Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FRANKRIKE

Förre United-spelarens galna värld: Framgångsrik motorsportsförare och mirakelfixare

Foto: AP

Fabien Barthez under glansdagarna, som kanske fortfarande pågår

Efter att galningen Fabien Barthez la av med spelarkarriären så bytte han inriktning och blev istället en framgångsrik motorsportsförare. Nu är han tillbaka på allvar med fotbollen, och 20 Minutes skriver att han på egen hand håller på att ta en miniklubb till Ligue 2.

I den lilla franska byn Luzenac, precis vid gränsen till Spanien, bor det 650 personer. Klubbens fotbollslag Luzenac Ariège Pyrénées spelar i tredjedivisionen och har en av ligans lägsta omsättningar, och med ett publiksnitt på 765 åskådare per match. Med tolv omgångar kvar av serien ligger de på andra plats i sin division, med sju poängs försprång, och ser nästa säsong ut att spela i Ligue 2, Frankrikes näst högsta division.

Den stora anledningen till miraklet? Fabien Barthez, målvakten som gjorde 87 landskamper för Frankrike och tidigare var ordinarie målvakt för bland annat Manchester United. Våren 2012 blev han hedersordförande för Luzenac AP, i somras blev han vicepresident, och sedan december har han fullt ansvar för allt som sker i klubben.

- Målet var att sluta topp-10, men vi har förbättrats så mycket tack vare Fabien Barthez, säger Jérôme Ducros till 20 Minutes. Ducros jobbar också i Luzenac AP och fortsätter att säga att klubben inte hade varit i närheten av de här framgångarna om det inte vore för Barthez.

- Fabien (Barthez) hanterar hela sportsektionen, med spelarrekrytering, ledarutbildning, och ledarstaben. Han har också professionaliserat den medicinska avdelningen. Vi har nu inga skador och använder samma system som PSG.

Barthez har tidigare varit målvaktstränare för det franska landslaget under perioden när hans tidigare landslagskollega Laurent Blanc var förbundskapten, och Blanc försökte även övertala Barthez att följa med till PSG. Förhoppningen är nu att Luzenac AP ska få låna flera PSG-spelare om de flyttas upp till Ligue 2.

Klubbens budget ligger nu på 22 miljoner, men kommer minst att fördubblas vid en uppflyttning. Däremot kommer klubben att få arenaproblem. Den nuvarande arenan tar bara 1800 åskådare och har alldeles för dåliga förutsättningar för att vara i Ligue 2, bland annat är möjligheterna till TV-sända matcher nästintill obefintliga, och klubben letar därför efter en temporär arena.

Det är annars i motorsportens värld som Fabien Barthez har gjort sig mest känd efter sin spelarkarriär. I höstas vann han en Ferrari GT-serie, och han kommer också att ställa upp i Le Mans' 24-timmarsrace i juni. 

Publicerad 2014-03-06 kl 14:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons