Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FUTSAL

Sef ska hjälpa futsalligan att utvecklas: "Finns ett stort intresse"

Foto: Bildbyrån

Sef ska hjälpa till att utveckla den svenska futsalligan (SFL).
Ordföranden Lars-Christer Olsson tror att det kommer att gynna både futsalen och den "vanliga" fotbollen. 
- Bägge verksamheterna får en stor fördel av att det blir fotboll i Sverige 365 dagar om året, säger Olsson till Fotbollskanalen.

Tidigare under hösten så beslutade klubbarna i allsvenskan och superettan att man ville samarbeta med den svenska futsalligan (SFL). Efter ett möte i Jönköping i slutet på förra veckan så är det nu beslutat att Svensk Elitfotboll (Sef) och SFL "aktivt och gemensamt ska samverka för att utveckla svenska futsalligan". Något som Sef kallar för ett historiskt beslut för svensk futsal.

- En del av våra medlemsklubbar har ju futsal också, det är ett av skälen till att de föreslog att vi skulle ta ett gemensamt resonemang. Ett annat är det samarbete vi har med Svenska Fotbollförbundet i allmänhet där vi har haft en diskussion med kommittén som jobbar med futsal och beach soccer, där är futsal både på ungdomssidan och herrsidan den delen som växer snabbast av det som den kommittén jobbar med. Och därmed har vi också haft en diskussion med förbundet om att lyfta upp herrarnas futsalliga som ett första steg i att professionalisera även den verksamheten, säger Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen.

Vad konkret ska ni göra för att lyfta futsalligan?
- Dels så ställer Sef i och med den här överenskommelssen hela vår kompetens till futsalklubbarnas förfogande. Det vill säga, alltifrån utbildningsverksamhet till arrangemangsfrågor och sådant som vi har jobbat jättemycket med de senaste åren. Så de får automatiskt den kunskapen till sig. Sedan har vi också resonerat med klubbarna att vi måste införa någon slags licenssystem, motsvarande det som vi har med klubblicensen för elitklubbarna för vanliga fotbollen så att säga. Och även hur man bygger upp ungdomsverksamhet och får drag i den, för det är ju det som är grunden för framtida framgångar. Och utöver det så kopplar vi in futsalklubbarna i vårt mediaavtal och våra kommersiella aktiviteter så det kommer att generera betydligt bättre inkomster för klubbarna.

Olsson ser tydlig vinning både för den "vanliga" fotbollen och futsalen efter den nya överenskommelsen.

- Bägge verksamheterna får en stor fördel av att det blir fotboll i Sverige 365 dagar om året. Så det innebär att vi kan direkt bygga vidare på det som händer i avslutningen av allsvenskan in i inledningen på Svenska Futsalligan och vice versa på våren. Så det innebär att från ren media- och kommersiell synpunkt så blir det starkare. Futsalligan har ju en väldigt kort säsong. Och vi har efterhand utökat utomhussäsongen i och med förändringarna av svenska cupen och så vidare. Men det här innebär ju att man syr ihop hela årsplaneringen, 365 dagar, för fotbollsverksamheten, säger Olsson.

Vilket intresse har du sett för den Svenska Futsalligan?
- Vi har haft frågan uppe när vi har diskuterat nya mediaavtal och vi har haft frågan uppe när vi har diskuterat frågan med kommersiella partners. Och de är väldigt tända på att vara med på den resan, så det är stort intresse.

Lars-Christer Olsson menar också att det finns ett snabbt växande publikintresse för futsal, och hänvisar bland annat till Göteborgsderbyt mellan IFK Göteborg och Gais i mitten på november då nya publikrekordet 2 457 åskådare sattes.

- Så det finns ju ett publikintresse också som redan är på väg och kommer att växa sig starkare, säger Olsson.

14 av 16 SFL-klubbar fanns på plats på mötet i Jönköping och undertecknade överenskommelsen med Sef. De andra två hade tidigare gett sitt godkännande via mail.

- Det här är riktigt bra. Det kommer bli ett stort lyft för oss i SFL att vi och SEF är under samma tak. Jag hoppas och tror att ligan kommer att växa, utvecklas och bli starkare på alla plan. Inte minst genom att klubbarna får högre status och kan ha bättre samspel mellan varandra, säger Johan Ivhall, ordförande i Örebro SK Futsal, till svenskelitfotboll.se.

Publicerad 2017-12-04 kl 13:53
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons