Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Avslöjar: Landslaget i internationell Fifa-protest: "Det är en revolution"

Sverige (dam)

Fifa väntas besluta om prispengar för VM i Frankrike de närmaste dagarna.
Något som fått Sverige att delta i en internationell protest - och skriva brev till Fifa och kräva större jämlikhet.
- Det här är en revolution, säger en person med insyn i ärendet.

Foto: Bildbyrån.

Fotbollskanalen kan här visa det brev som den svenska spelarföreningen i dagarna skickade till Fifa:s generalsekreterare Fatma Samoura. Det är skrivet på uppdrag av det svenska fotbollslandslaget för damer och fler landslag deltar i denna protest om Fifa:s kommande beslut om prispengar i VM i Frankrike sommaren 2019.

- Det här är en revolution och många av spelarna i världen är besvikna att gapet mellan herrar och damer ökar istället för att det minskar och man är beredd att ta striden, säger en person med insyn i ärendet.

- Spelarna är ute efter jämlikhet och det gäller inte bara prispengar utan även planer, teknik för domare och tv-sändningar.

ANNONS

Bakgrunden är Fifa:s styrande råd samlas i Kigali i Rwanda under torsdagen och att man under fredagen ska ta upp frågan om prispengar till lagen i VM i Frankrike 2019. Redan för ett par veckor sedan kunde Sports Illustrateds Grant Wahl avslöja att Fifa planerade att fördubbla prispengarna från 135 miljoner kronor i VM 2015 till 270 miljoner kronor i VM 2019, och dessutom skulle man skjuta till runt 100 miljoner kronor för lagens förberedelse och närmare 85 miljoner kronor till klubbarna som släpper spelare.

Ändå har de svenska spelarna reagerat på att gapet till herrarnas prispengar ökar med över en kvarts miljard kronor och i brevet tar man fram fler exempel:

  • Prispengarna i VM 2019 är 7,5 procent av prispengarna i VM i Ryssland 2018.
  • Pengarna som ska hjälpa lagen för att förbereda sig inför VM är på damsidan mindre än en fjärdedel av vad herrarna får trots att kostnaden är i princip densamma.
  • ANNONS
  • Laget som vinner VM 2019 får 36 miljoner kronor vilket är 10,5 procent av vad Frankrike fick för segern i Ryssland i somras. Sveriges damer får knappt sju miljoner kronor för att delta vilket är 9,4 procent av vad Sveriges herrar fick för VM-deltagandet i Ryssland.
  • Faktum är att i herrarnas för-VM 2017 i Ryssland så fick vinnarna Tyskland mer än vad vinnaren av dam-VM 2019 får och de deltagande lagen i för-VM fick mer än vad de deltagande lagen i VM 2019 får.


I brevet tar det svenska landslaget upp att man just nu förhandlar med det svenska fotbollsförbundet om prispengar för VM och lyfter att de här pengarna är viktiga för spelarna då damspelare till skillnad från herrspelare är mer beroende av ersättning från prispengar och landslagsspel, vilket visat sig i det internationella spelarfackets undersökning från 2017.

ANNONS

När man i brevet ifrågasätter Fifa så tar landslaget och den svenska spelarföreningen avstamp i Fifa:s egna statuter gällande jämställdhet och diskriminering. Man ber om att organisationen ska avvakta med beslut om prispengar och verkligen informera sig själva så att man tar ett beslut som inte är diskriminerande och att man ska förhandla med spelarna genom nationernas spelarfack och det internationella spelarfacket, Fifpro.

- Vi ifrågasätter att skillnaderna mellan prispengar för herrar och damer ökar och det känns konstigt, säger Magnus Erlingmark, spelarföreningens generalsekreterare, till Fotbollskanalen.

Magnus Erlingmark är den som undertecknat brevet tillsammans med Anders Jemail som är ordförande i den svenska spelarföreningen och den svenska generalsekreteraren säger att man vill förekomma beslutet på fredag.

ANNONS

- I grunden är vi för en jämlikhet och även om det inte går att få till i ett svep så är det fel riktning när skillnaderna ökar, även om det är bra att man gör förbättringar, säger Magnus Erlingmark.

FAKTA

Översättning av delar i brevet till Fifas generalsekreterare Fatma Samoura

"Den svenska spelarföreningen är, som du är medveten om, representativt organ och kollektivt förhandlingsombud för Sveriges professionella spelare, inkluderat medlemmar i Sveriges damlandslag. Damlaget har kvalificerat sig för och kommer att delta i dam-VM 2019 i Frankrike. 

Spelarföreningen har för avsikt att göra fotboll till idrotten som kvinnor och flickor väljer i Sverige. Vi tror att VM 2019 i Frankrike, som visar upp toppen av damidrott, kan uppvisa nästa kraftfulla möjlighet, av den här anledningen, att avancera globalt. 

Vi vet att Fifa Council (det beslutsfattande rådet) kommer att träffas den 25 och 26 oktober 2018 för att bestämma prispengarna till medlemsländerna, som deltar i Frankrike. Mötet representerar en historisk möjlighet för Fifa Council att respektera och fullfölja sina lagstadgade åtaganden för jämställdhet och de mänskliga rättigheter för spelare som antogs sedan VM i Kanada 2015."

Vidare står det bland annat i brevet:

"Den svenska spelarföreningen anser att Fifa Council har både en stor möjlighet och skyldighet att avancera gällande jämställdhet i fotboll. Vi uppmanar starkt Fifa Council till att inte godkänna prispengarna som det har rapporterats om. I stället bör beslut fattas, så att Fifa korrekt kan informera sig självt om den inverkan och avkänning som det kommer att ha på spelare och se till att prispengarna som anländer inte är diskriminerande, respekterar mänskliga rättigheter för spelare och stämmer överens med "Fifa Statues"

Publicerad 2018-10-25 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto