Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tuff tid i Häcken - nu har Lahne lyft i Frankrike: "Det har varit lite mörkt ett tag"

Ligue 2

Jack Lahne gjorde nyligen sitt första tävlingsmål sedan 2019.
Efter en tuff tid i Häcken går 19-åringen mot ljusare tider i Frankrike.
- Jag vill inte slappna av efter den här starten, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Jack Lahne, 19, skrev under 2019 på för den franska klubben Amiens, men har sedan dess fått knapp speltid. Lahne hade inför den här säsongen gjort ett mål på en match i Ligue 1 under hösten 2019, samt fyra matcher i Ligue 2 och en match i den franska cupen. I stället har den tidigare BP-talangen varit utlånad till allsvenska klubbarna AIK (2019), Örebro SK (2020) och BK Häcken (2021). 

Under våren i år var han utlånad till Häcken, men utan speltid i allsvenskan och i höst har han inlett säsongen med Amiens med ett mål på fem matcher i Ligue 2. 

Lahne har gjort tre starter och två inhopp och njuter av att få spela igen. 

ANNONS

- Det är extremt skönt. Det har varit lite mörkt ett tag. Jag fick inte speltid i Häcken och fick inte så mycket speltid här heller. Det gick lite sådär i Örebro och sedan fick jag inte speltid här i Ligue 1, samtidigt som det var lite sådär i AIK. Det är skönt att det har börjat på det här sättet, men jag vet att det kan vända lika snabbt. Man kan aldrig bli bekväm, man måste fortsätta kämpa, säger han till Fotbollskanalen. 

19-åringen trivs under nye tränaren Philippe Hinschbergers ledning i Amiens.

- Vi hade lite snack i början. Han visste inte så mycket om vilken sorts spelare jag är, vilket är förståeligt, men efter första matchen har vi haft en bra kommunikation om hur jag ska spela och utföra mina uppgifter som jag får av honom. Han och de andra tränarna är extremt bra på sättet som de jobbar på. De jobbar väldigt hårt, samtidigt som det finns en familjär känsla i laget. Vi startade väldigt dåligt med tre raka förluster, men det har varit bra ändå, berättar anfallaren. 

ANNONS

Efter tre raka förluster kom vändningen mot Guingamp i mitten av augusti, då Amiens vann med 2-0 och Lahne slog i spiken i kistan med det andra målet i andra halvlek. Därefter har laget kryssat i två matcher och har nu fem poäng efter sex omgångar. Lahne menar att Amiens inte är nöjt med starten, men att de jobbar på för att vända på säsongen och börja rada upp segrar. Målet är att ta sig upp till Ligue 1, även om laget tar en match i taget.

19-åringen är samtidigt glad över att han fick göra mål mot Guingamp, då det var hans första fullträff i en tävlingsmatch sedan han nätade i 4-2-förlusten mot Montpellier borta i Ligue 1 den 30 november 2019. Nu går det åt rätt håll igen. 

- Det betydde extremt mycket, då det var en väldigt viktig vinst för oss. Jag kämpade extremt mycket i den matchen och att då få göra 2-0-målet, som stängde matchen var väldigt skönt, då vi vann och åkte hem med tre poäng, säger han. 

ANNONS

Framgången är efterlängtad med anledning av att han kommer från en tuff tid i Häcken. Han fick gott om stöd från nära och kära, samt från lagkamrater under den perioden. 

- Jag har en väldigt bra cirkel av familj, vänner och rådgivare, som verkligen hjälpt mig. Det gäller även mina lagkamrater i Häcken, som Martin Olsson, Tobias Heintz och Leo Bengtsson. Det har gjort det lättare, men fotbollen är så här. Man kan inte ta något personligt, gå ner sig och ge upp. Det är då man ska kämpa ännu mer. Nu kämpar jag. Jag vill inte slappna av efter den här starten. Jag har varit på den platsen och jag vill inte gå tillbaka till det. Nu vill jag uppåt.

Vet du varför du inte fick spela i Häcken?
- Jag och Alm (Andreas, dåvarande tränare i Häcken) hade inte den konversationen innan han lämnade, men jag kände inte att det var en sådan sak jag skulle ta upp i det läget. Vi låg näst sist eller sist i ligan. Jag ville att laget skulle vinna. Häcken är ett extremt bra lag och jag visste att de var bättre än det, vilket man ser nu. 

ANNONS

Är det något du borde gjort annorlunda i Häcken?
- Nej, jag var väldigt professionell. Jag slappnade aldrig av och kämpade varje dag där. Jag var även professionell utanför planen, så för min del var det inte något jag hade kunnat förändra, säger han.

Har du blivit starkare mentalt av perioderna du gått utan speltid?
- Absolut! Under de stunderna tänker man verkligen igenom hur man är som fotbollsspelare och person. Jag har varit väldigt nere i stunder och det har verkligen hjälpt att jag har gamla lagkamrater och familj som har varit där för mig. I slutändan är man ju en person först, och sedan en fotbollsspelare. Det gäller att vara stark mentalt. Om man mår bra utanför planen presterar man också som bäst på planen. Jag har jobbat väldigt mycket med det mentala. Det är det jag har kunnat göra just nu. 

ANNONS

När var det som tyngst?
- Det var nu i Häcken. Jag kom dit för att spela och sedan slutade det med att jag bara hade spelat U21-matcher. Jag visste inte exakt vad jag behövde göra för att spela. Jag kom inte dit och trodde att jag skulle starta varje match. Jag kom dit för att bygga på mig själv och bygga spelet. Alm är en extremt bra tränare och jag har väldigt mycket respekt för honom, så det var kul att komma dit, men det blev inte som jag tänkte. 

Lahne fokuserar därmed nu på att fortsätta att göra bra ifrån sig i Frankrike. I dagsläget spelar han som ensam forward, vilket ställer krav på hans fysik. 

- Det är lite tuffare. Jag är inte så van vid att spela mot mittbackar som är 1,97 och väger 97 kilo. Det är annorlunda, men det är det jag behöver. Jag spelar på vilken position som helst för att få spela. Det har varit kul att spela där uppe, men det har varit väldigt jobbigt och svårt. Jag är ju inte en target-typ och jag är inte så stor, så det har varit tufft, men det har varit väldigt kul, säger han. 

ANNONS

Lahne konkurrerar med tidigare Djurgården-anfallaren Aliou Badji och den 20-årige nigerianen Tolu Arokodare, som har en bakgrund i Köln. 

- Tolu är extremt duktig, stor och stark, samtidigt som Badji också är stor och stark. Alla har olika kvaliteter och jag vill bara att laget ska vinna. Oavsett om det är jag, Badji eller Tolu som spelar när vi tar poäng och vinner, så är jag bara glad. 

Lahne anser sig nu vara på rätt väg igen efter en lite tuffare tid, men är medveten om att det krävs hårt arbete framöver. 

- Det har varit väldigt skönt att få minuter, starta och göra mål. Innan jag kom hit skrev jag upp en lista kring vad jag vill uppnå den här säsongen och vissa delar börjar falla på plats.

Han fortsätter:

- Nu är det extremt bra, men det handlar också om att ha fötterna på jorden och sikta högt. Det går inte att sväva iväg efter två-tre starter och ett mål. Det kan vända lika snabbt. 

ANNONS

Amines ställs härnäst mot Rodez på lördag i Ligue 2. 

Publicerad 2021-09-07 kl 21:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto