Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Experten om läktarskandalerna i Frankrike: "Säkerheten nedprioriteras"

Ligue 1

Ligue 1 har haft tre planstormningar under de inledande åtta omgångarna.
Ett problem som växer - men varför?
- Säkerheten på fotbollsmatcher nedprioriteras, säger den Frankrike-baserade journalisten Jonathan Johnson till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Ligue 1 har skakats av flera läktarskandaler under säsongen, trots att den bara är åtta omgångar gammal. I september månads "Derby du Nord" mellan Lens och Lille fick den andra halvleken skjutas upp efter att Lens ultrasgruppering inträtt planen för att konfrontera sina motparter i Lille. Bara fem dagar senare stormade Angers supportrar planen under lagets borta möte med Marseille. 

Värst är dock utan tvekan planstormningen från Nices supportrar i lagets möte med Marseille den 22 augusti. Det som sägs ha varit gnistan till den planstormningen ska ha varit att Nice-supportrarna kastat en flaska mot Marseille-kaptenen Dimitri Payet, som svarat med att kasta tillbaka flaskan in i Nice-klacken. Därefter stormade Nice-supportrarna planen. 

Annons

Planstormningen resulterade i att flera Marseille-spelare drabbades av lindriga sårskador och Nice vann initialt matchen, då Marseille-spelarna vägrat komma ut för att spela klart den efter att den brutits. Men efter att franska ligans disciplinnämnd granskat ärendet beslutades det att matchen ska spelas om, att Nice fick två poängs avdrag samt flera avstängningar för spelare och ledare. Bland annat stängdes Marseilles fysioterapeut, Pablo Hernandez, av till och med den sista juni 2022 för sitt agerande. 

Men, i en fotbollsvärld där planstormningar får ses till ovanligheten, varför är det ett så stort problem i Frankrike? Fotbollskanalen har intervjuat den Frankrike-baserade journalisten Jonathan Johnson om problemet. 

- Säkerheten på fotbollsmatcher i Frankrike är ofta undermålig. Ett annat problem, som syntes vid Nice-Marseille, är att säkerhetspersonalen gör situationer värre på grund av bristande kompetens. Tyvärr, i ett land som Frankrike, som ständigt är på tårna på grund av tidigare terroristattacker, så nedprioriteras säkerheten på fotbollsmatcher för säkerheten i samhället, säger Johnson till Fotbollskanalen. 

Annons

Har detta varit ett stort problem historiskt eller är det på senare tid som planstormningar har blivit ett stort problem? 
- Historiskt sett har Frankrike haft problem med huliganism inom supportergrupperingar. Men de flesta som går på fotbollsmatcher är bara passionerade supportrar som vill gå på fotboll och uppleva en positiv atmosfär. Jag tror att den främsta anledningen till de senaste planstormningarna är en uppbyggd frustration från att ha missat ett helt år med fotboll på grund av covid-19. I derbyt mellan Lens och Lille, till exempel, var det första gången de mötte varandra med supportrar på plats på väldigt länge. Lille är dessutom regerande mästare. 

Den offentliga diskussionen kring planstormningarna i Frankrike har sedan höstens händelser varit negativ. Tidigare har straff för dessa typer av förseelser varit böter, publikrestriktioner och matcher bakom stängda dörrar - beroende på hur allvarliga de varit. Framöver tror Johnson, dock, att dessa straff kan komma att bli ännu striktare - något han själv tror hade varit lösningen på problemet. 

Annons

- Ingen här gillar att se detta hända. Även fast det innebär att folks blickar riktas mot Frankrike så är det inte på grund av detta man vill att det ska ske. Det är i negativt ljus. Sanktionerna för dessa händelser kommer att bli striktare, framför allt för återfallshändelser. 

Som tidigare nämnt kommer matchen mellan Nice och Marseille att spelas om. Men än har inte domen fallit för planstormningen i Lens-Lille. Den domen kommer att bli speciellt spännande, menar Johnson. 

- Det kommer att bli intressant att se vad domen blir gällande vad som hände i derbyt mellan Lens och Lille. Varför? För det kommer att indikera hur allvarligt ligan kommer börja ta det här problemet. 

Publicerad 2021-10-02 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto