TV: Djurgården klart för ECL-gruppspel efter rysare - oväntad hjälte med kanonmål

Europa Conference League-kval

NICOSIA. Djurgården var på väg att tappa sin 3-0-ledning mot Apoel.
Men ett kanonskott från Elias Andersson säkrade gruppspel i Europa Conference League - och minst 31 miljoner från Uefa.
- Det var bara eufori efter slutsignalen, säger Thomas Lagerlöf, tränare i Djurgården.

1:28

Se målen från Apoel-Djurgården i spelaren ovan.

Djurgården hade med sig ett drömresultat till returen i playoff-rundan av Europa Conference League-kvalet. Hemma på Tele2 Arena i förra veckan slog man Apoel med 3-0, och det tvingade motståndarlaget att gå på attack direkt under tisdagskvällen.

Redan i den sjunde minuten kom också 1-0. På kokande GSP Stadium sjabblade Djurgårdens målvakt Jacob Widell Zetterström fram en hörna till hemmalaget, varpå Apoel efter att ha slagit in bollen i boxen kunde trycka in ledningsmålet.

I den 18:e minuten slog Hampus Finndell en hemåtpassning rakt på en i princip fri Apoel-spelare, som fick ett bra läge att göra 2-0 på. Men då räddade Widell Zetterström. Det andra målet kom på en frispark i den 23:e minuten istället. Ute på högerkanten drog Danny Blum till direkt och Djurgårdens keeper, som stod placerad mot den bortre stolpen, hann inte rädda skottet vid den främre.

- Det var sämsta tänkbara matchinledning. De gjorde två mål och på grova misstag från oss. Det gav extra energi till Apoel. Arenan kokade och vi var riktigt illa ute efter 2-0, säger Thomas Lagerlöf, tränare i Djurgården.

Han fortsätter:

- Men då klev vår lagkapten (Magnus Eriksson) in och tog tag i saker. Han drog på sig frisparkar och sen hängde de andra på.

Offensivt skapade Djurgården ingenting innan paus och när den första halvleken var slut stod det 2-0. Apoel var på väg att ta ikapp det allsvenska topplagets försprång i kampen om en gruppspelsplats.

Lagerlöf var inte nöjd med lagets prestation i första halvlek.

- Det kokade ganska bra (i halvtid). Spelarna hade någon minut för sig själva först och det kokade ganska bra. De vill vara med bidra och det var ett gott tecken. Vi var ganska eniga om vad som behövde göras. Vi var på rätt väg i slutet av första halvlek och det var bara att gå ut och visa att vi är starkare i andra halvlek.

Djurgården lyfte sig spelmässigt efter paus och i den 64:e minuten var Gustav Wikheim nära att borra in 2-1 i det bortre hörnet, men skottet gick tätt utanför den bortre stolpen. Reduceringen skulle dock komma. I den 69:e minuten följde vänsterbacken Elias Andersson med upp i ett anfall och efter pass från Wikheim dundrade han in bollen i nättaket på halvvolley.

Apoel utökade snabbt därefter till 3-1 och då var det återigen nervigt för Djurgården.

Men de blårandiga höll undan och vann sammanlagt med 5-3, efter att Joel Asoro kontrat in ytterligare en reducering i den 90:e minuten.

- I andra halvlek var vi det klart bättre laget. Vi var väldigt, väldigt bra. Det visar hur starka vi är som grupp. Vi hanterar allt. När det går emot så knyter vi näven och jobbar hårdare, säger Lagerlöf och fortsätter:

- Jag mår väldigt bra. Ska man förlora en fotbollsmatch ska man göra det så här, säger Thomas Lagerlöf.

Dif-tränaren jublade när matchen var över.

- Det var bara eufori efter slutsignalen. Jag kommer inte ihåg något från det.

I slutminuterna utspelade sig skandalscener. Blårandiga spelare fick föremål kastade på sig och Djurgårdens Haris Radetinac reagerade och gestikulerade mot hemmapubliken. Dessutom hamnade Besard Sabovic i bråk, men stämningen lugnade ner sig efter ett tag. Domaren valde också att blåsa av matchen i samband med kaoset.

Nu är Djurgården klart för Europa Conference League-gruppspel - och har säkrat minst 31 miljoner i prispengar från Uefa.

Lottningen av gruppspelet äger rum på fredag.

Apoels lag: Belec - Cheabake, Karo, Kostadinov, Ferrari - Sarfo, Dalcio Gomes - Ndongala, Villafanez, Blum - Maglica

Djurgårdens lag: Widell Zetterström - Johansson, Hien, Ekdal, Andersson (Neurath Bengtsson 90') - Finndell (Banda 84), Sabovic, Eriksson - Radetinac, Edvardsen (Asoro 70), Wikheim (Danielson 84)