Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FRANKRIKE

Guldregn över Ligue 1 – TV-kanaler slåss om TV-rättigheterna

Foto: Scanpix

Montpellier i den franska ligan.

Situationen kring TV-rättigheterna i Frankrike kan göra så att det trillar in flera miljarder extra per år till Ligue 1 när det nya avtalet ska tas fram.

I Sverige har det inte noterats att det pågår ett franskt mediakrig. Canal+ och den nya aktören BeIN Sports slåss om alla stora sändningsrättigheter.

BeIN Sports vann nyligen kampen om sommarens VM-slutspel, Wimbledonturneringen, handbollsligan, och handbolls-VM, medan Canal+ tvingades betala 630 miljoner per år för att få behålla rugbyn, trots att det tidigare priset låg på 275 miljoner per år.

Konkurrensen har varit så pass hård att Canal+ har krävt skadestånd från BeIN Sports, som de anser förstör konkurrensen på marknaden genom att sätta för låga priser till kunderna. BeIN Sports accepterade till slut att betala 600 miljoner.

Inte har situationen underlättats av att BeIN Sports har värvat 22 journalister från Canal+ under de 18 månaderna som BeIN Sports har existerat.

Canal+ är ändå den överlägset största aktören, med 5,2 miljoner abonnemang. Däremot har BeIN Sports växt så pass fort att de på 18 månaders tid har sålt 1,8 miljoner abonnemang, och de har som mål att åtminstone fördubbla den siffran.

Det kommande Ligue 1-avtalet kan komma att avgöra båda parternas framtid, eftersom Ligue 1-rättigheterna ses som de viktigaste sändningsrättigheterna i Frankrike.

Det nya avtalet börjar inte gälla förrän 2016 och sträcker sig till 2020, men ligaförbundet vill göra klart med affären så fort som möjligt.

Detta för att det i dagsläget finns kraftiga incitament till att Ligue 1-intresset förväntas öka markant under de kommande åren, och ligaförbundet vill därför göra förhandlingarna medan båda parterna är uppe i strid med varandra för att trissa upp priset och därmed skapa framtidstro för ligan.

Något som ska höja priset är dels att PSG och Monaco är på väg att bli europeiska topplag, men även EM 2016 på hemmaplan förväntas öka fransmännens fotbollsintresse.

Något annat som kan tänkas höja priset på TV-avtalet är att BeIN Sports ägs av Qatar, som också äger PSG. En starkare liga skulle underlätta för PSG när det kommer till att skapa ett större intresse, vilket betyder mer pengar.

5,4 miljarder per år är det nuvarande TV-avtalet värt, vilket är en minskning på halv miljard jämfört med hur avtalet såg ut mellan 2008 till 2012. 5,4 miljarder är en låg siffra jämfört med exempelvis Serie A:s avtal på 8,5 miljarder, och analytiker har gjort uträkningen att det nya Ligue 1-avtalet kommer att gå på runt 7 miljarder per år, det vill säga en ökning med 30%, vilket skulle vara en räddande ängel för den ekonomiskt låsta situationen i Ligue 1.

Avtalet sägs vara värt så mycket för resten av Ligue 1-klubbarna, att Olympique de Marseilles tilltänkta huvudtränare bara tänker acceptera jobbet om TV-avtalet blir tillräckligt högt.

Avtalet lär delas upp i flera paket, och det är troligt att både Canal+ och beIN får fortsätta att visa matcher, men det återstår att se vem av dem som får det största paketet. I dagsläget är det Canal+ som har det största paketet.

Att någon annan konkurrent ska ta sig in i budgivningen, exempelvis Eurosport, verkar osannolikt, men fyra andra aktörer har fått erbjudande om att lägga ett bud. Den 4:e april ska alla kompletta bud vara inne.

Källor: Le Figaro, Sud-Ouest, L'Équipe

Publicerad 2014-03-18 kl 06:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons