Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh om domen: "Lite uppseendeväckande"

Fifa

Sepp Blatter och Michel Platini frias i schweizisk domstol.
En anmärkningsvärd dom, menar Fotbollskanalens Olof Lundh.
- Men uppenbarligen fann inte schweiziska rätten tillräckligt med bevis för att fälla dem, säger han.

3:31
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se hela inslaget med Lundh i spelaren ovan

2015 anklagades dåvarande Fifa-ordföranden Sepp Blatter och dåvarande Uefa-presidenten Michel Platini för bedrägeri och korruption. Anklagelserna gäller en Fifa-betalning på motsvarande 21 miljoner kronor. Betalningen till Platini ska ha godkänts av Blatter med hänvisning till konsulttjänster för Fifa mellan åren 1998 och 2002.

Under fredagen föll domen i schweizisk domstol och det står klart att Blatter och Platini frias från anklagelserna. En anmärkningsvärd dom, menar Fotbollskanalens Olof Lundh.

- Det är ändå lite överraskande att de frias. När man betalar så stora pengar så lång tid efter, det finns inga papper på det. Då är det anmärkningsvärt att de frias. Det rör alltså en betalning långt efter. 2011 betalades det för ett jobb som inleddes 1998 och det är Fifa som betalar via Sepp Blatter till Michel Platini. Det leder ju sedermera till att de blir avstängda från fotboll men uppenbarligen fann i schweiziska rätten tillräckligt med bevis för att fälla dem, säger han.

Annons

Lundh menar att det schweiziska rättsväsendet i viss mening inte har tagit den här typen av brott på tillräckligt stort allvar.

- Det är ändå talande att de här uppgifterna kring den här betalning kom fram 2015 och först nu sju år senare befinner det sig i rätten. Man har helt enkelt lite för slapp inställning till den här typen av brott.

Vad tror du händer nu?
- Det återstår att se om åklagaren överklagar. Men på något sätt blir det ett lite sorgligt slut. Det är ju lite ironi i att det VM som spelas om ett halvår i Qatar egentligen är grunden till att vi befinner oss i den här rättsprocessen. Det var det som några år senare ledde till att FBI och de amerikanska skattemyndigheterna började hårdgranska Fifa och en del av de här höjdarna. Det slutade i en polisräd 2015 som slutade att både Blatter och Platini åkte ut. Hade inte VM gått i Qatar hade de kanske suttit på en hedersläktare nu, om VM gått på sommaren, säger Lundh.

Annons

Se hela intervjun med Olof Lundh i spelaren ovan. 

Publicerad 2022-07-08 kl 11:06

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto