Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

GENOMGÅNG: Här är PL:s största floppar och sämsta affärer under 2010-talet

Premier League

Fotbollskanalens Joel Åberg listar PL-topplagens största floppar och sämsta affärer under det gångna årtiondet.

Foto: Bildbyrån

ARSENAL

Chu Young-Park, £5.85m
Lille var mer eller mindre överens med Monaco, men på Deadline Day 2011 gick Arsenal in och kapade affären. Försöket att slå sig in på den sydkoreanska marknaden skulle stå sig dyrt, enligt uppgifter var Lille rasande och vägrade sälja Hazard till Arsenal året efter. Värt det? Anfallaren gjorde blott sju ligaminuter innan han lämnade London.

Mathieu Debuchy, £13.50m
Högerbacken hyllades i Newcastle och kom för en relativt hög summa. Men succén uteblev, istället spolierades hans tid i London av skador. Lyckades aldrig ta sig tillbaka och lämnade 18 månader senare på lån. Släpptes som bosman.

Annons

Shkodran Mustafi, £36.90m
Kom i vad som är en av klubbens allra största affärer och förväntades stabilisera upp en kroniskt misstagsbenägen försvarslinje. Började bra, men har sedan dess fallit i rangordningen och blivit en spelare som motståndarfans skrattar åt. Till försäljning.

Lucas Pérez, £18m
Anfallaren gjorde det bra när han fick spela, men det var tydligt att det här inte var en spelare som Wenger ville ha. Gjorde blott ett år i England innan han lånades ut och senare lämnade permanent i en affär som Arsenal förlorade 150 miljoner på. Stort frågetecken.

Henrikh Mchitarjan, (Sánchez, värde £30.60m)
Den spektakulära bytesaffären slutade med att samtliga parter blev besvikna. Arsenal offrade Sánchez för att få Mchitarjan, som aldrig riktigt kom in i laget. Sitter på en sanslöst hög lån och är för närvarande utlånad till Roma.

Annons

Denis Suárez, lån
Debuthösten under tränare Emery hade gett mersmak och man gick in i vinterfönstret med tanken att krydda en redan kompetent trupp. Ekonomiska begränsningar innebar att man fick nöja sig med Suárez. Mittfältaren fungerade inte alls, skadade sig och gjorde 67 PL-minuter.

Kommentar: 2010-talet var ett årtionde då Arsenal moderniserades och försökte arbeta mer med data och sofistikerade statistikprogram. Det tänket överensstämde inte riktigt med Wengers filosofi och tro på mer traditionella arbetssätt. Har å ena sidan, med få undantag, inte slängt iväg några riktigt stora pengar på enskilda spelare, men har samtidigt haft stora problem med att få några större försäljningssummor tillbaka. Finns flera mindre övergångar där man undrar om det inte fanns någon billigare och mer kompetent lösning i de egna leden. Tänker då främst på köpet av Santos för £6.30m och Elneny (£11.25m). Podolski var inte dålig och gjorde poäng, men där hoppades fansen på mer. Hittade aldrig sin plats i laget.

Annons

CHELSEA

Fernando Torres, £52.65m
Det sågs som en kupp, då Chelsea lyckades lura över Torres, då en av världens bästa på sin position, från Liverpool. Första våren blev det ett mål i PL. Gjorde det ack så viktiga förlängningsmålet mot Barca i CL, men Torres tid i Chelsea blev inte alls som tänkt. Gjorde 20 ligamål på 3,5 säsong innan han lämnade för 30 miljoner kronor.

Filipe Luís, £18.00m
Här fick Chelsea tillbaka det mesta av pengarna, men hela Luís-affären känns ändå som ett enda stort misslyckande då man inte fick ut mer av en spelare som både innan och efter var en av världens bästa på sin position. Gjorde blott nio matcher från start i PL.

Baba Rahman, £18m
Vad hände här? Chelsea betalade 200 miljoner kronor för en spelare som inte alls fungerade i PL. Lämnade året efter på lån till Schalke. Har sedan dess varit i Reims och Mallorca. Har fortfarande två år kvar på kontraktet med Chelsea.

Annons

Tiemoué Bakayoko, £36m
En av många Monaco-spelare som storklubbarna var ute efter. Bakayoko sågs som en perfekt lösning på Chelseas mittfält och fick tidigt en sång av fansen. Spelade en hel del under debutsäsongen men var trög, kunde inte skjuta och petades till slut. Blev bara en säsong i London innan han lånades ut.

Danny Drinkwater, £34.11m
Om Bakayoko ändå har behållit lite av sitt ursprungliga värde, kan vi säga det motsatta om Drinkwater. Gjorde fem ligamatcher från start första året. Skadad och gjorde inte en enda minut under fjolåret. Sedan gjort bort sig i dubbla lånevändor i Burnley och Aston Villa.

Davide Zappacosta, £22.50m
Vad var ens tanken här? Svag defensivt och bidrog inte alls i offensiven. Gjorde en del matcher under debutåret men fick säsongen efter nöja sig med EL. Fram till slutspelet, dvs. Nu långtidsskadad och utlånad.

Annons

Kommentar: Chelsea har stått för ett intressant 10-tal. Det är slående hur stora summor man slänger runt sig, mer intressant är att man aldrig riktigt verkar förlora några betydande summor när spelarna sedan lämnar. Stortalangerna Marin och van Ginkel drogs med skador och slog aldrig igenom. Sedan har vi Schürrle (£19.80m) som gjorde det godkänt men aldrig riktigt motsvarande förväntningarna. Men där, liksom i Cuadrados (£27.90m) fall, har man fått tillbaka det mesta. Just vidareförsäljningssumman gör att Morata klarar sig precis. Även värt att nämna köpen av Zhirkov, (£18.90m), Emerson (£18m) och Batshuayi (£35.10m). Kepa (£72m) har inte lyckats hittills, men han är fortfarande ung och om han skulle lämna, hade det inte förvånat mig om Chelsea lyckas få tillbaka det mesta. Sanslöst att Chelsea sommaren 2017 betalade £203m för Morata, Bakayoko, Drinkwater, Zappacosta, Emerson, Giroud och Barkley.

Annons

MANCHESTER CITY

Roque Santa Cruz, £19.08m
Hade gjort det bra i Bayern och Blackburn och kom till City för en hög summa. Kom aldrig in i laget och petades tidigt. Lämnade 18 månader senare, först via tre utlåningar innan han drog som bosman sommaren 2013.

Mario Balotelli, £26.55m
Italienaren var ung och City fick faktiskt tillbaka det mesta av vad man betalade. Men det här var ändå en supertalang som spåddes en lysande framtid i City. Stökig på och utanför planen. 20 mål i PL innan han lämnade 2,5 säsong senare.

Jack Rodwell, £13.50m
Samma sak gäller Rodwell, som sågs som en av Englands allra största talanger. Drogs med stora, stora skadeproblem och gjorde blott sex ligamatcher från start i City innan han lämnade klubben två år senare. Svårt att klandra City.

Eliaquim Mangala, £40.50m
Citys stora försvarsförstärkning genererade inte alls den effekt som spåddes. Hängde inte med i tempot. Spelade 57 matcher i PL, innan han lånades ut till Valencia och Everton. Lämnade som bosman.

Annons

Wilfried Bony, £29.07m
Bony har blivit lite av en kulthjälte i fotbolls-England, men inte för tiden i City. Kom dyrt och stannade bara i 18 månader. Blev bara sex ligamål innan han drog vidare till Stoke.

John Stones, £50.04m
Lite kontroversiellt. Stones har varit bra stundtals och hålls högt av Guardiola. Men i själva verket har Stones inte alls motsvarat förväntningarna, vilket haft att göra med återkommande skadeproblem. För skadedrabbad för att det ska fungera.

Kommentar: 10-talet var då City genomgick en transformation och värvade sig till toppen och flera ligatitlar. Många övergångar har varit lyckade, andra har inte alls fungerat. I flera av fallen har skador ställt till det. Det gäller Mendy, som kom för 500 miljoner men som inte fått kontinuerligt med speltid och blivit den spelare man en gång såg framför sig. Här finns mer att hämta, samtidigt verkar han inte tillräckligt disciplinerad för att göra Guardiola helt nöjd. Spelare som Garcia (£19.80m) och Jovetic (£23.40m) bör nämnas bland spelare som inte riktigt spelade sin bästa fotboll på Eastlands.

Annons

MANCHESTER UNITED

Bebé, £7.92m
Solskenshistorien. Eller? Bebé spelade länge amatörfotboll och visade upp sig i en gatufotbollsturnering, som anordnades för att motverka hemlöshet, och gjorde då 40 mål på 6 matcher. Han fick ett kontrakt av Vitoria, som sålde honom vidare till United en månad senare. Det blev bara 74 PL-minuter innan han försvann igen. Lämnade för en tredjedel av priset.

Ángel Di María, £67.50m
Det bör nämnas att United faktiskt fick tillbaka det mesta man betalade för Di Maria, men precis som i fallet Chelsea och Luís känns det sekundärt när man förstår vilken talang man inte lyckades förvalta. Di Maria kom till klubben precis efter att han varit planens bästa spelare i CL-finalen. Inledde starkt men tappade framåt våren. Blott en säsong i England.

Memphis Depay, £30.60m
United trodde att man hade köpt nästa stora världsstjärna. Nästa Ronaldo, sades det. Men det blev bara tre poäng under 18 månader i klubben, innan han lämnade för halva priset och Lyon. Där har det gått desto bättre.

Annons

Bastian Schweinsteiger, £8.10m
Bayern visste vad man gjorde när man släppte Bastian för en summa United ansåg för bra för att tacka nej till. Mittfältaren hade passerat sitt bäst före-datum och hängde inte alls med i tempot. Startade blott 13 ligamatcher under sina två säsonger i klubben.

Paul Pogba, £94.50m
Kontroversiellt. Pogba har ofta varit bra när han har spelat, denna uttagning handlar mer om förhoppningarna som aldrig motsvarades. Pogba är PL:s dyraste köp genom tiderna, tänktes leda United tillbaka till den absoluta toppen igen. Det blev inte fallet. Istället har han varit öppen med att han vill lämna. Borta med mystisk fotskada sedan september.

Alexis Sanchez, (Byte Mchitarjan, värde £30.60m)
(Läs: Mchitarjan). Sanchez hade varit en av PL:s allra bästa bara några månader tidigare, men fick det inte alls att funka i Manchester. Belönades med ligans hösta lön, men gjorde bara tre PL-mål i United. Nu utlånad till Inter.

Annons

Kommentar: 10-talet blev årtiondet då värvningarna, som hade känts så självklara och självskrivna under Sir Alex Ferguson, inte alls fungerade för United. Scoutingen var det säkert inget fel med, det handlade nog mer om att United har varit en svår plats att lyckas på senaste åren. Allt som oftast har man räddats av en strålande produktion av egna talanger. Några spelare som förtjänar att nämnas: Schneiderlin (£31.50m), Lukaku (£76.23m) Rojo (£18m), Fellaini (£29.16m), Falcao (lån), Darmian (£16.20m), Dalot (£19.80m). Årets värvningar har lyckats desto bättre.

LIVERPOOL

Alberto Aquilani, £18m
Ännu ett köp som gjordes under några år då Liverpool inte verkade veta vilken riktning man ville att klubben skulle ta. Gjorde blott ett år i klubben innan han gick tillbaka på lån till Italien. Såldes ett par år senare för en tiondel av priset.

Annons

Andy Carroll, £36.90m
Liverpool gjorde snabbt av med Torres-pengarna på Carroll och Suárez. Den sistnämnda blev en succé. Carroll, som både var lite dyrare och sågs som det säkra kortet då han "kunde ligan", kom inte alls in i laget och gjorde bara sex ligamål på 18 månader. Lånades ut och såldes vidare för en tredjedel av priset.

Stewart Downing, £20.52m
Downing hade gjort stor succé i Aston Villa och sågs vid tillfället som en av ligans mest intressanta vänsterspringare. De två säsongerna i Liverpool blev inte vad man hade tänkt sig, och Downing lämnade senare för West Ham för en struntsumma.

Lazar Markovic, £22.50m
Spåddes en lysande framtid, men lyckades inte anpassa sitt spel till PL. Det blev bara en säsong i Liverpool innan han lånades ut i flera vändor. Släpptes så småningom som bosman.

Annons

Mario Balotelli, £18m
Liverpool tänkte att Balotelli hade mognat under återkomsten till Italien. Gjorde blott en säsong i Liverpool, som innehöll ett enda ligamål, och lämnade senare som bosman.

Christian Benteke, £41.85m
Sommaren 2015 värvade Liverpool Benteke och Firmino för 850 miljoner kronor. Medan den sistnämnda har vunnit CL och idag är självskriven i laget, hann Benteke bara med att göra blott nio ligamål innan han försvann efter en säsong. Ska sägas, Liverpool fick bra betalt.

Kommentar: Liverpool inledde årtiondet utan någon som helst riktning. Man avslutar det men en tydlig tanke och tro på det man gör. Det hade visserligen mer med Clynes skadebenägenhet att göra, men det får ändå ses som en missräkning. Clyne var stundtals briljant i Southampton men fick aldrig kontinuerlig speltid på Anfield. Inte blev det lättare när TAA tog sig fram. Skadad hela denna säsong. Varken Aspas eller Alberto kom för några större summor, men när man tittar på spelarnas framfart på senare år, blir det ändå omöjligt att inte tänka på vad som kunde varit. Här kunde Liverpool gjort mycket mer känns det som.

Annons

TOTTENHAM

Roberto Soldado, £27m
Spurs lyckades inte alls investera Bale-pengarna smart. Soldado var aldrig samma spelare i England som hade varit i Spanien, och lämnade för halva priset bara två säsonger senare. Petades av en då 20-årig Kane.

Erik Lamela, £27m
Det kan tyckas tufft att trycka in Lamela på denna lista. Han har trots allt fått relativt gott om speltid sedan 2013, men man måste komma ihåg vilka förväntningar det fanns på Lamela när han kom. Argentinaren sågs som en av världens största talanger efter att han som 20-åring gjort 20 poäng under en säsong i Serie A. Lamela har hunnit med 146 matcher i PL, men den där världsstjärnan - det blev han aldrig.

Paulinho, £17.75m
Ännu en spelare som kom i ett försök att fylla hålet efter Bale. Imponerande under Confederations Cup och många trodde att Spurs hade gjort ett kap. Första året var godkänt, det andra desto sämre. Ska sägas att Spurs faktiskt fick tillbaka stora delar av det man hade betalat.

Annons

Federico Fazio, £9m
Kom med ett gott rykte från Spanien, men hängde inte alls med i tempot i England. Fick sporadiskt med speltid under debutsäsongen, men bänkades helt under andra. Lämnade efter 18 månader.

Vincent Janssen, £19.80m
Spurs tänkte att man hade lyckats hitta ett kompetent komplement till Kane, men affären motsvarande inte någons förhoppningar. Janssen hade trots allt gjort 27 mål i Eredivisie som 20-åring, men i PL blev det blott två mål på 27 matcher. Lämnade året efter.

Georges-Kevin N'Koudou, £9.90m
N'Koudou hade gjort det bra i Marseille och kom ändå för 100 miljoner. I Premier League blev det däremot bara några enstaka matcher för fransmannen, som såldes till Turkiet.

Kommentar: Det är slående hur Tottenham skiljer sig från många av de andra lagen på denna lista. Man har inte varit lika aktiv och inte slängt lika stora summor på enstaka spelare. Det är talande att spelare som Lamela, som faktiskt varit i klubben sedan 2013, tar plats. Med undantag för sommaren då man släppte Bale, har Spurs varit duktigt att hitta spelare och förvalta talang. Värt att notera att köpet av Sissoko länge kändes sådär, sedan har jag aldrig riktigt blivit imponerad av Aurier som kostade en del. Årets nyförvärv måste få mer tid att visa upp sig.

Annons

Övergångssummor är tagna från Transfermarkt, ett brittiskt pund (£) motsvarar ungefär 12 svenska kronor.

Publicerad 2020-04-04 kl 11:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto