Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF:s besked - inget stöd till Infantino: "Rejäl förbättringspotential"

Fifa

Gianni Infantino väljs på torsdag om som Fifa-president.
SvFF meddelar nu att förbundet inte står bakom omvalet. 
- Beslutet vi tagit är att inte aktivt stödja Gianni Infantino, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Fifas president Gianni Infantino var under Qatar-VM i fjol i rampljuset, då han i samband med mästerskapet höll en lång monolog inför media, där han bland annat försvarade Qatar som värdnation, anklagade Europa och västvärlden för hyckleri, samt berättade att han själv kände sig homosexuell och som en migrantarbetare. Efter anförandet fick Infantino skarp kritik, men alltjämt kommer han i år väljas om som Fifa-president.

Fifa håller på torsdag kongress i Kigali, Rwanda, och med anledning av att det inte finns en motkandidat kommer Infantino att få fortsatt förtroende på posten.

Annons

Flera europeiska fotbollsförbund har meddelat att de inte stödjer Infantino som president, och nu meddelar Svenska Fotbollförbundet att förbundet går samma väg. Simon Åström, som är en del av förbundsstyrelsen, och avgående generalsekreteraren Håkan Sjöstrand är på plats för SvFF och för Sveriges talan på kongressen i Kigali. 

- Beslutet vi tagit är att inte aktivt stödja Gianni Infantino i valet till Fifa-president. Sedan är det en överläggning med de europeiska förbunden dagen före kongressen, det vill säga i morgon, och tillsammans där kommer vi också resonera kring hur vi ska hantera det praktiskt, men det är inget aktivt stöd för Infantino, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen och fortsätter:

- I praktiken innbär det att om det hade varit en omröstning, så hade vi antingen avstått eller röstat emot, men nu lär det inte bli någon omröstning, då han är den enda kandidaten, så då blir det med acklamation. Då är det naturligtvis svårare att markera, men givet att det blir en omröstning är beslutet att inte aktivt stödja att avstå eller att rösta nej. Vi kommer föra en dialog med de europeiska förbunden inför kongressen, och det mötet sker med de europeiska förbunden i morgon i Kigali.

Annons

Vad är grundbulten till ert beslut?
- Det är väldigt mycket, som de förväntningar och krav vi ställde upp för att kunna stödja, som bland annat handlade om ett center för migrantarbetare i Doha, satsning på damfotboll och bättre relationer med Europa. Vi tycker också att det som hände runt VM i Qatar och det som hänt efter inte gett de svar som vi förväntade oss. Det är ställningstagandet från förbundsstyrelsens sida. 

Vad har du för känsla kring hur många förbund som inte kommer stödja Infantino?
- Det är otroligt svårt att veta, och det blir naturligtvis en fråga som diskuteras i morgon i samband med Uefas möte, men det är oerhört svårt att säga. Det kommer ju heller inte bli omröstning, utan acklamation, vilket i den internationella miljön brukar innebära att han blir vald som ende kandidat med applåder från kongressdeltagarna. Därför är det nästan omöjligt att veta vilka som stödjer och inte stödjer. Han har samtidigt fått ett stort antal supportbrev inför valet, och det finns ingen annan kandidat, så han har en stark majoritet bakom sig i fotbollsvärlden som helhet. 

Annons

Upplever du att missnöjet med Infantino ökat senaste året?
- Det går upp och ner, men det har varit förslag som kommit på senare år, som bland annat kring VM vartannat år och tävlingsförslag som dykt upp utan att vara förankrade. Sedan har det också varit vissa utspel som inte varit förankrade i Fifas styrelse. Det gör väl att vi tycker att det finns en rejäl förbättringspotential i Fifas sätt att leda verksamheten. Men de delar som rör ekonomi, solidaritet och tillskott till nationsförbund har utvecklats i väldigt positiv riktning. Fifas solidaritetssystem har blivit bättre och bättre för varje år, så vad gäller de delarna har vi anledning att vara nöjda med Fifa, men just vad gäller ledarskap och kommunikation tycker vi det finns en rejäl förbättringspotential.

Varför tror du att det inte finns någon annan kandidat och ett så pass brett stöd för Infantino i världen?

Annons
- I den breda fotbollsvärlden har Gianni Infantino ett stort stöd, och i de röststarka konfederationerna i form av Afrika och Asien. Europa har 55 röster av 211, så det är klart att den opposition som finns mot Gianni Infantino är företrädesvis delar av Europa och delar av Sydamerika. Annars är man nöjd med hans sätt att leda verksamheten, så vi är ganska isolerade i vår del av Europa med den bistra kritik som vi riktar mot Infantino, vilket vi naturligtvis tycker är märkligt. 

Är det ett misslyckande att man från de som inte stöttar Gianni Infantino inte har fått fram en annan kandidat för att utmana Infantino?
- Ja, det kan man tycka. Det har inte varit ett samlat arbete kring det och det har inte varit en samlad, stark opposition mot Infantino. Han har ett starkt stöd i fotbollsvärlden som helhet, och det är något vi i Europa behöver fundera på kring hur vi ska hantera det i framtiden, antingen i dialog med Fifa och få till en annan tingens ordning, eller genom att arbeta för att få fram ett annat alternativ i framtiden. Det är något vi behöver fundera på när vi samlar ihop oss efter den här kongressen. 

Annons

Platsen för kongressen Rwanda, som ligger i centrala Afrika, var med om ett folkmord 1994, då runt 800 000 människor dödades. I dag är Paul Kagame president i landet, och enligt Human Rights Watch präglas människors liv av hot, skrämsel och mystiska dödsfall. 

På frågan hur Nilsson ser på att kongressen lagts i Kigali är svaret:

- Jag har väl inga direkta synpunkter på det. Traditionsenligt har det förr om åren varit så att kongresser efter VM, och där man väljer president, lagts i Zürich i anslutning till Fifas högkvarter, men så har man inte valt att göra den här gången. Rwanda är ett av våra medlemsländer, så de har lika stor anledning att kunna vara arrangör som något annat medlemsland. Oavsett var man lägger det blir det långa resor för några av medlemsländerna. Det är ofrånkomligt i en världsomspännande organisation. 

Annons
Publicerad 2023-03-14 kl 13:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto