så fick managern Lee Johnson gå efter säsongen. 

- Det var tråkigt eftersom jag har jobbat med honom i flera år. Vi får se vem det blir som tar över och vilken satsning klubben gör. Det kan troligen bli klart inom kort, säger han.

ANNONS

Förra storspelarna Steven Gerrard och John Terry är två namn som har nämnts som kandidater till managerjobbet i Bristol City. Vem det blir är ännu inte klart - trots att försäsongen drar i gång nästa vecka.

- Det är lite olika namn som det har ryktats om runt omkring i England. Vi får se vad klubben väljer för väg. Det är svårt att uttala sig om namn men jag tror att klubben kommer att fatta ett bra beslut.

Blir det som att börja om från noll med en ny manager?
 - Spelare som inte har spelat så mycket ser det nog som en möjlighet. Det kan vara positivt för många att få en nytändning. Det blir spännande att se vad det blir för manager, säger Niclas Eliasson.

Han själv har kopplats ihop med en rad storklubbar, som exempelvis Fenerbahce, Lazio och Celtic.

- Det är klart att det är smickrande. När man var liten hade man alltid en dröm om att spela i en av de tre-fyra största ligorna i Europa. Jag hoppas att jag får uppfylla den drömmen en dag. Det ryktas mycket i dessa tider. Min agent sköter de bitarna. Jag vill inte höra för mycket. Det är lätt att det blir mycket snack och så blir det inget ändå. Det är bättre att hålla fokus på planen, säger han klokt.

ANNONS

Mittfältaren slog igenom tidigt och var med och sköt upp Falkenbergs FF i allsvenskan redan som 17-åring och tog via spel i AIK och IFK Norrköping steget till England för tre år sedan. Men han är fortfarande bara 24 år gammal.

- Ja, jag är bara 24 år och jag hoppas att jag har många år kvar. Jag kämpar på för att ta utvecklingen i rätt riktning och bli en så bra spelare som möjligt. Jag vill testa vingarna och se hur långt jag kan ta mig. Förhoppningsvis får jag uppleva en av de största ligorna. Jag strävar efter det och förhoppningsvis lyckas man, säger Niclas Eliasson.

En annan dröm han hoppas uppfylla är att få dra på sig landslagströjan i seniorsammanhang. Han har gjort U17-, U19- och U21-landskamper men väntar ännu på A-landslagsdebuten.

- Det är klart att det är en stor dröm. Levererar man i en bra klubb så kan man få representera Sverige. Jag hoppas att bra prestationer kan öppna dörrar, säger han.

ANNONS

Under åren i England tycker han att han har utvecklat alla delar i sitt spel.

- Det är en väldigt tuff liga. Jag hade hört mycket om 80-talets Championship; att det smäller mycket och är mycket långbollar. Det smäller mycket, men bilden stämmer inte överens med hur det ser ut 2020. Klubbar värvar skickliga spelare från andra länder för mycket pengar och spelar bra fotboll. Det är bra nivå på ligan, säger Niclas Eliasson och fortsätter:

- Jag har fått erfarenhet och lärt mig av att spela i tuffa matcher. Varje år har jag kunnat göra fler och fler poäng. 15 poäng förra säsongen var mitt bästa resultat hittills. Skönt att lösa de bitarna och samtidigt ha blivit bättre i det defensiva spelet.

Just det defensiva spelet anser han sig ha förbättrat betydligt. Han har blivit mer fysiskt stark.

- Jag har fått jobba hårt med både det offensiva och det defensiva, som jag inte har varit känd för. Jag jobbar för att bli en så komplett spelare som möjligt. När man växer och lär sig saker så använder man kroppen på ett bättre sätt. Jag vill fortsätta och bli bättre som komplett spelare. Jag vill fortsätta göra poäng och hjälpa laget på det sättet och samtidigt vara bra defensivt, säger han.

ANNONS

Niclas saknar dock att spela inför publik.

- Jag är van vid att spela inför publik, så man saknar det såklart. Men det är viktigt att man spelar i en säker miljö. Man längtar tillbaka tills publiken får komma in på matcherna igen. Förhoppningsvis blir det publik snart, säger han.

Idag håller han tummarna för Pontus Janssons Brentford i playoff-finalen mot Fulham.

- De har en stor final framför sig och det hade varit kul för Pontus om Brentford går upp. Det är kul när det går bra för andra svenskar, säger Niclas Eliasson, som nu ser fram emot en ny spännande säsong med sitt Bristol City.

Publicerad 2020-08-04 kl 11:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto