POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA
2v

Uppgifter: Tidigare Fifa-topp inblandad i ny dopningsskandal

Foto: Bildbyrån.

Vitalij Mutko, Rysslands premiärminister och tidigare Fifa-topp, uppges ha koppling till en ny dopningsskandal som i veckan ska upp i rätten. 
Enligt The Guardian rör det sig om en korruptionshärva inom friidrotten. 

Rysslands vice premiärminister Vitalij Mutko har under senaste åren varit i blåsväder i idrottens värld. Den internationella olympiska kommittén (IOK) gick i slutet av 2017 ut med att Ryssland inte tilläts tävla i vinter-OS i Sydkorea med anledning av systematisk dopning i landet, något just Mutko hölls ansvarig för. Han ska ha instruerat visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov i Rodtjenkovs arbete med att dopa ryska idrottare.

Mutko var trots det till en början ansvarig för fotbolls-VM i Ryssland 2018, via sin post som ordförande för VM:s organisationskommitté och Rysslands fotbollsförbund, men hoppade sedan av det uppdraget. Han har tidigare också varit idrottsminister i Ryssland och även suttit med i Fifa council (Fifas högst beslutande organ).

Nu rapporterar den trovärdiga engelska tidningen The Guardian om en ny dopningsskandal som under måndagen ska upp i rätten, där Mutko ska vara inblandad. 

Lamine Diack, som tidigare var president för IAAF (det internationella friidrottsförbundet), ska den här veckan upp i rätten för att ha tagit emot en stor summa pengar för att hjälpa en vän att vinna Senegals presidentval 2012 i utbyte mot att ha försenat dopningsstraff för 23 ryska idrottare. Utöver Diack anklagas även ytterligare fem tidigare IAAF-toppar för korruption i fallet, bland annat Diacks son Papa Massata Diack. 

Enligt The Guardian, som ska ha fått ta del av den franska nationella ekonomiska åklagarmyndighetens (PNF) material, ska Diack och de andra IAAF-topparna ha tagit emot mellan 100 000 och 600 000 euro, mellan drygt en miljon kronor och sex miljoner kronor för att tillåta 23 ryska friidrottare att delta i OS 2012 och i friidrotts-VM 2013 i Moskva. Mutko ska ha deltagit vid ett möte 2011, där Diack ska ha föreslagit planen, samtidigt som även Rysslands president Vladimir Putin ska ha kopplingar till Diack. 

Åklagarmyndighetens utredning ska ha pågått i fyra år, men samtliga sex misstänkta nekar till anklagelserna. Mutko är däremot, precis som Putin, inte föremål för veckans rättegång, även om båda finns med i åklagarmyndighetens material som inblandade i skandalen. 

Publicerad 2020-01-13 kl 08:54
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå