Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fifa föreslår "banbrytande" ändringar av transfersystemet - licenser för agenter kan återinföras

Fifa

Begränsningar av utlåningar och ett nytt regelverk för agenter där en licens återinförs.
På tisdagen togs ett nytt steg mot ”banbrytande” förändringar av transfersystemet.
- Det här är ett betydande första steg mot större transparens, säger Fifa-presidenten Gianni Infantino i ett pressmeddelande.

Foto: Bildbyrån.

Fifa vill göra flera förändringar kring transfersystemet inom fotbollen. Därför har man, tillsammans med klubbarna, ligorna och spelarna (representerade genom spelarfacket FIFPro) nu tagit fram ett antal förslag för att, som man beskriver det ”öka transparensen inom systemet”.

På sin hemsida skriver Fifa att ”Fifa Football Stakeholders Committé” nu gett förslagen tummen upp och att det nu ska röstas om de olika delarna i det styrande rådet, Fifa Council.

Bland annat vill Fifa införa ett nytt regelverk för agenter där ”restriktioner för arvoden” i så fall införs. Dessutom vill man att agenter ”registreras och licensieras”. Agentlicensen togs bort 2015.  Förutom det föreslår Fifa att antalet lån per säsong och mellan varje klubb ska begränsas och att så kallade ”sub-lån”, där en lånande klubb i sin tur lånar ut en spelare, ska tas bort.

ANNONS

Utöver det föreslås en ny instans, vad man kallar ett ”clearing house”, med målsättningen att skydda integriteten och undvika ”bedrägligt beteende”.

- Vi har satt alla vid förhandlingsbordet och alla nyckelaktörer inom industrin har förstått att vi måste agera, vilket lett till dagens reformförslag. Det här är ett betydande första steg mot att uppnå större transparens.

Förslagen ska nu tas upp av den beslutande instansen Fifa Council den 26 oktober.

Publicerad 2018-09-25 kl 18:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto