Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Topp fem-ligornas slutspurt simulerade: "Otroligt tajt"

Premier League

Vilka vinner och vilka åker ur i de fem största ligorna i Europa?
PlaymakerAI:s Ola Lidmark Eriksson har gjort en jättesimulering. 

5:50
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ovan ser du höjdpunkterna från Osasuna-Real Madrid.

Under landslagsuppehållet har jag hunnit köra en simulering av alla fem stora europeiska ligor. För varje liga är återstående matcher simulerade 100 000 gånger. Varför skulle man nu vilja göra detta? Ja, i de flesta ligorna har lagen ändå upp emot 10 matcher kvar att spela och att själv försöka göra antaganden baserat på vad olika lag kan tänkas göra i olika matcher är fortfarande oerhört svårt då antalet plausibla scenarier är hundratusentals.

Så i stället för att försöka hålla allt i huvudet själv är ett pragmatiskt angreppssätt för att beräkna hur säsongerna slutar att låta en väl avvägd datormodell simulera återstående matcher. Och historien har visat att det fungerar för det mesta. Värt att komma ihåg är att inget såklart är hugget i sten utan en sannolikhet är just det - en sannolikhet. Så länge det inte är 100 procent är det såklart inte helt säkert. 

Annons

Men med det sagt: Låt oss titta på simuleringarnas utfall i de olika ligorna.

Vi börjar med La Liga

Här har vi just ett exempel på att allt talar för Real men sannolikheten är ändå inte 100. Man vinner La Liga i 92795 simuleringar av 100 000. Den mest öppna platsen i toppen är den om tredjeplatsen.

Bottenstriden då?

Ja precis som Real är cementerade ettor är Cadiz cementerad på 18:e plats och under dem är placeringarna närmast av akademisk betydelse.

Alla siffror:

Vidare till Serie A.

Det mest spännande är nästan om Bologna når CL va? Ja det ser så ut. Man hamnar trea eller fyra i över 50 procent av simuleringarna i alla fall.

I botten kan vi räkna ut Salernitana.

Men utöver Salernitana är bottenstriden vidöppen. Åtminstone fem lag är direkt inblandade och mellan dem är det i princip dött lopp. Spännande!

Annons

Alla siffror: 

Vi går vidare till Ligue 1 och där hoppar jag över toppstriden och går direkt på bottenstriden. Den är klart mer intressant.

För precis som i Serie A är det åtminstone fem lag som dessutom slåss om alla bottenpositioner, även den sista. Inte heller här är något ens i närheten av att vara hugget i sten. Snarare skrivet i blyerts på ett toalettpapper.

Alla siffror. Notera att PSG vinner Ligue 1 i 99 971 av 100 000 simuleringar.

 

Bundesliga. Här är det såklart superintressant att se om "Neverkusen" ska få ett slut på Bayerns långa segersvit. 

Svaret är - ja. Med allra största sannolikhet så är det i år det händer. 

Vad pratar vi i procent? 96 procent!

Var har vi den mest spännande toppstriden då? Jo, det vet vi nog alla att det är i Premier League. City är liten favorit men det är verkligen tajt. Arsenal får hållas som outsider trots sin fina form. Här ska man då ta med sig att det är återstående matchprogram som simuleras och inget annat. En helt objektiv bild med andra ord. Arsenal har ett tufft program kvar, men om man vinner nästa match mot City kan det vara värt att göra en ny simulering för då lär Arsenals chanser öka.

Annons

Europastriden då? Tajt mellan Spurs och Villa om fjärdeplatsen.

Sheffield U kan börja planera för The Championship.

Men sen är det tre lag som slåss om en PL plats nästa säsong. Luton i förarsätet men här är inget klart!

Alla siffror:

Publicerad 2024-03-28 kl 18:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto