Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nya regler klubbade - handsregeln förändras och "slutgruffat" vid muren

Fifa

Förändringar i handsregeln– och ett stopp för anfallande lag att störa i muren.
Det är två förändringar som fotbollens regelorgan Ifab nu klubbat igenom.

Foto: Bildbyrån.

Från och med juni introduceras flera regelförändringar inom fotbollen. Beslutet om de olika förändringarna togs av fotbollens regelorgan Ifab under lördagen, i Skottland.

En av reglerna som man nu justerat är handsregeln. På sin hemsida skriver Ifab att det från och med nu alltid är hands, oavsett om det var medvetet eller omedvetet, i målsituationer. Det vill säga: En boll som tar på handen/armen i situationer då det blir mål behöver inte längre vara avsiktlig för att bedömas som hands.

Ifab skriver:

”Ett mål som görs direkt med handen/armen (även om det är oavsiktligt) eller om en spelare gör mål eller skapar målchanser efter att ha tagit kontroll över bollen med handen/armen (även om det var oavsiktligt) kommer inte längre vara tillåtet”, skriver man i ett uttalande.

ANNONS

Man skriver också att man fattade beslut om att ta fram en mer precis och detaljerad definition för vad som utgör hands ”särskilt vad gäller situationer när en oavsiktlig hands ska straffas.”

Därtill kommer det en ny regel som innebär att en spelare i det attackerande laget inte längre får ställa sig i det försvarande lagets mur. Enligt nyhetsbyrån AP måste det andra lagets spelare numera hålla sig en yard, en knapp meter, från muren, vilket i förlängningen lär förbättra målvaktens möjligheter att undvika att bli skymd.

Utöver de två förändringarna skriver Ifab också att målvakten framöver bara kommer att behöva ha ena foten på linjen vid straffsparkar.

Publicerad 2019-03-02 kl 17:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto