Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Qatars första öppna LGBTQ-person uppgiven inför VM: "Fifa ignorerar att jag finns"

Fotbolls-VM 2022

Nasser Mohamed var den förste från Qatar att öppet komma ut som homosexuell.
Förgäves har han försökt att påverka Fifa inför VM 2022 - nu vädjar han till spelarna och landslagen.
- De har ett ansvar att prata eftersom de själva används som verktyg för sportswashing, säger Mohamed.

2:01
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se inslaget med Nasser Mohamed i spelaren ovan.

2:01
Nasser Mohamed om sin uppväxt i Qatar
1:26
Nasser Mohamed om sina ställningstaganden

I maj kom Nasser Mohamed öppet ut som den förste homosexuella mannen från Qatar. Därefter har han gjort flera insatser för LGBTQ-rörelsen, bland annat med mål om att öka medvetenheten samt dela med sig av sin upplevelse om hur verkligheten är i Qatar inför VM.

För Fotbollskanalen och TV4 berättar Nasser Mohamed om hur det var att växa upp i Qatar, ett land där homosexualitet är olagligt och kan leda till fängelsestraff.

- När jag först kom ut ville jag dela med mig av mina erfarenhet och bidra till medvetenhet, men då pratade jag bara för mig själv. Nu är jag i kontakt med flera LGBTQ-qatarier, och från våra gemensamma erfarenhet: Att växa upp i Qatar som en LGBTQ-person är dominerat av rädsla, säger Mohamed.

ANNONS

- Rädsla för ens säkerhet, att bli påkommen och för att förlora saker. Jag valde att lämna Qatar för elva år sedan när jag inte längre kunde hantera den mentala påverkan det blev av att konstant vara rädd och behöva gömma sig. 

Vad finns det för risker med att komma ut i Qatar?
- Det beror på vem du är och omständigheterna, beroende på det kan det finns olika risker. Om du har tur har du en kärleksfull familj som kan hålla det hemligt, men det är inte vanligt. Det som händer är att folk blir mobbade och slagna ifall de blir påkomna - men det sker även hedersmord inom familjer.

Han fortsätter:

- Lagen skyddar in LGBTQ-communityt. Straffen är väldigt hårda och staten har sitt eget sätt att handskas med det. De har terapiprogram, som jag anser är väldigt skadliga, och det finns statligt sponsrad "jakt" efter oss. En LGBTQ-person är ett hot mot staten och samhället. När de arresterar en LGBTQ-person blir de omhändertagna och fysiskt torterade. De bryter ner än, även mentalt.

ANNONS

Vad har det inneburit för dig att komma ut?
- Jag kom först ut för mina föräldrar 2015, och det var slutet på min relation med dem. Efter att jag kom ut offentligt i BBC har jag inte hört något från mina familjemedlemmar. Jag tror att det beror på deras rädsla för att ha kontakt med mig, de vill inte bli associerade med mig. Jag blev även uthängd och fick utstå många dödshot.

- Det var en handfull människor utanför min familj som stöttade mig. Men sen kom jag i kontakt med fler personer inom LGBTQ-communityt, både folk som bor i Qatar i dag och folk som har lämnat landet precis som jag. Personer som jag inte kände förut.

Nasser Mohamed menar att spelare och landslag som deltar i VM 2022 har ett ansvar att ta ställning under mästerskapet. I sina försök att själv påverka och inleda dialog med både Fifa och Qatar som arrangörsland har han blivit lottlös.

ANNONS

- Det finns organisationer som väljer att ignorera att jag finns. Det är Fifa, qatariska staten och David Beckham (ambassadör för Qatar-VM som blockat Nasser Mohamed på sociala medier). Min historia saknas även på en tidning och det är Al-Jazira, som ägs av Qatars regim. Al-Jazira kan rapportera om allt utan rädsla, men inget om Qatar. Och att kontrollera media är bara en bit av det här pusslet, säger Nasser Mohamed.

- Jag anser att lag och spelare (i VM) har ett ansvar att prata om det här. Det här handlar inte bara om fotbollsmatcher och marknadsföring av vilket evenemang som helst. Det är ett VM med en massiv plattform och publik. Spelarna och lagen har ett ansvar att prata om mänskliga rättigheter eftersom de själva används som verktyg för sportswashing. De är dessutom i en position där de inte kan bli utsatta på samma sätt som en "vanlig" människa kan.

ANNONS

Han riktar även kritik mot Fifa som har en policy för främjande av mänskliga rättigheter, men ändå låter ett land som Qatar arrangera VM.

- Alla har olika sätt att marknadsföra sig genom mänskliga rättigheter. Men vi är inte till för affärer! Vi har kommit till ett stadie där LGBTQ-rörelsen har blivit ett varumärke att marknadsföra sig med. Men Fifa ska inte veva med regnbågsflaggan när de inte skyddar rättigheterna för personer inom LGBTQ. Ingen ska göra det om de inte är redo att stå upp och prata när det behövs som mest, säger Nasser Mohamed, som menar att har känt sig maktlös inför mästerskapet:

- Det är som att se en dålig olycka hända och du inte kan göra något åt det. Människor med makt och enorma plattformar som kan göra något, men som inte bryr sig. Det är läskigt att något sådant här (att Qatar anordnar VM) kan hända i den här skalan och det finns väldigt lite att göra åt det eftersom mycket pengar är involverat. Det känns som en förlust. Som att jag slår mot en vägg, men jag förstör bara min egen hand. Men jag vill inte ha väggen där.

ANNONS

Se inslaget med Nasser Mohamed i spelaren ovan.

Publicerad 2022-11-20 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto