Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh tippar Premier League – Chelsea, West Ham och Wolves

England

På lördag drar Premier League i gång. Fram till dess tippar fotbollskanalens krönikör Olof Lundh hur ligan slutar.
Här är tipsen för Chelsea, West Ham och Wolverhampton.

CHELSEA

Vad gör fansen glada?

Att klubben har behållit Drogba, Terry, Malouda och förlängt kontrakt med en del av stjärnorna. Med nya managern Carlo Ancelotti verkar det blivit lugnare i klubben.

Vad gör fansen besvikna?

Ingen Premier League-titel denna säsong heller. Men Champions League finns ju kvar.

Finns det någon svensk att spana in?

I klubbens akademi finns Malmö-talangen Marko Mitrovic som gjorde mycket mål för ungdomslaget och som fått ett riktigt proffskontrakt nu. Han hoppas ta klivet upp i reservlaget under säsongen som kommer.

Om det finns pengar – vad behöver köpas i januari?

Om det finns pengar? Ja, i dag är inte en sådan fråga löjlig om Chelsea. Ägaren Roman Abramovitj har fått det tajtare i samband med lågkonjunkturen och det är inte samma pengavräkande som i början. Behöver det köpas då? Ja, känns som att Ancelottis jakt på Andreas Pirlo tyder på att han saknar en mittfältstyp. Mycket hänger på hur det går, om laget går starkt kanske behovet är mindre.

ANNONS

Hur säkert sitter managern?

Sett till att Chelsea de senaste åren haft José Mourinho, Avram Grant, Luiz Felipe Scolare, Guus Hiddink och nu Carlo Ancelotti så måste man säga osäkert. Kraven är höga i Chelsea och det gör att den ansvarige kan åka snabbt.

Hur gick det senast?

Luiz Felipe Scolari kom och gick utan lycka. Rysslands holländske förbundskapten Guus Hiddink gjorde en en tidsbegränsad utryckning och räddade säsongen genom att fixa FA-cupen – första titeln på ett par år - och en 3:e plats i ligan vilket ger Champions League.

Hur går det?

Chelsea går in i säsongen med självförtroende sett till att man har kvar basen av stjärnspelare och en ny manager som klubben jagat länge. Och dessutom är klubben av med etiketten av att vara den som spenderar mest. Egentligen bara en värvning, ryske vänsterspringaren Jurij Zjirkov för 220 miljoner. Exakt var han ska passa när klubben har Ashley Cole och Florent Malouda återstår att se. Ändå är min känsla att en del av spelarna är på väg mot sina bäst-före-datum, samtidigt som Ancelotti visat i Milan att han är bra på att få mycket ur veteraner. Tyvärr är ju konkurrensen hård i toppen av Premier League och jag tror Chelsea får svårt att utmana i den yppersta toppen, det blir en 4:e plats.

ANNONS

WEST HAM

Vad gör fansen glada?

Egentligen borde man vara glada över att klubben är kvar sett till att de isländska ägarna kollapsade och att det är svårt att hitta nya köpare, dessutom har man än så länge överlevt man turerna efter Carlos Tevez.

Vad gör fansen besvikna?

Att det (som vanligt?) inte finns några pengar att handla spelare. Klubben har släppt en hel del spelare men får koncentrera sig på att låna in ersättare.

Finns det någon svensk att spana in?

Fredrik Ljungberg var en dyr och misslyckad värvning och svenskar kanske inte står högst på önskelistan?

Om det finns pengar – vad behöver köpas i januari?

Tveksamt till att det finns pengar, räcker att kolla vad som handlats in under sommaren: Luiz Jimenez från Inter är på lån och det andra är små affärer. Tur att klubben är en av Englands bästa på att ta fram egna talanger. Inget snack om att West Ham behöver spelare, speciellt anfallare och kanske några vass back, och Zola har ryckt i många i sommar och det kan hända att London och Premier League lockar dit några bra låneförvärv innan fönstret drar igen sista augusti.

ANNONS

Hur säkert sitter managern?

Gianfranco Zola har visat sig vara en skarp manager där han fått styra en klubb med rätt lite resurser, men sett till att de isländska ägarna gått i konkurs och det är osäkert kring klubbens finanser så finns ingen större säkerhet.

Hur gick det senast?

Klubben blev till slut 9:a efter att Gianfranco Zola faktiskt fick ordning på laget med små medel. Han tog över en månad in i säsongen när Alan Curbishley hoppade av efter bråk med styrelsen.

Hur går det?

Inget snack om att Gianfranco Zola under förra säsongen såg till att West Ham spelade både underhållande och effektivt (sett till resurserna) och att en plats på övre halvan var starkt. Hans erfarenhet som manager är rätt begränsad men han visade klass genom att hålla lugnet när det stormade i klubben, och genom att hålla i sin idé om att spela längs marken och ändå få till resultat. Om Zola inte tvingas sälja någon (Upson kan försvinna) så har en rätt bra startelva med Robert Green i mål, Matthew Upson, Scott Parker, Kieron Dyer, Carlton Cole, Behrami, Ashton och han kan krydda det med egna talanger. För West Ham handlar det om att ligga kvar på samma nivå och inte dras neråt och det blir en 10:e plats.

ANNONS

WOLVERHAMPTON

Vad gör fansen glada?

Premier League-spel, givetvis. Och att man har kvar de spelare som tog upp klubben, framför allt skyttekungen Sylvain Ebanks-Blake som såg till att man nådde 80 gjorda mål.

Vad gör fansen besvikna?

Att det kan bli långt mellan vinsterna. Steget mellan Premier League och Championship är stort och särskilt när man ska ställa om från att vara ett spelande lag till att bli ett mer krigande gäng.

Finns det någon svensk att spana in?

Ingen. Eftersom Wolves är stor för alla Tipsextra-lovers finns det gott om svenska fans, och senaste spelaren är Joachim Björklund som lirade några matcher för klubben 2004-05.

Om det finns pengar – vad behöver köpas i januari?

En i varje lagdel? Klassikern från när lag tog klivet upp i allsvenskan kan passa in. Men det måste handla om kvalitet. Nu fick man in Mancienne på lån från Chelsea och även om man förstärkt i numerär är det oklart kring om de räcker i högsta ligan. Oavsett så brukar nykomlingar behöva fylla på truppen i januari.

ANNONS

Hur säkert sitter managern?

Mick McCarthy har tagit upp några klubbar i Premier League men haft svårt att lyckas där – snarare har han misslyckats totalt. I en klubb som garanterat krigar i bottenstriden är jobbet aldrig säkert.

Hur gick det senast?

Klubben vann Championship efter en strålande säsong där man verkligen spelade sig upp. Det var snabbt, rappt och vasst.

Hur går det?

Senast klubben var upp i Premier League blev det ett kort gästspel. Frågan om det bli längre hänger ihop med om de många unga och lovande spelarna i Wolves stall kan växa med uppgiften. Värvningen av anfallaren Kevin Doyle från Reading ser ut att bli ett bra tillskott sett till att han gjort mål i Premier League och han tillför luftstyrka. Han och Ebanks-Blake blir ett vasst anfallspar och yttern Michael Kightly ser till att det blir offensiv. Bakåt är det Wales målvakt Wayne Hennessey som ska hålla rent och chanserna blir större nu när U21-landslagsmannen Mancienne anslutit. Inget snack om att det blir en grym utmaning, särskilt att gå från att vara ett vinnande och spelande lag till att bli ett som får kriga för varje poäng, men jag tror Wolves tar en 17:e plats.

ANNONS
Publicerad 2009-08-14 kl 13:07
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto