POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FRANKRIKE

Fransk fotbolls fiaskokapitel: Yoann Gourcuff

Det var bara några år sedan som fotbollsvärlden njöt av Gourcuffs Youtube-artisterier. Idag är han en bräcklig spelare i samma skadefack som Abou Diaby, som dessutom kostar Lyon en så stor summa pengar att han är skadlig för klubbens ekonomi.

En supertalang i Rennes, en misslyckad pojke i AC Milan, ligans stjärna i Bordeaux. Yoann Gourcuff år 2009 var en av fotbollsvärldens hetaste spelare. Han gjorde 15 mål och 15 assist från sin mittfältsposition, gav en ligatitel åt Bordeaux, och hjälpte till slut även klubben till kvartsfinal i Champions League.

Han köptes till slut av Lyon, som ville göra ett sista stort försök att nå final i Champions League. På tre års tid hade Lyon värvat spelare för 1,7 miljarder i övergångssummor.

Lisandro López för 220 miljoner, Michel Bastos för 160 miljoner, Abdul Kader Keita för 150 miljoner, Aly Cissokho för 140 miljoner, Ederson för 135 miljoner, Makoun för 130 miljoner, Gomis för 120 miljoner.

Ändå var Gourcuff den stora kioskvältaren, den spelaren med högst förväntningar på sig. Resultatet har varit fransk fotbollshistorias största floppaffär.

Under Gourcuffs snart fyra år Lyon så har klubben endast vunnit en Coupe de France-titel och tagit sig till en Coupe de la Ligue-final. Det längsta klubben har kommit i Champions League under Gourcuffs tid i klubben är en åttondelsfinal. Dessutom har Gourcuffs insatser på fotbollsplanen varit fragmentaliska. 

Gourcuffs standardläge är att vara skadad. Hans 13 olika skador har gjort att han endast har spelat ungefär en tredjedel av samtliga Ligue 1-matcher under de tre senaste åren.

Sedan Gourcuff kom till Lyon har han kostat klubben 200 miljoner i övergångssumman och minst 250 miljoner i lön, plus ett antal miljoner i försäkringskostnader och diverse andra kostnader som inkluderar sign on, bonusar, behandlingskostnader, och agentavgifter. Den sammanlagda kostnaden för de knappt fyra åren med Gourcuff har gått på 500-600 miljoner för Lyon.

Han har varit i klubben i 1333 dagar, sedan augusti 2010, och har under de 1333 dagarna varit skadad i 535 dagar. Det betyder att han varit skadad 40% av tiden i klubben, exklusive alla de dagarna som det har tagit att träna och spelas i form igen.

Dessutom har Gourcuff, som i sommar blir 28 år, alltid omgärdats av rykten om att han är en svårhanterlig person. Paolo Maldini gick hårt åt Gourcuff efter fransmannen sejour i AC Milan, och berättade följande för L'Équipe:

- Gourcuff i Milano var 100% fel. Hans problem var hans beteende, han var inte smart i hur han hanterade sig själv.

- När han väl spelade så gjorde han sig inte tillgänglig för laget. Fotboll är ett lagspel, du måste sätta dig i samklang med de andra. Han ville inte arbeta med taktik. Han var heller inte alltid i tid, och det hände en del saker. Saker som han inte kan berätta, men han vet mycket väl vad han gjorde.

Gourcuff valde även att tacka nej till att bli uttagen till EM-truppen 2012, eftersom han ansåg att trycket på honom från det franska folket var för hårt, framför allt med tanke på vad som hände i Sydafrika 2010.

Det ryktades om att han under VM 2010 blev utfryst från några av spelarna, men han själv drog på sig en utvisning efter en armbåge och blev senare även utbuad när Frankrike spelade en träningsmatch mot Brasilien under 2011.  

Lyon rapporterade igår en ekonomisk förlust på 180 miljoner för förra säsongen, och alla blickar vänds nu mot Yoann Gourcuff. Han har ett år kvar på kontraktet, och skulle Lyon släppa honom gratis i sommar så sparar de in 60-70 miljoner i lönekostnader. I dagsläget har han klart högre lön än spelare som James Rodríguez, Ezequiel Lavezzi, och Thiago Motta.

Yoann Gourcuff ska gå till en annan klubb, Arsenal och Atlético de Madrid har länge varit intresserade, eftersom han vägrar förlänga kontraktet med en lägre lön. När Gourcuff väl är i form är han fortfarande en av de bästa mittfältarna i Ligue 1, men de matcherna kommer endast fyra-fem gånger per säsong. I de andra matcherna levererar han oftast transparenta insatser.

Det är bara tre spelare från Lyon som är kvar från satsningen mot Champions League-titeln: Yoann Gourcuff, Jimmy Briand, och Bafétimbi Gomis. De tre är också lagets överlägset bäst betalda spelare. Om inte någon av dem går med på en kraftig lönesänkning, så kommer ingen av dem att vara kvar i klubben nästa säsong.

Deras sportsliga insatser kommer heller inte att saknas, utan förlusten av dem kommer endast att ses det symboliskt sista steget:

Från att värva spelare för hundratals miljoner styckpris, till att ha en trupp med så många egna akademispelare som det bara är möjligt.

Gourcuff? Skadad och missar Coupe de la Ligue-finalen mot PSG på lördag.

Källor: Transfermarkt, L'Équipe, 20 Minutes, France Football, LFP, Le Parisien

Publicerad 2014-04-18 kl 07:13
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå