Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA
46v

TV: Fifa-presidenten vill se ändrade transferregler - både för agenter och klubbar

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Gianni Infantino tala om ändrade transferregler i spelaren ovan.

SvFF håller på att skärpa agentreglerna.
Nu vill även Fifa-presidenten Gianni Infantino se en stor förändring.
- Jag hoppas att vi till nästa år ska ha några tydliga regler på plats, säger Infantino.

Svenska Fotbollförbundet har beslutat att man ska skärpa reglerna för agenter, eller spelarförmedlare. Ett förslag från förbundet är just nu ute på remiss hos klubbarna och SvFF hoppas att det nya systemet ska vara på plats till sommarfönstret 2018.
Förslaget går ut på att samtliga agenter ska registrera sig hos och bli godkända av SvFF, som då kan samla alla på en lista. Dessutom ska man ge agenterna möjligheten att genomföra ett frivilligt test för att bli en slags "SvFF-certifierad" agent, vilket ska fungera som en sorts kvalitetsstämpel gentemot klubbar och spelare.

- Vi siktade på januarifönstret först. Men nu är vi inne i en process i att se till så att alla detaljer med de nya reglerna blir så bra som möjligt. Sedan har vi en agentkår som ska kunna anpassa sig till de nya reglerna och då går det inte att bara ändra reglerna allt för nära ett transferfönster och förvänta sig att alla ska hinna anpassa sig, säger förbundets chefsjurist Anders Hübintette till Fotbollskanalen.

Vilka bitar är det som ska lösas där?
- Detaljerna kring de bitarna är en pågående diskussion som vi för med de inblandade parterna. Men jag kan väl säga att vi vill inte bygga någon onödig byråkrati för klubbarna. Vi vill göra det svårt för de kriminella krafterna som finns att ta sig in och samtidigt göra det lätt för klubbarna.

Även Fifa samlar nu kraft för att genomföra en rejäl genomlysning av agentreglerna. Presidenten Gianni Infantino förklarade på en presskonferens under torsdagen:

- Vi måste göra det, vi måste hitta ett sätt. Vi måste hitta ett regelverk som är mer transparent, som är tydligt. Jag menar, alla som gör ett jobb har rätt att tjäna pengar. Det är fullt rättvist. Men det måste göras i en reglerad miljö och vi behöver göra det för det handlar om bilden av fotbollen. Och vi vill sända rätt bild. Därför kommer vi att göra det och jag hoppas att vi till nästa år ska ha några tydliga regler på plats.

Infantino vill också se tydligare regler för klubbar när det kommer till Financial Fair Play och en rad andra områden.

- Vi behöver ha regleringar som är mer transparenta, mer tydliga. Om du är en klubb och vill värva en spelare, har du pengarna så kan du göra det. Om du inte har pengarna så kan du inte göra det. Vi behöver vara tydliga för annars lever vi över våra tillgångar och av den anledningen så vill vi öppna den debatten och diskussionen. Och jag tror och hoppas att till nästa år så ska vi kunna presentera en ny uppsättning regler som kommer att bringa lite mer ordning och trovärdighet till transfersystemet runtom i världen, säger Infantino och fortsätter att tala om fler förändringar:

- De som tränar och formar spelare borde belönas för det och i dag händer inte det som det borde så vi måste titta närmare på det konkret. Vi behöver titta på reglerna för spelaragenter och justera detta. Vi behöver titta på truppstorlekar, antal spelare i lagen. Vi behöver titta på träningsbidrag och solidaritetsersättning för de lagen som utbildar spelare. Vi behöver se över transferfönstrena som vi har i dag på sommaren och vintern.

Publicerad 2017-11-24 kl 13:37
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons