POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FRANKRIKE

Spelare led av depression – konflikt med tidigare tränaren: "Han har blivit mytoman"

Den tidigare franska ungdomslandslagsspelaren Guillame Borne, som gjorde flera Ligue 1-matcher för Rennes som tonåring, har kommit ur sin depression och väljer nu att gå hårt åt fotbollsvärldens behandling av spelare.

FIFPro publicerade i början av april en studie där de hade undersökt problemen som tidigare och nuvarande fotbollsspelare kan drabbas av. Av de som fortfarande spelar fotboll lider 26 procent av depression och ångest, 19 procent dricker alkohol på ett sätt som skadar dem, 7 procent röker, och 5 procent visar tecken på utbrändhet. Siffrorna kunde i vissa fall fördubblas när det gällde fotbollsspelare som har avslutat sin karriär.

I intervjuer med So Foot och 20 Minutes har den 26 år gamla försvararen Guillaume Borne talat ut som sin strid tillbaka från en depression. Borne slog igenom i Rennes som tonåring och var även fransk ungdomslandslagsspelare, men gjorde bort sig i ett par toppmatcher mot Hamburg SV och Olympique de Marseille, fick en utskällning av tränaren, och kontraktet förlängdes inte.

Istället hamnade Borne i US Boulogne, ett annat lag i Ligue 1. Borne väljer inte att lägga någon skuld på Rennes' tränare, men tränaren Estevan i US Boulogne får hård kritik för att bara var med spelarna ett par gånger i veckan. Borne kallade honom för en turist som inte verkade bry sig om hur spelarna mådde. Estevan svarade på kritiken i en intervju med Var-Martin.

- Jag är glad att han kommit ut depressionen, men jag tror att han blivit en mytoman. Denna vackra berättelsen kan han berätta för barn, men inte för oss andra.

- Om du klipper av en åsnas öron så blir han ändå ingen tävlingshäst.

När det var som värst förlorade Borne 16 kilo på två månader. Han kunde inte ens jogga 20 minuter och han fick flera ångestattacker varje dag. Han bestämde sig för att flytta hem till Bretagne och starta om. Till slut hamnade han i amatörlaget Vitry som tränas av den tidigare Kalmar FF-försvararen Arthur Sorins pappa Michel Sorin, som var assisterande tränare i Rennes när Borne var där.

Borne har dock inte kunnat få ordning på sin karriär på grund av återkommande skadeproblem, utan istället har han skapat ett företag som ska hjälpa fotbollsspelare. Han menar att hans största problem var att han var för snäll och inte tog för sig tillräckligt för att bli en stor fotbollsspelare, men också att fotbollsvärlden skapar personer som är instängda i sina rutiner och avskilda från resten av samhället.

Ett annat problem är att Borne kände känslan av att alla brydde sig om honom när det gick bra, men att den känslan försvann ju sämre det gick för Borne. Borne satte sig en kväll och raderade 700 av 1000 personer från sin kontaktlista när han kände att han hade fått nog av folk som inte längre brydde sig. En av de få spelare han tackar är Saint-Étiennes Fabien Lemoine, som växte upp i samma Rennesgeneration som Borne.

Publicerad 2014-04-25 kl 17:24
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå