Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Infantino om protesten: "Rättfärdigad kritik"

Sverige (dam)

Det svenska damlandslaget är del av en internationell protest mot Fifa för större jämlikhet.
Gianni Infantino tycker att kritiken är rättfärdigad.
- Men det är väldigt komplext att hitta modeller där allting är jämlikt, säger Fifa-presidenten till AP.

Foto: Bildbyrån

Under fredagen sammanträder Fifas exekutivkommitté i Kigali, Rwanda. En av frågorna som ska diskuteras är prispengarna för VM 2019 i Frankrike, där Sveriges damlandslag ska delta. Inför sammanträdet har en internationell protest riktats mot Fifa, där det svenska landslaget är en del av det och har skickat ett brev till organisationen där man kräver större jämlikhet.

Sports Illustrated kunde för cirka två veckor sedan avslöja att Fifa planerar att lägga fram ett förslag om att höja prispengarna i VM från 135 miljoner kronor till 270 miljoner kronor. 

- Det är en massiv ökning från senaste VM. Vi gör framsteg. Vi måste investera i damfotbollen för att göra den självförsörjande till en viss utsträckning, säger Fifa-presidenten Gianni Infantino till AP.

ANNONS

Höjningen som Fifa planerar är inte tillräckligt, det menade damlandslagets stjärna Kosovare Asllani i en intervju med Fotbollskanalen.

- Man måste titta på helheten, och ser man på helheten så har trenden bara gått åt fel håll. Det är ingenting vi vill ska hända utan vi är redo att agera och det är det vi gör nu för att få till en förändring. Vi är inte nöjda med situationen som är nu och vill få till en förändring, en vital sådan. Och då måste vi göra och agera så som vi gör. Man kan inte komma undan med att lägga lite pengar mer på en grej, det är själva projektet damfotboll som vi vill att de ska investera i och visa att de verkligen vill satsa på oss och inte bara klappas på axlarna för att de har ökat någon miljon här. Utan vi vill se en vital förändring där man kan förändra damfotbollen i hela världen, sa Asllani under torsdagen.

ANNONS

Gianni Infantino menar att kritiken mot Fifa är rättfärdigad, men framhåller också att det är en komplex fråga.

- Kritiska kommentarer är helt rättfärdigade. För spelarföreningarna och spelarna försvarar deras egna intressen, vilket är en rättvis poäng. Vi måste försöka hitta vilken som är den mest balanserade vägen, och jag tycker att vi har tagit ett steg och det kommer att göras många steg framöver. Kanske kan damfotbollen en dag generera mer än herrfotbollen.

- Men det är väldigt komplext att hitta modeller där allting är jämlikt.

Publicerad 2018-10-26 kl 08:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto