Garnachos första seniormål frälste United – men Real Sociedad gruppetta

Europa League

18-årige Alejandro Garnachos första seniormål sköt Manchester United till seger.
Men det räckte inte för att slå gruppettan Real Sociedad.

På torsdagskvällen tog Real Sociedad emot Manchester United i Europa League.

Inför drabbningen var Sociedad gruppetta och United tre poäng bakom. För att gästerna skulle vinna gruppen krävdes det inte bara att Manchester United vann. Eftersom lagen då hamnade på samma poäng skulle det avgöras på inbördes målskillnad. Det innebar att United var tvunget att vinna med 2-0 eller 3-1. Detta eftersom Real Sociedad kammade hem första mötet med 1-0. Vinnaren av gruppen går direkt till åttondelsfinal och slipper således 16-delsfinal.

Vårt mål för idag var att vinna med två mål. Vi försökte allt och tog några extra risker i slutet för att försöka få in det andra målet. Vi vann matchen mot en stor motståndare, det räckte inte för att vinna gruppen, men det är en vinst, säger Bruno Fernandes till BT Sport.

Fram tills torsdagens match hade Real Sociedad gått rent i gruppen medan United vunnit fyra och förlorat en. Både Ronaldo och svenske Victor Lindelöf spelade från start.

Real Sociedad inledde starkt på hemmaplan. De första tio minuterna var de varsamma med bollen och lyckades komma till avslut. Men i San Sebastian fanns också en hungrig 18-åring i Manchester Uniteds startelva. Alejandro Garnacho. Han skulle ge sig tillkänna redan efter 17 minuter.

Det var ingen mindre än Cristiano Ronaldo som spelade ut bollen till Garnacho på vänsterkanten - som avslutade rakt i krysset.

- Vi förväntar oss mycket av honom men han gör det riktigt bra. Han hade inte den bästa attityden i början av säsongen men han tränar bättre och får chanserna, säger Fernandes till BT Sport.

Men hemmalaget slog inte av på takten. David De Gea fick rädda ett avslut av de blåvit-randigas Pablo Marín, om än ett ofarligt sådant. Cristiano Ronaldo svarade direkt med att springa sig fri i en kontring. Avslutet var tänkt att lyftas över Alex Merino som stod för långt ut, men bollen landade på nättaket.

Därefter bjöd Real Sociedad på sin bästa målchans hittills i matchen. Det var återigen Pablo Marín som var nära att göra sitt första mål i Real Sociedad. Den här gången höll han sig framme när Andoni Gorosabel skickade i väg ett stenhårt avslut utifrån. Men De Gea svarade med dubbelräddning.

Drygt tio minuter in i andra halvlek gjorde Manchester United två byten. Lindelöf och Donny Van De Beek fick lämna plats åt Scott McTominay och Marcus Rashford. I samma veva gjorde även Real Sociedad ett dubbelbyte. Marín lämnade planen till stående ovationer. Även Gorosabel gick av och in gick Robert Navarro och Aritz Elustondo.

I den andra halvleken hade United svårt att skapa målchanser. Men desto lättare gick det för hemmalaget som aspirerade på kvittering.

När 90 minuter hade passerat var gästerna nära att få med sig 2-0. Men bollmottagare Casemiro var ordentligt offside.

Det blev aldrig riktigt farligt i den andra halvan och Real Sociedad lyckades klappa igen matchen. Det baskiska laget segrar gruppen och är vidare till åttondelsfinal. Det är första gången på 20 år som laget når så långt i europeiskt tävlingssammanhang.

Real Sociedad: Remiro - Gorosabel, Le Normand, Pacheco, Rico - Marín, Zubimendi, Merino, Méndez - Sørloth, Carlos Fernández

Manchester United: De Gea - Dalot, Lindelöf, Martinez, Shaw - Van de Beek, Casemiro, Eriksen - Fernandes - Ronaldo, Garnacho