Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Storklubbarnas tränare vill markera mot rasism: "Måste avbryta matcher"

Premier League

Engelska landslagsspelare blev utsatta för rasism i EM-kvalet.
Nu vill Premier League-klubbars tränare markera ordentligt.
- Vi måste avbryta matcher, säger Jürgen Klopp enligt Daily Mail. 

Foto: Bildbyrån.

Engelsk fotboll har under den här säsongen - vid ett par tillfällen - skakats av rasismskandaler. Raheem Sterling drog i december i fjol igång en stor debatt som varade i flera veckor - sedan han blev utsatt för rasism i Manchester Citys möte med Chelsea - genom att lägga ut två bilder på Instagram från en engelsk tidning. Han jämförde då hur brittiska medier framställer olika spelare beroende på hudfärg. 

Senast i veckan blev även ett par engelska landslagsspelare utsatta för rasism under Englands möte med Montenegro i EM-kvalet - och diskussionen tog fart igen.

- Du kan straffa människor, men hur skulle det hjälpa? Det behöver vara ett kollektivt straff. Den här arenan tar in 15 000 (åskådare) och om dina fans skriker rasistiska glåpord tycker jag att landet borde straffas genom att hela arenan får vara tom. Om det blir straffet, så kommer dina fans att tänka en andra gång innan de gör något så dumt som det eftersom att de älskar fotboll och vill stötta sitt land, sa Sterling enligt The Guardian efter matchen.

ANNONS

Tottenham-stjärnan och engelske landslagskaptenen Harry Kane öppnade i torsdags för att ta sitt lag av planen vid rasism på läktarplats - och fick i går medhåll av flera engelska storklubbars tränare, som under presskonferenser fick frågor om ämnet. 

- Vi måste avbryta matcher. Jag förstår varför Gareth (Southgate) inte gjorde det, men vi måste markera att det inte är okej, säger Liverpool-tränaren Jürgen Klopp enligt engelska tidningen Daily Mail. 

- Det har varit ett par incidenter under senaste veckorna, inte bara med rasism, även med fans som sprungit in på planen och sådana saker. Det är inte roligt. Vi måste markera och stoppa det, fortsätter han. 

Klopp berättar vidare att han, beroende av situationen, hade kunnat ta av sina spelare från planen vid rasistiska glåpord på läktarplats. 

ANNONS

- Jag vet inte. Det är jobbigt för mig att höra sådana saker på en arena och om det är en eller två personer, så gör man kanske inte något, då det ger den, de två, de tre eller de fyra idioterna för mycket kraft. Om det är en hel läktare, så hade jag gjort det till hundra procent. Vi måste hitta sätt att straffa de här killarna för att få bort dem, säger han. 

Manchester Citys tränare Pep Guardiola höll med Klopp och tror också att en väg för att få bort rasism är att avbryta matcher framöver. 

- Vi kan göra det (gå av planen). Fotboll är ett starkt vapen för att försvara principer för mänskliga rättigheter. Folk säger att det inte går att blanda ihop fotboll och politik, men det är inte sant, säger Guardiola enligt tidningen. 

Chelsea-tränaren Maurizio Sarri eftersökte i sin tur en regel för att kunna stoppa matcher på ett korrekt sätt i framtiden. 

ANNONS

- Jag tror att vi behöver en regel. En regel för Premier League, men även för alla turneringar i fotboll. En regel som kan tillåta oss att stoppa en match, säger han. 

Publicerad 2019-03-30 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto