Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Uppgifter: City dolde tredjepartsägande i spelare - FA överväger utredning

Premier League

Manchester City dolde under 2014 tredjepartsägande i en spelare. 
Det var inte olagligt då, men klubben ljög för FA, rapporterar Der Spiegel.

Foto: TT.

Manchester City bötfälldes så sent som för drygt fem år sedan med 49 miljoner pund, över en halv miljard kronor, av Uefa för brott mot det ekonomiksa regelverket Financial Fair Play. I november i fjol hamnade klubben i blåsväder igen sedan Football Leaks läckte nya dokument som var till nackdel för klubben. 

Enligt de dokumenten ska Manchester City, enligt Financial Times, ha drivit upp värdet på sponsringsavtal med hjälp av "odeklarerad ytterligare finansiering från dess ägare" och man ska dessutom ha betalat ersättning i form av "bildrättigheter" till sina spelare via så kallade skalbolag, för att undslippa för höga löneposter. Det ledde till att Uefa skrev i ett uttalande att en ny utredning kan öppnas för att granska klubben. 

ANNONS

Nu kommer Der Spiegel med nya besvärande uppgifter, utifrån Football Leaks material, för den engelska storklubben. Tidningen rapporterar att City under 2014 startade en investeringsfond som var ämnad för att människor skulle kunna köpa andelar i spelare och därmed få utdelning. Det räknas som tredjepartsägande, vilket blev förbjudet 2015. 

Manchester City finansierade under sommaren 2014 värvningen av Bruno Zuculini med hjälp av pengar från investeringsbolaget, vilket därmed inte var förbjudet då. Citys vd Ferran Soriano startade nämligen ett "diskret" bolag på Caymanöarna och organiserade investeringar på 30 miljoner euro, drygt 315 miljoner kronor i dag. 

Zubulini blev kontrakterad av City, men utlånad till sex olika klubbar under sejouren i den engelska klubben. Samtidigt ägdes mittfältaren i tredjepart, vilket FA (det engelska fotbollsförbundet) uppmärksammade och ställde frågor om till klubben.

ANNONS

Manchester City avslöjade däremot inte då att det var klubbens vd som såg till att miljonbeloppen kom in i investeringsbolaget, vilket i dag ställer frågor om klubbens trovärdighet i fallet. 

Manchester City ville i höstas inte kommentera anklagelserna mot klubben och gav i helgen samma svar till de nya anklagelserna. 

"Vi kommer inte att lämna några kommentarer om material som påstås ha hackats eller stulits från City Football Group eller City-personal och tillhörande personer. Det är ett tydligt försök att skada klubbens rykte", skrev klubben. 

FA kommenterade i sin tur de nya anklagelserna med att förbundet har fått ta del av dem och kommer att titta närmare på det. 

Publicerad 2019-03-04 kl 09:19

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto