POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA

Ny EU-lag kan stoppa publik från att fotografera fotbollsmatcher

Foto: Bildbyrån/TT

EU-parlamentet röstade idag igenom en ny upphovsrättslagstiftning för att stärka upphovsrätten på nätet. Men lagen kan också komma att påverka fotbollsmatcher då det kan bli olagligt för publik att filma och dela egna klipp och bilder från alla sportevenemang.

EU-parlamentet har idag röstat igenom en ny upphovsrättslag på nätet. Med bland förslagen var ett förslag som ger arrangörer av sportevenemang full rätt att bestämma vem eller vilka som får filma eller fotografera från evenemanget.

Det skulle kunna innebära att arrangörer kan stoppa supportrar från att ta bilder eller filma med sina mobiler för att dela med sig på sociala medier från en fotbollsmatch.

- Det är knasigt, det skulle förstöra mycket för vanligt folk. Och förslaget har heller ännu inte definierat vad som är en sport. Än så länge gäller det är all sport på alla nivåer. Som förslaget är skrivet så skulle det just nu även gälla för till exempel knattefotboll,  säger Jan Ainali, politisk sekreterare för Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson, till SVT Sport.

Enligt Jan Ainali tillkom förslaget om förbud mot fotografering på sportevenemang sent och var inte med i den ursprungliga upphovsrättsförslag som presenterades för EU-parlamentet.

- Det är lite oklart exakt vad lagen innebär än så länge. Det kommer visa sig, säger Ainali till sajten.

Lagen har inte trätt i kraft än, utan kommer först att gå igenom förhandlingar mellan EU:s ministerråd och EU-parlamentet. Först därefter kan det förslaget läggas fram på nytt i parlamentet och då röstas igenom som ny lag.

Publicerad 2018-09-12 kl 15:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå