Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Avslöjar: Saman Ghoddos stängs av i fyra månader - och ÖFK får transferförbud

Ligue 1

Saman Ghoddos flytt till Amiens blev en stökig historia - efter att han först varit på väg till spanska Huesca.
Nu stängs Saman Ghoddos av från allt spel i fyra månader - och Östersund förbjuds att värva spelare under två transferfönster.
Det skriver Fifa i ett mejl till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

I klippet ses Sporten med alla turer med Saman Ghoddos

Efter succén i Östersund var Saman Ghoddos hett villebråd ute i Europa. Länge såg det ut som att det skulle bli en flytt till spanska Huesca – och spelaren var och besökte klubben. På en bild som agenten Quique Pina la upp sågs dessutom Ghoddos skriva under något typ av papper. Ghoddos själv hävdade, efter att Fifa valt att initiera en utredning till följd av Huescas anmälan om incidenten, att det inte var ett rent avtal han skrivit under.

Jag stack till den här spanska klubben för att se hur det var, för de var ganska intresserade. Sedan skulle ju de komma överens med Östersund och det är den biten jag inte riktigt har förstått - om de kom överens eller inte. Jag tror att det är där det största problemet ligger. Det har inte med mig att göra så mycket. De måste ju vara överens först, sa Ghoddos till Fotbollskanalen för en tid sedan.

Annons

Men pappret, vad var det du skrev på?
- Det var mer att jag var där och besökte. 

Fifa har dock gjort en annan bedömning. I ett officiellt uttalande skriver Fifa (beslutet har fattats i organisationens "Dispute Resolution Chamber") till Fotbollskanalen:

"Spelaren har dömts att betala kompensation till SD Huesca och sportsliga sanktioner har ålagts spelaren och Östersunds FK med hänvisning till artikel 17, paragraf 3 och 4", skriver Fifa.

Det innebär, vilket framgår i regelverket, att Saman Ghoddos stängs av från spel i fyra månader och att Östersund förbjuds från att värva spelare i de två kommande transferfönstrena. Det bekräftas av Fifas presschef Hans Hultman för Fotbollskanalen. Ghoddos bötfälls också och tvingas betala till Huesca. Hur stort bötesbeloppet är framgick först inte - men Huesca skrev sedan på sin hemsida att det ligger på 4 miljoner euro (över 40 miljoner svenska kronor). Böter som formellt ska betalas av Ghoddos, men hur det blir i praktiken är en annan fråga.

Annons

- Beslutet som har tagits grundas på de regler som finns och som är lätta att läsa in. När man bryter ett kontrakt utan att ha giltigt skäl till det så finns det klara regler som talar om vad som ska hända. Det är att spelaren blir dömd till en bötessumma till klubben, det utgår en automatisk avstängning som är på fyra månader och det utgår i det här fallet även en avstängning från två påföljande transferfönster för den klubben som släpper spelaren, i det här fallet Östersunds FK, säger Hultman till Fotbollskanalen.

Kan du säga något mer om bakgrunden till beslutet? Vet du hur man resonerat?
- Det kan inte jag säga. Det har meddelats till klubbarna och till spelaren naturligtvis så där får ni i så fall kontakta Saman själv och Östersunds FK. Vi kan inte säga mycket mer innan det är ett slutgiltigt beslut och det är det inte än.

Annons

Parterna har möjlighet att överklaga till idrottens skiljedomstol CAS - vilket Östersund bekräftar att man tänker göra.

- Vi har tagit del utav domen som kommit till oss och vi är mycket förvånade över beslutet. Vi kommer starta en process där vi kommer överklaga beslutet från FIFA till CAS (idrottens skiljedomstol). Vi är säkra på att vi kommer få rätt, säger Niclas Lidström, press- och medieansvarig för Östersunds FK. 

Saman Ghoddos gjorde förra säsongen fyra mål på 27 matcher i ligaspelet. Den här säsongen står han noterad för två matcher.

Fotbollskanalen har sökt Saman Ghoddos för en kommentar.

Publicerad 2019-08-29 kl 17:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto