POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
PREMIER LEAGUE

Sema om Swansea-ryktena, Ghoddos och att lyckas i Premier League: ”Behöver inte vara någon inskolning”

Foto: Bildbyrån

Allsvenskan till Premier League.
Ett steg som varit svårt för många – men Ken Sema ska visa att det går.
- Det är en dröm jag har haft ända sedan jag var liten. Nu är man här, då vill man hävda sig liksom, säger Sema till Fotbollskanalen.

Efter framgångssagan med Östersund har Ken Sema inlett nästa kapitel i sin karriär. Från superettan med Ljungskile 2015, till allsvenskan, svenska cupen-titel, landslagsspel och Europa League-slutspel på två och ett halvt år – och nu väntar Premier League.

För två veckor sedan skrev Sema på ett femårskontrakt med Watford. I tisdags gjorde 24-åringen sitt första framträdande, med 45 minuter i träningsmatchen mot FC Köln – 1-1 - under träningslägret i Österrike. Och svensken är nöjd med sin första tid i Premier League-klubben.

- Det har varit bra. När jag kom hit första dagarna så blev jag väl mottagen och det har känts bra. Första intrycket har varit positivt. Jag har kommit in i laget redan efter en vecka som jag varit här. Det har känts bra, säger Sema till Fotbollskanalen.

Har det varit en stor omställning för dig att komma från Östersund till Watford?
- Stor vet jag inte. Men det är klart att det är skillnad, du kan inte jämföra ett lag som Östersund med ett lag i Premier League. Med träningsanläggning, hur många ledare det är i staben och allting. Och storleken på klubb, det är klart det är skillnad. Samtidigt så är det fotboll vi spelar och på det sättet har vi spelat nu i Europa med ÖFK så därför är det inte så stor skillnad om man jämför med de som man redan har spelat mot, som Arsenal och såna lag. Så därför blir det som att man har blivit, så att säga, van vid det. Och sedan har jag varit med i landslaget så det blir inte så stor omställning ändå.

I slutet på februari gjorde Ken Sema ett läckert mål på Emirates Stadium när Östersund slog Arsenal med 2-1, men åkte ut i dubbelmötet i Europa Leagues sextondelsfinal. Det och flera andra erfarenheter tar svensken med sig inför Premier League-utmaningen.

- Absolut. Det känns som att alla här vet vem jag är på det sättet och har koll på vad jag har gjort tidigare. Men det är historia nu och nu gäller det att visa hur bra man är. Det är en dröm jag har haft ända sedan jag var liten, att spela i toppliga och spela mot de bästa spelarna och så vidare. Och nu är man här, då vill man hävda sig liksom, säger Sema.

Under sommaren har även Pontus Dahlberg anslutit till Watford från IFK Göteborg. Något som varit skönt för Ken Sema, men inte haft någon större betydelse i att komma in i laget.

- Vi kan ju snacka svenska, och det är skönt att ha honom här och så. Men samtidigt så är jag bekväm i mig själv och jag tar för mig. Så det känns inte som att allt är nytt och man är lite blyg, nä. Inte jag liksom. Om det är någonting som jag vill så snackar jag, jag är ändå rätt bekväm i mig själv.

Dahlberg berättade för Fotbollskanalen i förra veckan att han förväntade sig ”en omställningsperiod på x antal månader”, och trodde att detsamma gällde för Ken Sema. Men Sema själv har en annan inställning.

- Det är lite olika mellan han och mig. Han är ändå en ung målvakt som kommer hit. Sedan samtidigt så är det skillnad, så är det absolut. Det är klart att du inte kan säga att det inte är det. Det kan vara en inskolning, men det behöver inte vara det heller. Det kan vara så att det går bra, du får spela direkt, du får din chans och tar den chansen och får spela och så vidare. Sedan är det en omställning att möta lag som spelar i Europa varje år, som spelar i Champions League och har bra spelare som har vunnit VM och såna grejer. Och allt det där känns roligt att se hur bra man är själv och långt man kan komma, det blir intressant. Vi får se hur långt det räcker, säger 24-åringen.

Vad känner du själv att du har att ge i Premier League den kommande säsongen?
- Det är väl lite av det som jag visat innan i allsvenskan och i landslaget. Jag är en spelare som gillar att ha mycket boll och utmana och är rätt snabb och rätt stark, och hittar på lite saker på planen och kan göra lite poäng också. Det gäller bara att våga spela det spelet så tror jag att det kommer att gå vägen.

Tror du att flytten till Watford kan ge dig en mer given plats i landslaget?
- Det hoppas jag på. Sedan var jag med tidigare när jag spelade i allsvenskan, och då var det ju bara jag som var från allsvenskan. Det blir nog lite svårare när man spelar i Sverige tror jag, med att hävda sig. Spelarna som är i landslaget spelar ofta utomlands och håller en hög nivå på det sättet. Men nu när jag också är här och om man får spela så tror jag att jag kommer att vara aktuell att spela för Sverige, absolut.

Det är inte bara Ken Sema som lämnat Östersund för de brittiska öarna under sommaren. Även succétränaren Graham Potter har gjort så, då han tagit över Swansea – som degraderades från Premier League efter förra säsongen. Engelska medier skrev, innan Potter presenterats, att tränaren ville ta med sig Sema och lagkamraten Saman Ghoddos till klubben. Men Sema menar att det aldrig var aktuellt på allvar.

- Det är klart att det blir lite rykten så när jag har haft honom som tränare i över två år och det gått bra, vi vann cupen och gick till Europa League och hela den resan. Sedan när han går till Swansea så känns det som att, ska man hänga med liksom? Men någonstans hade jag ändå varit på det här rätt tidigt och jag ville hit. Och sedan så har jag haft andra anbud också från andra lag i England, i Premier League och Championship, men det kändes bäst att vara här i Watford. Så det känns bra, säger Sema.

Saman Ghoddos är än så länge kvar i Östersund, men Ken Sema tror att stjärnan kommer att lämna klubben under sommaren.

- Ja, det tror jag faktiskt. Det tror jag, vi snackar lite också. Nä men det tror jag, och det känns som att det blir så också. Sedan vart det blir vet man ju inte. Sedan hörde man ju nu senast att det var någonting i Kina, sedan var det något i Frankrike eller Tyskland. Och det känns som att vart han än går så kommer det att bli bra liksom, även för ÖFK.

- Om han drar så kommer det ändå att komma in nya spelare som kommer att göra det ungefär som vi gjorde. Jag är inte orolig så, någonstans har ÖFK en plan på hur det ska gå till om någon försvinner.

Och de har börjat bra här efter uppehållet.
- Precis, absolut. De är ett bra lag fortfarande. Det spelar ingen roll att jag har lämnat, och även Sotirios (Papagiannopoulos) till Köpenhamn. Det kommer ändå att komma in någon ny spelare och göra det bra. Och redan nu har de bra spelare, så jag är inte orolig av att det kommer att bli en dipp att laget ska hamna i mitten eller åka ur. Det tror jag inte alls på. Och sedan tänker jag att så länge Kindberg (Daniel, ordförande) kommer att vara kvar så är det nog lugnt med klubben, säger Sema till Fotbollskanalen.

För Ken Sema väntar nu ytterligare tre dagar på träningsläger i österrikiska Alperna. Lägret avslutas med ett möte med Fortuna Düsseldorf innan man åker tillbaka till England på söndagen. Sedan börjar Premier League redan den 11 augusti med ett möte med Brighton.

- Det är häftigt att vara med här. Och resan som man har gjort, den är rolig att se på och häftig på alla sätt. Att gå från att spela i superettan för tre år sedan till i dag att spela i en klubb i Premier League, det är häftigt, säger Ken Sema.

- Och nu så vill man ju mer, nu vill man ju spela i Premier League och vara med i landslaget igen och spela där. Så det kommer att bli en spännande höst.

Publicerad 2018-07-20 kl 10:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå