Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Modell av Lyons nya stadion

Bonden överkörd av arenabygget – vägrar ge upp sin mark

Lyons 58 000-åskådararena står klar någon gång under nästa år. Det är tänkt att det ska vara ett gigantiskt arenaområde, vilket har gjort att många bönder har tvingats sälja sin mark. En av dem har gjort motstånd, men till ingen nytta.

2007 bestämde sig Lyon för att bygga sin nya arena, som är tänkt att stå klar någon gång under nästa säsong. Det är bara ett problem: av de 80 bönderna som påverkades av arenabygget har 79 stycken gått med på att sälja delar av sin mark, men det finns en rejäl kämpe.

ANNONS

Philippe Layat är bonden som även jobbar som privatdetektiv på fritiden, och trots hans hårda motstånd och rättigheter i lagen har han fått se sin mark bli förstörd. Han blev erbjuden nio kronor per kvadratmeter, men ser det som ett skambud då det hos en annan bonde kostade så mycket som 360 kronor per kvadratmeter.

Familjen Layat har bott på gården i 400 år, och även om Layat är runt 60 år och har rasat i vikt på grund av stressen av Lyonfallet så vägrar han att ge upp.

- Jag tänker, precis som mina förfäder gjorde, leva mina sista tysta dagar på den här gården. Under kriget kom nazisterna hit, tog över gårdar, dödade djuren. Idag är det likadant, förutom att fienden är mitt bland oss, sa Layat nyligen i en intervju med So Foot.

I en intervju med Rue89 berättar Layat att det en dag körde in maskiner på hans mark och började att arbeta, trots att de saknade laglig rätt att göra det. Efter det har han inte kunnat bruka marken. Han ser sig själv som utnyttjad och hjälplös, och menar att pengarna inte är det viktiga, även om han gärna ser att hans mark uppgraderas i nivå vilket skulle betyda högre pris.

ANNONS

Han säger också att han inte har något emot fotboll, men att han inte har haft något att säga till om har gjort honom frustrerad. Under arbetet gång har även arkeologisk plats, nämligen resterna av ett hus, blivit förstört utan att det blev någon utredning, något som i So Foot kallades för vandalism.

Layat har blivit en omtalad och omtyckt person i Frankrike. När den här texten skrivs har 90 000 människor skrivit på en namnlista som ger stöd åt Layat. Den 21:a oktober kan den definitiva domen komma då parterna återigen ska samlas i domstol.

Som om inte det problemet vore nog så har även Lyon, för sjunde året i rad, rapporterat en minskning i sin omsättning, och för femte året i rad en större förlust. Enligt Le Figaro har klubbens omsättning sedan 2007 gått från 1,95 miljarder kronor årligen till 1,1 miljarder kronor.

ANNONS
Publicerad 2014-10-15 kl 14:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto