Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Röslers fina siffror - näst bäst vinstprocent i MFF:s historia: ”I slutändan saknas det viktigaste”

Europa League 2019-12-12 kl 09:00

MALMÖ. Uwe Rösler har uppfyllt tre av de fyra stora sakerna sedan han anställdes som Malmö FF-tränare. SM-guldet i år saknas, men laget har två EL-gruppspel och en tredjeplats förra året trots den usla säsongsinledningen.  
- De här spelarna tar aldrig slut på överraskningar. De kan alltid hitta en nivå när alla tror att de inte kan göra det.

Foto: Bildbyrån.

Sommaren 2018 anställde Malmö FF Uwe Rösler, vars stora arbetsuppgift var att fixa resultat på kort sikt. Enligt SportExpressen kommer MFF att göra sig av med Rösler i vinter, men under sin tid i MFF har han åtminstone fixat många bra resultat.

Under hans 1,5 år har MFF ett snitt på 2,25 poäng/match i allsvenskan, bäst av alla lag under den perioden. På 48 ligamatcher har de +71 i målskillnad, och de har tagit fler avslut än motståndarna i 45 av 48 matcher. I snitt tar MFF tio avslut fler än motståndarna.

Under de senaste tio åren är det bara ett allsvenskt lag som har en längre förlustfri svit än MFF:s 18 matcher år 2019, och ett lag som har en längre vinstsvit än MFF:s åtta raka segrar år 2018.

ANNONS

På 29 matcher i Europa har de fem förluster: Chelsea gånger två, Dynamo Kiev borta, Gent borta, och en betydelselös bortamatch mot Zrinjski. Inget lag har gjort fler mål än MFF i Europa League den här hösten (kvalet inkluderat).

Röslers vinstprocent i samtliga tävlingsmatcher är 61 procent. Av tränarna som har coachat MFF i minst 50 tävlingsmatcher är det bara en, Kálmán Konrád på 1940-talet, som har vunnit fler procent av sina matcher (64 procent). I Röslers 81 tävlingsmatcher har MFF hållit nollan i 41 av dem.

- Men slutändan saknas det viktigaste, säger Rösler till Fotbollskanalen och syftar på ligatiteln.

- Vi hade en bra, men inte perfekt, säsong. Det är den överhängande känsla.

Den största anledningen till det missade guldet var deras allsvenska matcher under EL-kvalet. MFF spelade sex allsvenska matcher mellan först och sista kvalmatchen, och vann endast en av de sex (hemma mot Falkenberg).

ANNONS

- Vi missade guldet av egen kraft genom att inte utföra en eller två detaljer bättre.

- I det där ”mittblocket” hade vi en eller två för många oavgjorda. Det kostade oss. Jag måste ge Djurgården massa beröm. De visade fantastisk laganda. Där handlade det inte om spelare för spelare, utan om lagandan och hur många gånger de vann matcher sent. Det visar att moralen och attityden i gruppen har varit exceptionell. Det slog oss i slutändan.

Rösler har även funderat på det som MFF hade kunnat göra bättre. Det var kanske en eller två träningar för få under sommaren, även om han kände att laget mådde bra av ledigheten.

Dessutom behöver laget bli bättre på konstgräs, och resorna under sommaren förenklade inte. På en torsdag kunde de spela i hettan i Slovenien, och tre dagar senare i kylan i Östersund.

ANNONS

Allt det gjorde att MFF 2019 inte blev det andra laget i modern tid, efter MFF-upplagan 2014, som kvalar in till gruppspel och vinner allsvenskan under samma år. Han köper heller inte riktigt kritiken kring att MFF inte är ett tillräckligt starkt lag taktiskt.

- När vi spelar i allsvenskan handlar det bara om oss. Det är inte matcher mellan tränare, utan matcher mellan spelare. Malmö har en väldigt bra trupp.

- Vi går ut och gör det vi vill göra. Vi vet om att de vet det. Om vi gör vårt jobb sätter vi oss i ett bra läge att vinna matcherna. När vi spelar mot Chelsea har vi kvar våra principer, men då kommer vi på taktiska saker. Vi använder taktisk variation mer i Europa, för i allsvenskan handlar det bara om oss.

Dessutom har de gång på gång dräpt stora lag ute i Europa. Rösler nämner flera matcher som blev brytpunkter för MFF-spelarna. Kvalmatcherna mot Cluj visade att de taktiskt kan sätta en match. Mot Midtjylland insåg MFF vad de kan utföra på fasta situationer. Besiktas hemma gav tillbaka självförtroendet i Europa. 4-3-segern mot Dynamo Kiev lyfte självförtroendet ytterligare en nivå.

ANNONS

- Det var därför Ståle (Solbakken) sa att han inte kunde förstå att vi slog dem på det sättet.

- De här spelarna tar aldrig slut på överraskningar. De kan alltid hitta en nivå när alla tror att de inte kan göra det.

Skulle Rösler, trots allt, bli kvar nästa år så vill han skifta till en 3-4-3-taktik, för att öka på offensiven ännu mer. Samtidigt vet han att den största utmaningen med MFF sällan är att hitta de taktiska lösningarna.

- Det här laget har sett så mycket. De har haft mycket framgång, vunnit många titlar, de har haft 250 tränare, de har haft många olika spelsystem i olika länder med olika filosofier. För den här gruppen handlar det om att motivera dem i vardagen. Inte i matcherna, men att göra jobbet i vardagen.

- Självklart har man alla Arnors och Oscars och Eric Larssons och Franz… Vi har spelare som är 22, 23, 24 år, och där det förhoppningsvis blir fler. För de spelarna är det en permanent läroprocess, men majoriteten av spelarna har redan sett allt. Där handlar det om hur vi som ledarstab, och hur de själva, kan gå igenom en säsong och göra sakerna som höjer nivån där de kan konkurrera i Europa igen och igen och igen, och sedan åka till Östersund eller Eskilstuna.

ANNONS
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto