Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Fergusons citat om svenskarna i United

Foto: Scanpix

Fyra svenskar har spelat under Alex Ferguson i Manchester United.
Jonny Rödlund, Bojan Djordic, Jesper Blomqvist och Henrik Larsson.
Här är Fergusons egna ord till TT om några av dem.

Jonny Rödlund var en av många unga lovande spelare som hamnade i klubbens ungdomsakademi under Fergusons första år som manager.

Ferguson gillade Rödlund och trots att han släppte den då 17-årige mittfältaren till IFK Norrköping våren 1989 hade han koll på honom.

Tio år senare flyttade den då 17-årige Bojan Djordjic till United. Han var formellt knuten till klubben fram till 2004, men tillbringade en stor del av den tiden på lån i klubbar som Sheffield W, Århus och Röda Stjärnan. Djordjic spelade bara en A-lagsmatch för klubben.

I samband med en pressträff i Stockholm i januari 2001 sade Ferguson om Djordjic:

- En stor talang med ett stort självförtroende. Han kommer att bli en bra spelare.

På frågan om vad Djordjic har kvar att lära, sade Ferguson:

- Tygla humöret kanske, men det är å andra sidan inget fel med att ha temperament.

Blomqvist vann trippeln

Jesper Blomqvist var den förste etablerade svenske landslagsspelaren som hamnade på Old Trafford. Blomqvist värvades från Parma 1998, men Ferguson hade haft ögonen på den avige kantspelaren ända sedan norrlänningen snurrade upp Uniteds högerförsvar i Champions League-mötet med IFK Göteborg på Ullevi några år tidigare.

Blomqvist var medlem i Fergusons legendariska trippelvinnare 1999 (Premier League, FA-cupen och Champions League).

Hans tid (1998-2001) i United kantades dock av skador. Blomqvist spelade bara 25 ligamatcher.

- Jag hoppas att han kommer tillbaka. Han har kunnandet för att göra det, men det hänger på hans skador. Jag ser Jesper som en riktigt bra värvning som bidrog starkt när vi vann Champions League, sade Ferguson i Stockholm 2001.

Larsson gjorde succé

I slutet av 2006 överraskade Ferguson fotbollsvärlden med att låna in den då 35-årige Henrik Larsson under tio veckor. Larsson hade ett halvår tidigare flyttat hem till Helsingborg och allsvenskan efter några säsonger i Barcelona.

Ferguson hade i början av 2000-talet försökt värva Larsson från Celtic.

Trots att han gjorde tre mål på 13 ligamatcher, spelade i FA-cupen och i Champions League och såväl Ferguson som spelarna ville ha honom kvar, valde Larsson att hålla sig till det korta låneavtalet.

- Han är ett stort proffs, en kille som alltid är villig att lära sig saker och han har varit fantastisk, sade Ferguson på Uniteds träningsanläggning Carrington i mars 2007.

Henrik Larsson returnerar komplimangerna.

- Han betydde väldigt mycket för mig. Jag ångrar faktiskt att jag inte stannade längre och jobbade under Ferguson när jag gavs chansen. Få andra, om någon, har en fotbollskunskap som den mannen, säger Larsson till hd.se.

Publicerad 2013-05-08 kl 19:28
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons