Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Sju år efter Fifa-skandalen - nu inleds rättegången mot Blatter och Platini

Fifa-skandalen

Sepp Blatter och Michel Platini ska ställas inför rätta.
Ex-pamparna riskerar att dömas till fem års fängelse.
- Mutor och liknande har tyvärr präglat den internationella fotbollen, säger Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh inför rättegången som inleds på onsdag.

6:22
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se ett inslag med Olof Lundh, som pratar om EM-truppen och rättegången, i spelaren ovan.

Det var 2015 som Sepp Blatter, dåvarande ordförande i Fifa och Michel Platini, som hade motsvarande titel i Uefa, var inblandade i en stor skandal. Schweiziska myndigheter anklagade duon för korruption och bedrägeri, varpå båda stängdes av från all fotbollsverksamhet.

I dag, onsdag, inleds rättegången mot de tidigare maktpamparna efter sju års utredningsarbete. Rättegången hålls i Bellinzona, Schweiz och förväntas pågå till slutet av juni. 8 juli faller domen, och vid ett fällande utfall kan duon dömas till fem års fängelse.

- Det gäller en gammal betalning mellan de två där Blatter har betalat två miljoner schweiziska franc till Platini, vilket slutade med att båda blev avstängda, säger Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh.

ANNONS

- Det är bra att vi får någon slags slutpunkt. Båda förnekar och menar att betalningen var för arbete som Platini gjorde, men det tror inte åklagare och rätt många runt omkring på. Det här är en soppa som har pågått sen 2015 då polisen slog till med en razzia mot Fifa. Mutor och liknande har tyvärr präglat den internationella fotbollen. Det är bara hoppas att rätten lyckas ta det hela vägen till en fällande dom.

Bakgrunden är som sagt att Sepp Blatter och Platini misstänks ha konspirerat kring en Fifa betalning på nära 21 miljoner kronor. Pengarna betalades ut till Platini, med Blatters godkännande, med hänvisning till utförda konsulttjänster åt Fifa mellan 1998-2002.

Ex-pamparna påstår att de har haft en muntlig överenskommelse om att Platini skulle få betalt för sitt arbete som rådgivare åt Blatter, en linje som åklagaren inte köper. Åklagaren menar i stället på att fakturan för konsulttjänsterna var förfalskad och yrkar på att duon ska fällas för bedrägeri.

ANNONS

Platini och Blatter står båda anklagade för bedrägeri och urkundsförfalskning. Blatter är därtill även anklagad för motsvarande trolöshet mot huvudman och förskingring medan Platini beskylls för att ha deltagit i de påstådda brotten.

Publicerad 2022-06-08 kl 10:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto