POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LIGUE 1

Experterna om Neymars övergång: "Det känns helt galet"

Foto: Bildbyrån

Rekordaffären är klar - Neymar har presenterats av PSG.
Här ger tre experter sin syn på övergången.
- Två miljarder? Det är nästan för absurt för att ens kommentera, säger Anders Andersson till Fotbollskanalen.

Vad säger du om prislappen?
Olof Lundh: Upprördheten är densamma varje gång barriärer sprängs. Priset speglar både en köpare med ändlösa resurser i form av Qatar men även en tid och marknad där Neymar betingar ett stort värde både på och och utanför planen och det är lätt att glömma bort. Dessutom visar den att Uefa:s Financial Fair Play har svårt att få effekt. Förhoppningsvis trillar pengarna neråt i fotbollen. Om någon vill betala ett par miljarder för en spelare så är det svårt att göra något åt. Att man gnäller från spanskt håll är lite tramsigt, få klubbar utöver PSG har väl fått lika mycket pengar från Qatar som just Barcelona.

Anders Andersson: Två miljarder? Det är nästan för absurt för att ens kommentera. Det har blivit löjligt med pengarna.

Erik Edman: Spontant känns det helt galet, det är för mycket pengar. Men det är väl kopplat till att PSG behövde ett nytt affischnamn och att man så klart vill göra sig konkurrenskraftiga för att kunna slåss om Champions League-bucklan.

Vad innebär det för Barcelona att tappa Neymar och för PSG att få in en spelare av hans kaliber?
Olof Lundh: Barcelona klarar garanterat tappet på kort sikt och troligen även på lång sikt. Känslan är att Neymar inte riktigt nått sin fulls potential, kanske för att det är svårt att bli stjärnan när Messi finns där? För Paris SG var det viktigt att få in en stjärna och fylla tomrummet som Zlatan lämnade efter sig. Att PSG inte ens vann ligan och dessutom föll i CL mot Barcelona trots 4-0 hemma var kraftiga smällar. Upp till Neymar att leverera, alla Ligue 1-matcher är inte de mest utmanande.

Anders Andersson: Det är klart att Barcelona tappar en bra spelare men det känns som att det kommer fram nya. Nu är ju både Suarez och Messi lite äldre men jag tror att de kommer klara sig bra. Det kommer skapas en enorm hype i Paris likt med Zlatan och intresset för PSG runt om i världen kommer att öka igen. Spelmässigt blir det intressant att se, jag vet inte om han kan bära laget lika mycket som Zlatan gjorde.

Erik Edman: Det är positivt för PSG ur flera aspekter. Sedan har det snackats om Coutinho till Barca och med en bra rekrytering tror jag att de på sikt kommer att känna sig nöjda. Jag tror att det kan vara två vinnare i den här affären.

Hur kommer framtida övergångar att påverkas prismässigt?
Olof Lundh: Inget talar för att spiralen går att bryta så länge marknaden (sponsorer, tv-intäkter, genomslaget) fortsätter att växa som den gör. Lägg till att tillväxten gjort att klubbar därmed blivit intressanta för kapitalstarka ägare som av olika skäl (politiska och ekonomiska) köper dem och pumpar in pengar. Det har börjat darra i Kina som köpt flera klubbar och en rejäl nedgång i världsekonomin kommer att påverka det. Har svårt att se att Uefa lyckas bryta trenden med regleringar som riskerar att stoppas av EU då de begränsar rörlighet eller en fri marknad.

Anders Andersson: Jag hoppas att det är en bubbla som spricker men risken är väl att det inte blir så. Jag minns när jag spelade i England på 90-talet och de spelare som ansågs vara dyra på den tiden. Man tyckte inte det var klokt om någon kostade tio miljoner pund. Jag hoppas att det sansar sig så att man inte kan dopa sig på det här sättet.

Erik Edman: Det spär ju på och blir lite som med bostadsbubblan att det bara blir högre och högre. Men så länge det finns folk som har sådana pengar, som exempelvis oljeshejkerna, så är det klart att det kommer späs på hela tiden. Jag tycker det är tråkigt om man ser till de klubbar som bedriver sin verksamhet på ett sunt sätt, ta exempelvis Bayern Munchen eller Arsenal, där man försöker förädla och sälja vidare.

Publicerad 2017-08-04 kl 15:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto