Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

SvFF:s ordförande om Fifas reformpaket: "Minst lika viktigt som valet"

Foto: Scanpix

Karl-Erik Nilsson, ordförande SvFF

Karl-Erik Nilsson är mycket nöjd med att Fifa:s reformpaket röstades igenom av medlemsländerna.

- Det här beslutet var minst lika viktigt som valet, säger SvFF:s ordförande till Fotbollskanalen. 

179 av 207 medlemsländer röstade för det reformpaket som ska få Fifa att gå mot ljusare tider. Detta innebär att det nu blir hårdare tag mot eventuell korruption och jämnare könsfördelning inom organisationen.

Antalet kvinnor ska öka på ledande positioner, den nya ordföranden får en ambassadörsliknande roll med mindre makt och ordförandes lön blir offentlig. Även respekt mot mänskliga rättigheter skrivs in i stadgarna.

- Det här innebär en gedigen plattform att arbeta utefter, säger Karl-Erik Nilsson. Det innebär fler kvinnor, en transparens, och att vi får större koll på vart pengar kommer in och ut.

Fifas förtroendevalda ska granskas hårdare av en oberoende kommittée, och exekutivkommittén avskaffas. Detta för att särskilja det politiska från organisationens arbete.

- Det här beslutet var minst lika viktigt som själva valet, säger Nilsson.

Tror du det spelar någon roll vem som tar hem valet i slutändan, hur förslagen uppfylls i framtiden?
- Nej, det är det här som gäller nu. Just därför var det så otroligt viktigt, nu finns det en tydlighet som säger hur man ska jobba, säger Karl-Erik Nilsson.

22 länder röstade mot reformen. Bland annat var Palestinas representant Gonzalo Boye kritisk till förslaget. Något som inte förvånade den svenska förbundsordföranden.

- Kanske inte, sedan vet vi givetvis inte vilka det var som röstade emot. Men vi måste komma ihåg att det var en överväldigande majoritet som röstade för, säger Karl-Erik Nilsson.

Fakta: Fifas reformpaket

a) Fifas 24 personer stora exekutivkommitté avskaffas och ersätts av en 36 personer stor Fifa-församling och generalsekretariat, så man särskiljer på Fifas politiska funktioner och dess dagliga arbete.

b) Den nya församlingen ansvarar för Fifas strategiska inriktning. Det nya generalsekretariatet, som fylls med utbildade anställda, tar hand om allt operativt och kommersiellt gällande den strategin.

c) Det nya generalsekretariatet, som fylls med utbildade anställda, tar hand om allt operativt och kommersiellt gällande den strategin.

d) Den nya ordföranden får mer av en "ambassadörsroll", med mindre makt.

e) Ordförandens lön blir offentlig. Detsamma gäller alla förtroendevalda.

f) Ingen får ha en hög post i mer än tre perioder av fyra år.

g) Fifa ska fokusera på att få upp antalet kvinnor på ledande positioner. Minst sex kvinnor ska in i Fifa-församlingen, en från varje världsdel.

h) Samtliga förtroendevalda ska granskas av en oberoende kommitté.

i) Respekten för mänskliga rättigheter ska skrivas in i stadgarna.

 

Publicerad 2016-02-26 kl 12:34
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons