POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Doldisen som blev proffs i den engelska "amatörligan"

Foto: Eric Persson

Adnan Cirak, Stockport County.

Från Eskilstuna till Stockport. Från svenska Division 1 till engelska Conference. Adnan Cirak, 22, har valt en annorlunda fotbollsresa – och berättar om att vara proffs i en amatörliga.
- Det är inte "kasta in en boll så kör vi" som det kunde vara i Sverige, säger han till fotbollskanalen.se.

Adnan Cirak har nyss avslutat ett träningspass med sin nya klubb Stockport County FC. Han sätter sig på en stol i träningsanläggningens fik och korkar upp en Coca Cola. Sen börjar han berätta om vägen från svenska Division 1 och Eskilstuna till engelska Conference National och Stockport.

- Eskilstuna ville förlänga och vi satt och förhandlade. Men jag blev inte nöjd med kontraktet och då tänkte jag att jag testar något annat. Då åkte jag på den där turneringen för kontraktslösa i Norge, säger Adnan Cirak.

- Jag tänkte inte så mycket på utlandet. Jag tänkte: "om jag åker på den turneringen i Norge finns det garanterat norska klubbar på plats. Så varför inte ta chansen?". Om jag inte hade fått något hade jag alltid kunnat luta mig tillbaka mot Eskilstuna och spela ett eller två år där.

Vilket tog honom till England. Den nu 22-årige anfallaren lämnade Strängnäsklubben IK Viljan för Eskilstuna City FK som tonåring. Under sin fjärde säsong, 2011, förde han upp City till Division 1. Cirak blev skyttekung i Division 2 Norra och det började surras om att Bosniens U21-landslag var intresserade av hans tjänster.

- Jag är född där, kom till Sverige som sexåring. Men det blev ingenting med landslaget den gången.

"Blandad säsong"

Division 1-säsongen i fjol blev lyckad för City – desto mindre lyckad för Adnan. Laget hamnade på en betryggande sjätteplats medan Adnan fick ägna delar av säsongen i rehabrummet.

- Det var en blandad säsong. Jag spelade de tre, fyra, kanske fem, första matcherna. Sen vred jag knäet och gjorde illa ledbandet. Som tur var hade inget gått av utan det var bara en vridning. Men jag fick vila typ två månader. Sen kom jag tillbaka och spelade de fem, sex kanske sju, sista matcherna. Det gick okej. Jag gjorde fyra mål.

Trots att Adnan var en del av Division 1, serien där man krigar om en plats i Superettan, var han inte nöjd. Därför åkte han på "den där turneringen för kontraktslösa i Norge" – FIFPro Winter Tournament. Det blev ett lyckodrag. Sverige, med Jesper Blomqvist och Andreas Andersson som tränare, vann och Adnan blev korad till turneringens bäste spelare.

- Det gick bra. Vi spelade bara två matcher, men vann turneringen och jag gjorde alla målen. Det var skönt, säger Cirak och fortsätter.

- Då dök det upp många spekulanter. Så jag åkte till IFK Mariehamn och provspelade där. Men jag trivdes inte riktigt. Det var mycket tjongande, kämpande och springande. Ingen fotboll. Jag trivdes inte heller utanför planen.

Ålands-klubben ville förlänga provspelet. Svensken nobbade och fick ett kontraktsförslag av den norska Adeccoliga-nykomlingen Elverum.

Holländskt intresse

- Det kändes bra. Jag åkte dit och kollade läget och var med på två träningar och en match. Allt runtomkring kändes bra, det var inte så stort men trevligt. Det var bra tränare som ville spela fotboll, men de fick en ny ordförande och allt dröjde. Tränaren försökte skynda på det, men det gick för sakta.

Även holländska klubbar stod i intressekön.

- Det var aktuellt med två lag från holländska högstaligan. Men det konstiga var att de ville ha mig efter säsongen. Jag var ju tvungen att fixa ett lag nu och kunde ju inte gå utan kontrakt till sommaren bara för att provträna.

Då hörde Stockport County FC av sig - en amatörklubb som knegar omkring i bottenskiktet av Englands femteliga, Conference National.

- Först tänkte jag: "Fan, det är låg nivå". Men när jag väl kom hit märkte jag att det är bättre klass än Division 1. Det är nästan Superettan-nivå. Allt runtomkring också. Vi snittar 3000 varje match.

Den 4 februari i år åkte han till Stockport, beläget strax utanför Manchester. Fyra dagar senare skrev han på för "The Hatters".
- Elverum hade fortfarande inte löst sina saker så då skrev jag på här. När jag fick den här möjligheten tänkte jag att jag hoppar på och så får vi se vart det leder.

Den 12 februari debuterade svensken på engelsk fotbollsmark. Stockport vann med 2-0 över Lincoln City och de passionerade hemmafansen fick se sitt nyförvärv hoppa in med tjugo minuter kvar av ordinarie tid.

- Fotbollsmässigt smäller det. Det var svårt de två första matcherna, man var inte inne i det. Men sen är det bara att ge tillbaka.

Spräckt målnollan

Därefter har Stockport haft förtvivlat svårt att vinna och Adnan har gått in och ut ur startelvan. Men Stockports nye nummer 19 har spräckt målnollan. Det gjorde han i 2-3-förlusten mot Hereford.

- Det var inget dundermål direkt. Målvakten blev bortspelad och jag rullade in den vid mållinjen. Det var inget märkvärdigt, men mål som mål. Det är kul att göra mål.

Adnan Cirak har kommit till fotbollens hemland – vilket märks.

- De lever mer för fotbollen här. Jag trivs och det är inga problem. Men det är lite annorlunda träningsupplägg och sånt där, säger han och fortsätter:

- Det är mer taktiskt noggrant och mer fokuserat. Det är inte "kasta in en boll så kör vi" som det kunde vara i Sverige.

En match i Conference National medför en naturlig dos av råhet, tacklingar och fysiska tjuvknep.

- Det är bara att ge och ta. Det handlar om att ge och ta. Så det är inga problem, säger Cirak.

Han beskriver sig själv som en vass avslutare i boxen som kan spela både som target– och djupledsforward.

- Målet är att göra så bra som möjligt ifrån mig. Jag ser ju inte det här som ett slutsteg, så vi får se vart det landar efter säsongen. Om jag blir kvar här eller om jag testar något annat. Vi får se vad jag känner.

Varje fotbollsspelare har drömmar – så även Adnan Cirak. Men han drömmer inte om Barcelona, som så många andra gör.

- Jag lever ju på fotbollen nu, så jag kan inte säga att drömmen är att leva på fotbollen. Men det är väl att komma till en liga högre upp. Kanske någon liga högre upp i England eller italienska Serie A, Serie B. Eller spanska Serie B. Någonting lite högre upp i alla fall. Det är drömmen, säger han och tillägger:

- Men man måste vara lite realistisk också. Man kan inte säga: "Jag vill till Juventus direkt". Men drömmen är väl att komma högre upp i seriesystemet.

"Lämnar gärna Sverige"

I yngre år provspelade han i Djurgården och Vasalund. I vintras var Degerfors småaktuellt. Kanske är Stockport bakvägen in i en allsvensk klubb?

- Det hoppas jag. Men man vet aldrig. Jag hoppas att detta kan vara vägen in i en annan liga, kanske Sverige.

Men han suktar inte efter allsvenskt spel.

- Det är så svårt med svensk fotboll. De har ingen koll på mina matcher här. Oavsett hur bra statistik jag skulle ha skulle de ändå ta in mig för provspel i en månad. Det är lite löjligt. Du kommer inte till en svensk klubb utan att provträna. Jag har ingenting emot att lämna Sverige.

- Det är många som tvekar och stannar ett år till i Sverige. Men man har inget att förlora. Misslyckas jag här vet jag att jag alltid kan komma tillbaka till något svenskt lag. I alla fall Division 1 eller Division 2. Men det är inte den nivån jag vill vara på. Därför måste man våga ta risker och chansa. Man upplever något. Man har det bra och spela fotboll på en helt annan nivå och det är en bra merit.

I Eskilstuna extraknäckte Adnan som vikarie på en skola. Den tiden är passé och livet är numera ämnat för fotbollen.

- Klubben har fixat boende här i Stockport. Jag får lön och kan bara spela fotboll. Det är skönt. På ett sätt är man proffs, fast på en lägre nivå.

Acklimatiseringen till den engelska kulturen har dock skett i viss svensk anda. Evertons Malmö-bördige reservlagsspelare Johan Hammar anlände på en månads lån till Stockport dagarna efter Adnan skrev på.

- Det är riktigt skönt och kul. När man är från samma land smälter man lätt ihop, men det är fem minuter med tunnelbanan till Manchester och 30 minuter till Liverpool. Så det är nära om man vill ha kul och sånt.

Eric Persson

 

Publicerad 2013-03-11 kl 15:13
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå