Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FRANKRIKE

PSG behöver hjälp med financial fair play - anlitar Uefa

Den omtalade Financial Fair Play har satts i bruk, och för att klara av att bokföra inkomsterna rätt så väljer nu PSG att ta hjälp.

När Deloitte släppte sin lista över fotbollsklubbarnas ekonomi så visade det sig att PSG hade den femte största omsättningen bland Europas toppklubbar under 2012/2013, och även de högsta sponsorintäkterna. Hälften av PSG:s intäkter, €200 miljoner, kommer från det avtal man har skrivit ett Qatarbaserat företag, vilket i praktiken är ett sätt att undgå att ge pengarna direkt till klubben.

Det sägs nu att PSG ska ha bett om att få besök från UEFA:s Financial Fair Play-avdelning under nästa vecka, detta för att få hjälp med att sköta bokföringen. Trevor Birch, som nu jobbar på en revisionsbyrå men som tidigare har varit anställd i Everton och Chelsea, förklarar för Goal:

- Financial Fair Play ska i teorin fungera för att skapa återhållsamhet, men det som den kommer att göra är att få klubbarna att försöka öka omsättningen via sponsoravtal. Man kan inte höja lönebudgeten utan att höja omsättningen.

- Det finns inget snabbt sätt att höja matchdagsintäkterna genom att bygga ut arenan då detta tar för lång tid, så därför använder de sig istället av sponsoravtal.

Än så länge är det för tidigt att säga hur Financial Fair Play kommer att yttra sig i framtiden, framför allt då UEFA:s president Platini själv ofta har svängt i frågan, men Birch menar på att flera toppklubbar lär agera på liknande sätt i framtiden. UEFA säger själva att systemet är gjort för att hjälpa till att minska klubbarnas skulder, något som gjordes med 36% mellan 2011 och 2012. Gianni Infantino, VD för UEFA, menar att skuldminskningen är det viktigaste.

- Klubbarna är på rätt väg. De förstår tanken. Vad vi vill göra är att hjälpa klubbarna att förbättra systemet, göra det mer kontrollerbart och vi vill ha en mjuk övergångsperiod. Framgången för Financial Fair Play kommer inte att mätas i hur många klubbar som har blivit exkluderade (från UEFA:s turneringar), för varje exkludering betyder en förlust.  

Publicerad 2014-01-24 kl 06:13
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons