Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Thuram synar förre lagkamraten Ibrahimović: "Det är inte den riktige Zlatan"

Frankrike

STOCKHOLM. Fransmannen Lilian Thuram är på besök i Stockholm.
Då passar den tidigare stjärnförsvararen på att ge sin bild av Zlatan Ibrahimović, som han spelade ihop med i Juventus.
- Han är en väldigt intelligent spelare, berättar Thuram för Fotbollskanalen.

1:23
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Zlatans 2-0-mål mot Lazio i spelaren ovan.

Med sin fart, fysik och aggressiva spelstil var Lilian Thuram under den senare hälften av 1990-talet och ungefär tio år framåt en av världens främsta försvarare. Han är kanske framförallt ihågkommen för sina insatser i det franska landslaget, som rönte stora framgångar med ytterbacken på planen. Både när Frankrike vann VM-guld på hemmaplan 1998 och tog hem EM-bucklan två år senare var Thuram en bärande spelare.

Han som gjort flest landskamper någonsin i "Les Bleus" har dock även en gedigen klubblagskarriär att se tillbaka på. Efter att ha gjort sig ett namn i Monaco, skrev han på för italienska Parma. En Coppa Italia- och Uefa Cup-titel senare gick flyttlasset till Juventus. Där blev han lagkamrat med en viss svensk. 

ANNONS

- Jag tror att väldigt många inte förstår att den Zlatan som du ser på tv inte är den riktige Zlatan. Han spelar en roll. Som fotbollsspelare är han helt fantastisk, och att han fortfarande är aktiv vid 40 års ålder visar att han är en väldigt intelligent spelare. Det är han både på och utanför planen, säger Lilian Thuram. 

15 år har nu gått sedan de båda delade omklädningsrum. Zlatan Ibrahimović spelar alltjämt, men Lilian Thuram har sedan många år sitt fokus på annat håll. Efter att fotbollskarriären tog slut på grund av ett hjärtfel, har han startat en egen stiftelse som arbetar med att motverka rasism och det har även blivit flera böcker på ämnet. Dessutom är han sedan 2017 hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Det är i just Stockholm som Fotbollskanalen träffar honom. Han är här för att delta i en forskarkonferens och är tillgänglig för media efter att han klämt in en föreläsning på Nobelmuseet i samband med sitt besök.

ANNONS

- Det är alltid ett väldigt stort nöje att få komma till Stockholm. Jag blir alltid välkomnad med mycket kärlek och ömhet. Jag är alltid väldigt stolt när jag kommer hit, för här finns det något som är lite märkvärdigt: Jag får heta "Doktor Thuram". Jag är alltid väldigt glad när jag är här.

Han fortsätter:

- Det är väl ungefär tionde gången jag är i Sverige. Att ha blivit utsedd till doktor innebär ett stort ansvar. Jag hoppas verkligen att mitt arbete visar att jag förtjänar den äran.  

Det är påtagligt att han uppskattar att vara i den svenska huvudstaden. Om han gillar den mer än Frankrikes dito, Paris, vill han däremot inte säga. I stället inleder han med ett skratt och svarar: 

- Jag tror att folk borde sluta jämföra saker, du kan tycka om många olika ställen i världen. Min favoritplats är där jag är född, men det handlar inte så mycket om städerna utan de människor du träffar i städerna. Det finns bara kärlek.

ANNONS

Men även om det enligt Thuram själv "bara finns kärlek", är verkligheten en annan. När det kommer till rasism inom fotbollen avlöser skandalerna varandra. På senare tid har diskrimineringen rörande Rangers-spelaren Glen Kamara fått stor uppmärksamhet internationellt, inte minst efter att mittfältaren buades ut i Europa League till följd av att han just vittnat om rasism.

- Den rasism som finns inom fotbollen är densamma som finns i samhället, det är en spegling. Jag tycker att det finns ett hyckleri. När jag spelade fanns det rasism och det förekommer även i dag, vilket visar att det här inte är något som prioriteras. På samma sätt prioriteras inte bekämpning av rasism i samhället. På något sätt känns det som att uppfattningen inom fotbollen är att de enda som drabbas av rasismen är de som utsätts för den. Därför undrar jag hela tiden hur det kommer sig att de vita spelarna som inte utsätts för rasism inte ingriper och ifrågasätter när det drabbar svarta spelare. 

ANNONS

Åt vilket håll upplever du att utvecklingen rör sig?
- Du hör om mer och mer problem med rasism på de olika arenorna. Därför handlar det om hyckleri - problemet är inte löst.  

Vad behöver göras?
- Det som behövs är att vita personer behöver förstå att de också har ett ansvar. Likt det faktum att män behöver inse att det har ett ansvar när det gäller sexism.  

Samtidigt som den tidigare landslagsstjärnan gör sitt för att utbilda i hur olika former av diskriminering kan motverkas, kommer nästa års VM för herrar att spelas i ett land som kritiserats för att bryta mot mänskliga rättigheter. I Qatar, där Fifa har lagt turneringen, är det förbjudet att vara homosexuell och kvinnors frihet är högst begränsad. Därutöver har det framkommit uppgifter om att flera tusen migrantarbetare dött sedan emiratet blev tilldelat mästerskapet.

ANNONS

Lilian Thuram vill avslutningsvis dock inte avfärda beslutet att spela VM i ett land som Qatar. Han menar att det kan bli ett sätt att "visa på de orättvisor som finns där". 

- För att kunna förändra måste du lyfta fram de här sakerna. Att det spelas ett VM i Qatar kan faktiskt bli ett sätt att visa på de orättvisor som finns där. Sedan finns det OS som spelas i vissa länder, där det också finns homofobi, rasism och sexism. Oftast tänker du att den här problematiken bara finns i andra länder men inte i sitt eget land. Och tittar du historiskt ser du att VM har spelats där det förekommer sådana saker, som i mitt land exempelvis.

Publicerad 2021-10-14 kl 15:32

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto