Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Experten: Lech Poznan kommer inte att kastas ut från ECL

Europa Conference League

Kan Djurgården få en plats i ECL-kvartsfinal efter Bartosz Salamons positiva dopningstest?
Svaret är nej.
- Det finns inget sådant hot, säger Polada-chefen Michał Rynkowski till Sport.pl.

Foto: TT.

På tisdagen meddelade Lech Poznan att mittbacken Bartosz Salamon testat positivt för dopning efter Europa Conference League-åttondelsfinalen mot Djurgården på Tele2 Arena. 30-åringen testade positivt för substansen klortalidon, ett ämne som används för att behandla högt blodtryck.

Enligt Lech Poznan är substansen inte prestationshöjande och landslagsbacken kommer att få spela på som vanligt i väntan på att ärendet har hanterats.

För Expressen berättade Djurgårdens sportchef Bosse Andersson att man inte hade en susning om det positiva dopningstestet skulle kunna leda till att Lech Poznan kastas ut ur Europa Conference League.

Annons

- Det har vi ingen aning om. Uefa får hantera det här, men självklart är vi redo att spela kvartsfinalen nästa torsdag om vi får möjlighet till det, sa han till tidningen på tisdagen.

Det finns ingen risk för, menar Michał Rynkowski, chef för den polska antidopningsorganisationen Polada i Polen.

- Det finns ingen risk att resultatet som Lech Poznan uppnådde mot Djurgården i Europa Conference League kommer att annulleras. För antidopningsreglerna gällande fotboll så måste minst två spelare ha brutit mot regelverket, vilket i det här fallet menas positiva test. Sådant är inte fallet, så det finns inget sådant hot, säger Rynkowski i en intervju med Sport.pl.

Däremot riskerar 30-årige Salamon straff. Ett rejält sådant.

- Spelaren är i reell fara för att bli avstängd i två år, även om det fortfarande är möjligt att B-testet visar ett annat resultat. Det kan bara hända på spelarens begäran. Skulle B-testet bekräfta resultatet från A-testet så kommer Uefa disciplinära organ att inleda relevanta förfaranden. Oavsett vad så kan spelaren behöva förklara sig för Uefa ändå, säger Rynkowski

Annons

Lech Poznan - där svenskarna Jesper Karlström, Mikael Ishak och Filip Dagerstål är hemmahörande - ställs på torsdag nästa vecka mot Fiorentina i den första Europa Conference League-kvartsfinalen. Laget ligger på tredje plats i den inhemska ligan, Ekstraklasa.

Publicerad 2023-04-05 kl 08:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto