Häcken tappade 2-0-ledning mot Aberdeen - likaläge inför returen

Europa League-kval

GÖTEBORG. Häcken fick en drömstart på Europa League-playoffet och gick upp till 2-0.
Men efter två sena mål av Aberdeen är ställningen helt jämn inför returmötet.
- Jag är jättebesviken över att vi gav bort 2-0 på hemmaplan, säger Häcken-backen Even Hovland i Aftonbladets sändning.

I BK Häcken var Johan Hammar och Mikkel Rygaard tillbaka i startelvan till det första mötet i Europa League-playoffet mot Aberdeen FC. Duon ersatte Franklin Tebo och Abdulrazaq Ishaq, som båda inledde på bänken.

Matchinledningen var tempofylld och underhållande. Häcken inledde övertygande, men efter några minuter etablerade även skottarna tryck i straffområdet - och redan efter tio minuters spel hade fem hörnor utdömts. Häckens Amor Layouni fick matchens första skarpa målchans från nära håll, men sköt på täckande Aberdeen-försvarare.

Efter halvtimmen spelad tvingades en av linjedomarna bryta matchen av oklar anledning, varpå en kortare paus ägde rum.

Minuter senare spräcktes målnollan och det var Häcken som fick utdelning. Efter en blixtsnabb kontring satte Ibrahim Sadiq över bollen till vänsterkanten, där en fristående Amor Layouni kunde placera in 1-0 vid första stolpen.

I den 38:e minuten ropade Häcken på straff när Ibrahim Sadiq gick omkull efter en tackling från Jack Mackenzie, men efter assistans från VAR-rummet valde den slovakiske domaren Filip Glova att fria.

Aberdeen och Luis Lopes fick en fin kvitteringsmöjlighet när Häcken gick bort sig strax innan halvtidsvilan, men Peter Abrahamsson kom upp stort och BK Häcken gick in i paus med en 1-0-ledning.

Den andra halvleken inleddes något mer trevande, men i den 57:e minuten kom bortalagets Dante Polvara till ett gyllene läge i slottet - men sköt över. Sedan vände det åt andra hållet och en nick från Srdjan Hrstic var så när att leta sig in i nät, men Aberdeen-keepern Kelle Roos höll tätt.

Med 25 minuter kvar att spela fick domarteamet ytterligare en straffsituation att hantera när Häcken ropade på hands. Domaren friade först, men efter VAR-koll fick hemmalaget straff. Den tog Ibrahim Sadiq hand om och rullade kyligt in 2-0.

I den 75:e minuten skänkte Bojan Miovski hopp åt de tillresta bortasupportrarna när han tryckte in reduceringen bakom ett passivt Häcken-försvar.

Fyra minuter senare var även kvitteringen ett faktum. På kontring kom Nicky Devlin fri mot Peter Abrahamsson - och kippade urkyligt in 2-2. I den 90:e minuten kom också nästa smäll för Häcken. Johan Hammar stoppade ett Aberdeen-anfall, fick sin andra varning i matchen och blev därmed utvisad. Aberdeen fick även på övertid in bollen i mål igen, men då vinkade ena assisterande domaren för offside, och därmed blev det inget mål.

- Vi gav bort det. Efter 2-0 slutade vi spela fotboll. Vi gav bort allt. Fotbollsmatcher är i 90 minuter plus, så jag är jättebesviken över att vi gav bort 2-0 på hemmaplan, säger Häcken-backen Even Hovland i Aftonbladets sändning.

- Vi måste ta lärdom av det här. Europa är något annat än allsvenskan och vi blev straffade. Nu står det lika inför nästa match och vi ska ner dit och attackera dem, fortsätter han.

2-2 blev slutresultatet på Bravida arena, vilket gör att ställningen är helt jämn inför den avgörande returen. Den spelas nästa torsdag på Pittodrie Stadium i Skottland.

BK Häcken: Abrahamsson - Sandberg, Hammar, Hovland, Fridriksson - Rygaard, Gustafson, Amane - Sadiq, Hrstic, Layouni.

Aberdeen: Roos - Devlin, Rubezic, Mackenzie - Morris, Clarkson, Shinnie, Polvara, Duncan - Miovski, Lopes.