Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sibila nobbad av SvFF - HJK tvingas "byta" huvudtränare

Veikkausliiga

Ferran Sibila kom inte in på SvFF:s Uefa Pro-utbildning.
Nu tvingas HJK ersätta sin huvudtränare. I alla fall på pappret.
- Det är svårt att prioritera en utländsk tränare som är verksam i ett annat land, säger utbildningsansvarig Roger Sandberg till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

I november meddelade HJK att Ferran Sibila hämtas in som ny huvudtränare inför kommande säsong. Spanjoren ansluter från Malmö FF där han var individuell spelarutvecklare och efterträder Toni Korkeakunnas på posten.

Men HJK och Sibila har hamnat i ett knepigt läge.

Helsingin Sanomat (HS) rapporterade nyligen att 35-åringen saknar den Uefa Pro-licens som krävs för att vara huvudansvarig för ett lag i finska högstaligan, Veikkausliiga. Sibila hade vid tidpunkten ansökt om att komma in på kursen i Sverige 2024 och HJK:s sportchef Vesa Mäki räknade med att tränaren skulle bli antagen.

Det blev han inte.

Annons

Fotbollskanalen har tagit del av listan på de elva tränare som Svenska Fotbollförbundet nu har antagit till sin Pro-utbildning som startar i år, och Sibila är inte ett av namnen. Roger Sandberg är utbildningsansvarig på SvFF och förklarar beslutet:

- Vi vet att Ferran är en jätteduktig tränare och vi vet om hans situation i HJK. Men vårt uppdrag handlar om att fokusera på svenska tränare på den svenska marknaden. Det behöver nödvändigtvis inte vara tränare med svenska pass men de ska i alla fall vara aktiva på den svenska marknaden, säger Sandberg till Fotbollskanalen.

Det finns dock undantagsfall. Sandberg nämner Ålborgs huvudtränare Oscar Hiljemark, som kom in på SvFF:s Pro-utbildning i fjol trots att han var verksam i Danmark.

- Det kan vara en specialsituation där vi inte har fyllt våra platser med sådana tränare som är i behov av licensen, då kan man tänka lite annorlunda. Tar vi Oscar som exempel; vi hade en dialog med Ålborg och visste att han var nära att få huvudtränaruppdraget där. Vi hade haft honom på tidigare utbildningar och visste även att han var aktuell för den svenska marknaden på högsta nivå. Då gjorde vi en värdering utifrån det.

Annons

Sandberg fortsätter:

- Det är svårt att prioritera en utländsk tränare som är verksam i ett annat land när våra platser är upptagna av tränare som är i behov av licensen.

HJK:s förhoppning var att Sibila skulle hinna påbörja en Pro-utbildning innan transferfönstret öppnade vilket skulle gett honom grönt ljus till att basa över ett lag i Veikkausliiga, utan att HJK riskerar straff av det finska fotbollsförbundets licensnämnd för brott mot regelverket.

Nu måste i stället HJK byta huvudtränare. I alla fall på pappret. Sportchef Vesa Mäki har tidigare berättat att klubben har en back up-plan som innebär att Sibila inte blir av med sin chefspost i praktiken.

- Vi har en Uefa Pro-tränare i laget, så allting är möjligt. Vid behov kommer vi att utse Ossi Virta (assisterande tränare) till andra huvudtränare. Det är inget problem, sa Mäki till HS i slutet av december.

Annons

Nästa Uefa Pro-kurs i Finland börjar inte förrän i slutet av 2024. Det är nästa gång Sibila får chansen att förkovra sig och ta den högsta licensen som finns på den internationella utbildningsstegen.

Om 35-åringen blir antagen, det vill säga.

- Nästa kurs kommer att starta i december, ansökningen öppnar i augusti. Vi brukar ha 15 platser till utbildningen men vi har inte tagit något beslut än om hur många det blir den här gången, säger Matti Lähtie, utbildningschef på finska fotbollsförbundet, till Fotbollskanalen.

Att HJK, i alla fall inofficiellt, kommer ha en huvudtränare utan en Uefa Pro-licens säger Lähtie:

- Jag vet inte vilken lösningen blir för HJK. Men det är självklart att de ska följa förbundets kriterier kring vilken utbildning en huvudtränare ska ha.

Sibilas kontrakt med HJK sträcker sig till och med 2025. Utöver MFF har spanjoren även varit verksam i IFK Göteborg samt Gif Sundsvall.

Annons

I Sverige har flera klubbar genom åren hamnat i knipa med licenskravet på tränare. Ett exempel var i J-Södra för två år sedan där Oscar Garcia Rodrigues ledde laget i 27 matcher och klubben riskerade böter, men det blev inga sanktioner eftersom ärendet preskriberats.

Gif Sundsvall har också anmälts till SvFF:s licensnämnd för brott mot regelverket. Men även "Giffarnas" fall lämnades utan påföljd.

Publicerad 2024-01-03 kl 18:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto