Liverpool ny serieledare i Premier League - när Núñez bröt lång måltorka

Liverpool är ny serieledare i Premier League efter en 2-0-seger borta mot Burnley.
Samtidigt bröt Darwin Núñez sin tolv matcher långa måltorka.

När Premier League-tvåan Liverpool reste nordöst under annandagen, ”Boxing Day” som det så känt heter i England, för att ta emot Burnley jagade man Arsenal i tabelltoppen. Jürgen Klopp och hans mannar hade chans att fira jul som serieledare, men lyckades ”bara” spela 1-1 mot Arsenal på Anfield dan före dopparedan.

Seger mot Burnley skulle emellertid. åtminstone tillfälligt, innebära serieledning tills Arsenal mött West Ham på torsdag.

Det fick man en drömstart för.

Redan i den sjätte matchminuten bröt Darwin Núñez sin tolv matcher långa måltorka. Uruguayanen tog emot en passning från Cody Gakpo på vänsterkanten utanför Burnleys straffområde, och tilläts stå ohotad för att sikta. Avslutet smet in tätt intill James Traffords vänstra stolpe och 1-0 till gästerna var ett faktum.

- Ett vackert, placerat avslut från Darwin Núñez som avslutar hans långa måltorka i ligaspelet. Och en mardrömsstart för Burnley, säger BBC:s Shamoon Hafez.

Efter en halvtimmes spel hade Liverpool ytterligare en boll i nät, denna gång genom Gakpo. Núñez var dock lite för het och sparkade på en boll som domaren bedömde att Trafford hade i Burnley-målet, och efter VAR-granskning dömdes målet bort.

Fem minuter därefter kom gästerna återigen nära att utöka sin ledning. Denna gång stod ribban i vägen för Mohamed Salahs hårda vänsteravslut.

I inledningen till den andra halvleken fick Liverpool sedan ytterligare ett mål bortdömt. Gakpo hittade in till Harvey Elliott vid straffpunkten, efter att ha avancerat på högerkanten. Elliott placerade säkert in bollen intill den första stolpen - men domaren hittade ett regelbrott. Salah skymde Burnley-målvakten från en offsideposition och således dömdes målet bort efter VAR-granskning, återigen.

Burnley växte in i matchen och hotade Liverpool med några halvlägen i den andra halvleken. Johan Berg Gudmundsson hotade med en nick som blev tämligen farlig, Jacob Bruun Larsen kom nära efter en felpass från Wataru Endo, och 19-årige Wilson Odobert skapade problem och oreda på sin vänsterkant.

Men Liverpool höll undan och på tilläggstid fastställde Diogo Jota, som var tillbaka från skada, slutresultatet 2-0. Därmed har Premier League en ny serieledare, om än tillfälligt.

Startelvor

Burnley: Trafford - Vitinho, O'Shea, Beyer, Taylor - Tresor, Berge, Brownhill, Odobert - Foster, Amdouni.

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Quansah, van Dijk, Gomez - Elliott, Endo, Gravenberch - Salah, Gakpo, Núñez.