POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE
5v

Uefas svar om Zlatans dubbla stolar i Europa League: ”Övervakar situationen"

Foto: Bildbyrån.

Zlatan Ibrahimovic är delägare i Hammarby - och kontrakterad spelare i Milan.
Hur Uefa, vars regelverk tar upp frågan om dubbla stolar, ser på den eventuella intressekonflikten?
”Vi övervakar situationen”, skriver Uefa i ett mejl till Fotbollskanalen.
"Jag har inga kommentarer", svarar Bajen-ordföranden Richard von Yxkull i en kommentar via mejl. 

På måndagen lottades kvalomgång ett till Europa League. För svensk del fick Hammarby och Malmö FF sina motstånd fastställda. Bajen ställs mot ungerska Puskas Akademia och MFF mot polska MKS Cracovia. 

Med i turneringen är även Zlatan Ibrahimovics klubblag AC Milan, storklubben från Milano kliver dock in i nästa kvalomgång. 

I Ibrahimovics fall så äger han 50 procent av aktierna i AEG Sweden. AEG Sweden äger i sin tur 47 procent av Hammarby Fotboll AB och Ibrahimovic har en person, Binyam Tekeste, som representerar honom i Bajens aktiebolagsstyrelse. Samtidigt är han som bekant fruktad målskytt i Milan. 

Vad gäller den typen av upplägg så är det något som berörs i Uefas regelverk. I paragraf 5b går att läsa:  

”Ingen får samtidigt, antingen direkt eller indirekt, över huvud taget ha en roll inom vare sig klubbledning, administration och/eller sportsliga insatser i mer än en klubb som deltar i en av Uefas klubblagsturneringar”.

I paragraf 5c går dessutom att läsa att ingen individ får ha ”…kontroll eller inflytande över mer än en klubb som deltar i en av Uefas klubblagsturneringar”. Som exempel ges att en spelare inte ”…på något sätt får ha möjlighet att utöva betydande inflytande i beslutsfattandet i klubben”. 

I Ibrahimovics fall finns flera exempel på då han hjälpt klubben med att värva spelare. Bland annat flörtade han med klubbens nye nigerianske löfte Akinkunmi Amoo då han skulle välja klubb - och klubbens sportchef Jesper Jansson har även han berättat att Zlatan drog sitt strå till stacken för att övertala mittfältaren Abdul Khalili då han skulle värvas.

- I sluttampen fick vi hjälp av Mr Zlatan, sa Jansson på en presskonferens då.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Uefa och ställt frågan kring hur förhållningssättet mellan Hammarby, Zlatan Ibrahimovic och Milan rimmar med artikel fem i regelverket - och om Zlatan kan få spela i Europa League trots sina dubbla roller. 

I ett mejlsvar skriver Uefa att man just nu ser över läget. 

”Uefa övervakar situationen och dess överensstämmande med integritetsreglerna, vilka definieras i artikel 5”.

Vidare skriver Uefa dock att Zlatan inte kan beläggas med spelförbud. 

”Under inga omständigheter kan en spelare förhindras att spela i en av Uefas klubblagsturneringar, med hänvisning till tidigare nämnda artikel 5.” 

På en följdfråga kring om det innebär att de just nu utreder förhållandet, och vilka eventuella straff som kan utfärdas, samt vad som händer om lagen lottas emot varandra svarar organisationen att man inte har mer att säga än i det första uttalandet. 

I Uefas regelverk står att om två eller fler klubbar inte följer integritetsreglerna så kan bara ett av dem få delta i Uefas klubblagsturneringar.

För två år sedan fanns just en sådan här intressekonflikt då både Red Bull Salzburg och RB Leipzig, båda i praktiken ägda av energidrycksföretaget, kvalificerade sig till Champions League.

Efter en omfattande utredning, där klubbarna även gjorde en hel del förändringar i sina strukturer, så kom Uefa till sist fram till att upplägget var godkänt.

Fotbollskanalen har under måndagen sökt Hammarbys ordförande Richard von Yxkull, som i sin tur bett att få återkomma via mejl. Fotbollskanalen har då bland annat ställt frågan om eventuella intressekonflikter i förhållande till paragrafen är något man undersökt med Uefa, vad man i så fall fått för svar och om det är något man lyft med Zlatan själv eller med Milan. 

Von Yxkull väljer dock att inte svara på frågorna.

"Vi har inga kommentarer tillsvidare, ber att få återkomma.", skriver ordföranden. 

Publicerad 2020-08-10 kl 18:06
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto