POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ETTAN
4v

Ettan siktar på start 14 juni - men frågetecken finns: "Inte klart än"

Foto: Bildbyrån.

Allsvenskan och damallsvenskan har fått klartecken för start.
Superettan likaså.
Men ettan har ännu inte fått besked.
- Vi har tagit något beslut än, säger SvFF:s kommunikationschef Andreas Jansson.
- Vår ambition är att starta enligt plan, säger Jimmy Fors, marknad- och kommunikationschef på intresseorganisationen Ettanfotboll.

I fredags lät regeringen och Folkhälsomyndigheten meddela att idrottstävlingar tillåts från den 14 juni. Därefter gav Svensk Elitfotboll, intresseorganisationen för superettan och allsvenskan, ut med att de två serierna kommer att dra igång den 14 juni och Elitfotboll Dam, intresseorganisation för damallsvenskan och elitettan, meddelade att damallsvenskan kommer starta 27-28 juni och elitettan 14 juni. SvFF också har meddelat hur de första omgångarna av allsvenskan och superettan ska se ut och spelordningen för damallsvenskan är fastslagen.

Ett snäpp längre ned på herrsidan, i ettan, är det ovisst. Serien siktar på start den 14 juni, men det råder frågetecken om de ska kategoriseras som professionella spelare och hur lagen ska resa. SvFF har heller inte fattat något beslut om hur man ska gå till väga med ettan.

- Det är inte klart än, säger Andreas Jansson, kommunikationschef på Svenska Fotbollförbundet, till Fotbollskanalen.

Varför inte då?
- Vi har tagit något beslut om det än. Fram till förra veckan har det inte varit möjligt att spela fotboll. Sedan kom det här beslutet och då var det första steget att hantera de högsta serierna och nu tittar vi på serierna där under och vad som ska gälla för dem så snart det är klart. 

I Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer för idrotten står följande:

"Råden om att undvika närkontakt mellan idrottsutövare tas bort, och nödvändiga resor i samband med yrkesutövande av idrott på elitnivå tillåts. Däremot kan andra idrottstävlingar på lägre nivå, som innebär att tävlande och funktionärer behöver resa längre sträckor över landet, bara arrangeras ifall nuvarande reserestriktioner hävs".

Gäller det även för spelarna i ettan, där spelarna står under avtal? Det har SvFF ännu inget besked kring.

- Det är det vi får titta på. Det är klart att spelarna i division 1 ser sig som elitspelare, men vi har inte kommit dit än, utan vi måste ta det i någon slags ordning. Vi hanterar frågan och kommer meddela så snart vi har något att meddela. Jag förstår att man vill ha ett besked. Men man får förstå att det har varit och är en komplex situation. Vi fick det här beskedet i fredags. Där står vi just nu, säger Jansson.

Jimmy Fors, marknad- och kommunikationschef på intresseorganisationen Ettanfotboll, är dock inte särskilt oroad över frågetecknen och definitionen av professionell och icke professionell fotbollsspelare i ettan.

- Nu var det väl mer i att man fastnade i detaljnivå och diskuterade vad professionella spelare är och inte. Men våra spelare har professionella kontrakt, så vår bedömning har hela tiden varit att vi omfattas av det (Folkhälsomynidghetens riktlinje), säger Fors till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- SvFF är tydligt, annars hade det inte funnits spelarkontrakt. Vår tolkning är att SvFF ser ettan som en professionell serie, men sedan har RF (Riksidrottsförbundet) kanske inte blivit överens om en sådan definiering med Folkhälsomyndigheten. Jag är lite osäker på var det ligger där. De (spelarna, reds. anm) har andra arbeten, men å andra sidan uppbär alla ersättning för att spela fotboll och deras proffskontrakt heter ”avtal för professionell fotbollsspelare”. Det vore ett hårt slag om de inte skulle se det som det nu, då kan man ta bort kravet om ersättning. Det har väl varit en liten vattendelare i dialogen. Men SvFF har varit ett stort stöd för oss och stått bakom oss hela vägen.

- Vår ambition är att starta enligt plan och tolkningen är att det är professionella fotbollsspelare som har professionella kontrakt.

Dessutom ser Fors det som en positiv indikation att SvFF kallat klubbarna till ett spelordningsmöte på fredag.

- SvFF har ändå sagt att vi proaktivt ska arbeta för att sätta serien och den signalen tolkar jag som att man har fått positiva indikationer. Ett spelordningsmöte ska man komma ihåg att det är 32 föreningar som ska ringa runt till varandra och utöver det har du en tävlingsavdelning som ska jobba över till på fredag. Det är förmodligen inte ett beslut som man inte hade fattat om man inte kände att det fanns fog för det.

- För vår del var den här signalen en viktig framdrift. Just nu jagar vi nog inte ett definitivt besked, men det är klart vi väntar på det. Det känns som att det beskedet handlar mer om definitionen om status för spelarna. Men där vet vi var SvFF står. Sedan är de inte heltidsproffs och det är ändå skillnaden mot topplagen i allsvenskan. Tittar du på superettan tror jag att de flesta har en deltidsersättning också. Då får du nog kasta om hela fotbollskartan om du ska ta den dialogen om vad ett fotbollsproffs är och inte är.

Hur mycket tar man resorna i beaktning nu?
- De indikationerna som vi har fått är att reserestriktionerna ska lätta lite grand i morgon och tittar man på resorna framför allt i den södra serien så det väldigt få som överstiger tre eller tre och en halv timme. En annan sak för resorna i ettan är att de genomförs i buss. Det är Norrlandslagen och resorna till dem som i nuläget är en större utmaning.

Sylvia (Norrköping) ska exempelvis möta IFK Luleå.
- Det är en jäkla utmaning att flyga upp dit. Men de ska komma förmodade lättnader gällande reserestriktionerna den 3 juni och vi får se vad utfallet blir och det är då förutsättningarna står klara, avslutar Fors.

Publicerad 2020-06-02 kl 14:51
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto