Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

U21-landslagets svar till Arsenaltalangen: "Han och Tankovic ligger bra till"

Foto: Scanpix

Arsenaltalangen Kristoffer Olsson tycker inte att U21-landslaget har koll på honom. Sveriges förbundskapten målar upp en helt annan bild.

- Han och Muamer Tankovic ligger bra till för framtiden, säger Håkan Ericsson.

Den 18-årige östgöten Kristoffer Olsson visar framfötterna inom engelsk fotboll. Sin unga ålder till trots har han redan gjort debut med Arsenals A-lag, där han även blev målskytt på straff i en cupmatch mot West Bromwich tidigare i höstas. På måndagen slog han till igen, den här gången mot Marseille i Champions League-spelet på U19-nivå.

Samtidigt känner mittfältaren att han blivit förbisedd på hemmaplan. I en intervju med Sportbladet hävdar Olsson att han borde ha fått en plats i Blågults U21-landslag, men att det varit tyst därifrån.

– Mitt mål är att komma med. De som är där nu spelar seniorfotboll i allsvenskan, men samtidigt ... jag tränar ju med Arsenals A-lag och jag tror definitivt att jag skulle hålla nivån för att konkurrera om en plats i U21 om jag fick chansen, säger han till tidningen.

Håkan Ericson (förbundskapten) har inte hört av sig?

- Nej, de verkar inte riktigt ha koll på mig, tyvärr...

När fotbollskanalen.se talar med Håkan Ericsson låter det annorlunda. Enligt honom har landslagsledningen ögonen på Olsson, men i dagsläget har man valt att satsa på andra personer på det centrala mittfältet.

- Inom fotbollförbundet fungerar det så att jag personligen inte har kontakt med alla spelare som kan bli aktuella, inte förrän vi väl tar ut dem. Istället får jag rapporter från den förbundskapten ur de lägre ålderskategorierna som senast haft med vederbörande i sin trupp. I det här fallet är det Tomas Turesson (tränare för U19-landslaget) som förser mig med information och sedan för vi en diskussion, säger Håkan Ericsson.

Du följer Kristoffer Olsson den vägen?

- Ja, precis. Det finns ett antal spelare som håller en hög nivå i U19 och som finns på vår lista. Bland andra Kristoffer och Muamer Tankovic i Fulham som ligger bra till inför framtiden. Jag har givetvis koll på dem. Men min bedömning har hittills varit att andra spelare helt enkelt är bättre.

Vilken bild har du av Olsson?

- Jag vet hur delaktig han är i U19-landslagets passningsspel och jag har statistik på hur ofta han spelar bollen framåt, inte minst till just Tankovic. Så jag känner till dem, men har hittills valt att plocka in andra till U21.

Det finns många svenska ungdomsproffs i utlandet. Hur bär man sig åt för att få en rättvisande bild av dem?

- Inom fotbollförbundet har vi ju inget nätverk av scouter, som de största klubbarna kanske har tillgång till. Det leder ju till att vi oftare har möjlighet att titta på spelarna som är kvar i Sverige, så är det ju, och det får man ta med i beräkningen när man väljer att flytta utomlands. Men jag har ändå uppfattningen att vi hittills inte har missat någon där ute. Respektive förbundskapten följer ju sin ålderskategori väldigt nära. Antingen genom resor för att se matcher, eller så får man bygga upp andra kontaktvägar. I det här fallet är det Tomas Turesson som bevakat Kristoffer.

Räcker det?

- Vi har så bra koll vi behöver. Sedan skulle det såklart vara optimalt om man hade en person som kunde hälsa på grabbarna i deras miljöer och följa dem på det sättet. Sådana resurser finns inte inom svensk ungdomsfotboll, och jag vet inte hur det ser ut i andra länder heller.

Kristoffer Olsson tror att hans landslagschanser hade ökat om han spelat i allsvenskan. Håller du med?

- Nej, det är omöjligt att veta. Det blir en hypotetisk fråga. Vi har ju inget facit för hur hans utveckling hade sett ut om han spelat där istället. Min bestämda uppfattning är att det inte finns någon linje för vad som passar varje enskild individ, det är så många faktorer som spelar in. Vilket förhållande man får till den klubb man hamnar i och så vidare. Vi sätter inte plus eller minus på vilken karriär man väljer.

I intervjun med Sportbladet framhåller Kristoffer Olsson att han till vardags, i Arsenals reservlag och även på A-lagsnivå, tränar med stjärnor som Santi Cazorla, Jack Wilshere och Aaron Ramsey. Något Håkan Ericsson ser positivt på.

- Sedan ska man veta att vi har en kvalitet i allsvenskan också. Man ska inte förringa betydelsen av att spela tävlingsmatcher mot seniorer varje vecka. Jag känner igen de här argumenten sedan tidigare. Sedan är det som sagt så att vi har Kristoffers namn på vår lista. Fortsätter han att leverera i Arsenal med Champions League-spel (för ungdomar) och annat kommer hans namn definitivt att finnas med i ännu högre grad under 2014. Då är han ett år äldre också, säger Ericsson.

Han framhåller även en annan sak av betydelse. Nämligen konkurrensen.

- Just nu har vi ju spelare som Oscar Hiljemark, Melker Hallberg, Oscar Lewicki och Simon Thern att tillgå också. Det är den bilden man måste ge. Men jag ser absolut ingen konflikt i det Kristoffer säger. Alla spelare ska ha som ambition att komma med, men jag tycker att han är fel ute om han tror att vi inte har koll.

Publicerad 2013-11-26 kl 12:05
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons