Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FRANKRIKE

Svenske Marseille-hjälten: "PSG var fel klubb för Zlatan"

Foto: Scanpix

n och Roger Magnusson

Zlatan Ibrahimovic valde fel klubb, enligt Roger Magnusson.

Miljardbygget PSG vacklar – och Marseille hade passat svensken bättre.

- Deras fans skulle ha avgudat honom, säger OM-legendaren.

Södra Frankrike älskar sina fotbollsartister. Flärdfulla spelare som gör det oväntade. Som hellre slår en klackspark än en bredsida. Som testar en överstegsfint när andra hade vänt hemåt. Roger Magnusson vet, för han var en av dem. På 70-talet tillhörde högeryttern Marseille och vann både cupen och ligan två gånger om. Vid fyra tillfällen utsågs han till seriens bäste på sin position och än idag räknas Magnusson till de mest tekniska som Ligue 1 skådat.

Inte helt olik en viss Zlatan Ibrahimovic.

- Det är väldigt kul att han hamnade i Frankrike, men synd att det blev PSG och inte Olympique Marseille. Där hade han varit ännu större, säger Roger Magnusson till fotbollskanalen.se.

Varför då?

- Sydfrankrike är väldigt speciellt. Det påminner om Italien. Provence är känt för sin passion och Zlatan är ju en spännande karaktär med lite bohemstil. Jag är säker på att det hade blivit en ännu större succé, men det är klart: Marseille har ju inte ekonomi nog att konkurrera på samma villkor just nu.

Roger Magnusson följer dock sin landsmans framfart i huvudstaden. Precis som många andra imponeras han av skytteligaledaren – men skakar på huvudet åt PSG som lagbygge.

- Titta på Javier Pastore, till exempel. Varje italiensk klubb ville köpa honom förra året och han valde Paris i konkurrens med både Milan och Inter. Det var ett mångmiljonköp som ingen trodde skulle gå igenom. Han kostade mer än Zlatan. Men ska man vara ärlig har han egentligen inte presterat någonting i år. Han har varit rena katastrofen jämfört med förväntningarna, suckar Magnusson.

Han tycker även att andra namnkunniga spelare, som Nene, Ezequiel Lavezzi och Mamadou Sakho, varit sämre än väntat den här hösten. Och det hela tycks bottna i ett ledarskapsproblem.

- Av stjärnorna är det bara Zlatan som producerat det man kan kräva. Jag ser PSG som en stor besvikelse. Allt tyder på att Carlo Ancelotti får sparken i vinter, det är helt enkelt för dåligt att ligga som de gör i tabellen med laget de har på pappret. Det enda som räddar dem lite är ju platsen i Champions League-åttondelsfinalen, säger Magnusson.

På förhand trodde många, däribland 67-åringen själv, att Paris Saint Germain skulle springa hem Ligue 1 tämligen enkelt och krönas till mästare med stor marginal. Nu ligger man fyra – bara en poäng ovanför sjundeplatsen. Detta trots att klubbar som Lyon och Marseille haft stora sparkrav och tvingats skära i spelartruppens kostnader.

- Till sist tror jag ändå att grundförutsättningarna ger utslag, och att PSG vinner ligan. Men de har ändå inte övertygat sett till sitt material, säger Magnusson.

Varför blir det så?

- Många säger att det är svårt att spela i Paris. Staden är så stor att man inte får den där riktiga klubbandan. Det blir inte som Barcelona eller Madrid, där hela omgivningen sluter upp bakom det lokala laget. Men det kan ändå lossna till sist och jag tänker mig att det blir så framåt våren.

Hur tror du att Zlatan resonerade när han valde PSG?

- Det fanns ju bara ett skäl till själva flytten: Att Berlusconi hade skulder och var tvungen att sälja tillgångar. Så går det till i fotbollen. Och i det läget var PSG en av få klubbar som hade tillräckligt med pengar. Sedan är det klart att franska ligan inte har samma status som Serie A i Sverige. Men jag ser den som underskattad.

Kan du beskriva skillnaden gentemot Italien?

- Zlatan har själv sagt det: Att de sämre lagen i Frankrike är bättre än de som ligger i botten i Serie A. Ligue 1 är jämnare på något vis. Han var överraskad av hur tuff markering han fick och vilken klass backarna trots allt håller. Sedan finns inte samma toppskikt som i Italien.De har ju Milan, Inter, Napoli, Roma, Lazio och Juventus, säger Magnusson.

Var det samma rivalitet mellan Marseille och Paris på din tid?

- Nej, långt därifrån. Nu är det ju rena hatet och till och med dödsfall har förekommit, även om det kanske lugnat sig lite just de senaste säsongerna i takt med att Marseille tappat slagkraft. Förr i världen hette de klassiska huvudstadslagen Stade Français, Red Star och Racing club de France. Det var först i och med att Canal Plus klev in och satsade pengar som PSG växte fram. På 70-talet var Saint Etienne vår stora rival och det var en stark klubb. De vann bland annat Europacupen i den vevan.

Publicerad 2012-12-08 kl 16:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons