Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

HOLLAND
40v

Gustafson om lyftet i Roda: "Jätteskönt och kul på alla sätt"

Foto: Bildbyrån

Förra säsongen blev det bara 30 ligaminuter i Feyenoord för Simon Gustafson.
Nu spelar den utlånade svensken varje omgång och imponerar i Roda.
- Jag vill ju spela och man mår mycket bättre då. Så det är jättebra på alla sätt och vis, säger Gustafson till Fotbollskanalen.

Förra säsongen var tuff för Simon Gustafson. Efter att ha spelat 15 matcher, varav 12 från start, i ligan den första säsongen i Feyenoord blev svensken fast på bänken. Det blev bara två inhopp och totalt 30 minuter i Eredivisie under den förra säsongen.

Lösningen blev en utlåning till ligakonkurrenten Roda, och det har blivit ett rejält lyft för Gustafson. 22-åringen har startat samtliga 16 omgångar och imponerat i jumbolaget.

- Det är klart att det är jätteskönt och bra och kul på alla sätt. Det var hela anledningen till att jag behövde ett byte eller en omväxling. Jag vill ju spela och man mår mycket bättre då. Och man utvecklas på ett helt annat sätt mot om man inte spelar. Så det är jättebra på alla sätt och vis, säger Gustafson till Fotbollskanalen.

Den tidigare Häcken-spelaren var en av många nya spelare i klubben inför den här säsongen. Roda inledde också mycket tungt med sex raka förluster. Men laget har spelat upp sig och har en uppåtgående form.

- Jag tycker att vi är bättre än vad vi ligger i tabellen och det visar väl de här senaste matcherna. Där vi spelar bättre eller i alla fall jämnt med motståndarna. Sedan har vi tappat två matcher i rad på lite slarviga och billiga sätt och det är något vi måste jobba på. Det räcker ju inte att vi spelar okej utan vi måste konvertera det till vinst också, säger Simon Gustafson.

Känns det som att ni är på rätt väg?
- Ja, det tycker jag. Det är ett nytt lag på många olika sätt och det tar tid att få ihop det alla tillsammans. Att jobba in vår idé och så, och det börjar väl till viss del visa sig nu och jag tycker att vi presterar mycket bättre nu än i början av säsongen.

Simon Gustafson har själv varit i het form. Först gjorde mittfältaren två mål mot Groningen och sedan blev det även mål mot Den Haag senast.

- Det är rätt mycket tillfälligheter om man gör mål eller inte. För mig har det aldrig varit primärt att mäta sin prestation i hur många mål och assist man gör utan mer överlag hur jag presterar i matchen. Tycker jag att jag presterar jättebra men inte gjorde några poäng så kan jag vara mer nöjd med det än om jag gör ett eller två mål och inte tycker att jag är speciellt bra i spelet. Så det är lite blandade känslor inför det. Men det är klart att det alltid är skönt att göra mål och det hjälper laget på ett väldigt direkt sätt, säger Gustafson.

Utlåningen från Feyenoord sträcker sig över den här säsongen. De regerande mästarna har gått knackigt i ligan och Gustafson håller kontakt med sin tidigare klubb.

- Vi snackar lite då och då. Både med staben och sportchefen, men sedan har jag ju bra kontakt med många av gubbarna i laget. Jag har många bra kompisar där så jag håller kontakten med dem och håller mig uppdaterad på något sätt.

Det har inte varit tal om att kalla tillbaka dig från lånet tidigare?
- Det finns ju i kontraktet, de har rätten att återkalla mig rent teoretiskt. Men sedan är det väl mer i förebyggande syfte om de skulle få mycket skador eller så, det är nog inte aktuellt nu liksom. Tanken är att jag ska vara här hela säsongen, sedan så vet man aldrig vad som händer.

Hur tänker du kring att Feyenoord har gått tungt den här säsongen?
- Det är svårt att peka på vad som är skillnaden på det här året jämfört med förra året. Det är smågrejer. De har spelat jäkligt mycket matcher och varit i Champions League och det har varit riktigt tuffa matcher där. Det är jättesvårt att svara på, det man kan säga är att de underpresterar om man ser till klubbens krav och vad de tycker om sig själva och allt sådant. Samtidigt är det ett jäkligt bra lag och jag tror inte att det kommer att vara något återkommande att de strular lite. Det är tillfälligheter och det är fortfarande väldigt många matcher kvar av serien. Så både för dem och för oss är det bara köra ner huvudet i sanden och gneta på.

På julafton ställs Simon Gustafson mot klubben han tillhör när Roda gästar Feyenoord.

- Det är klart att det blir lite speciellt. det var likadant när vi mötte dem hemma här för någon månad sedan. Det är ju speciellt att spela mot de som du är van att träna med varje dag. Sedan är jag här nu och inte där och det handlar om att vara professionell och göra sitt bästa och försöka vinna matchen. Men det är klart att det är lite speciell match också, säger Gustafson.

Men först väntar en viktig match mot bottenkonkurrenten VVV Venlo, fem poäng före i tabellen.

- Alla matcher är viktiga för oss nu. Men det är klart att när vi möter bottenlagen hemma, det är där vi SKA vinna på något sätt. Så det är klart att det är en jätteviktig match. Det är speciellt nu också, det är mycket matcher. Så det gäller att rensa skallen och göra sig redo och gå ut och vinna helt enkelt, säger Simon Gustafson.

Hur känns det att i väldigt bra form kliva in till en så viktig match?
- Jag tror att de flesta som är professionella fotbollsspelare eller idrottsmän överlag känner att ju högre insats det är desto mer inspirerad är man. Och det är väldigt viktiga matcher nu, och nu möter vi en bottenkonkurrent. Det är klart att man tänder till lite extra då.

Eredivisie

Bottenstriden

# Lag S V O F +/− P
13 Excelsior 6 1 3 2 -3 6
14 Zwolle 6 2 0 4 -4 6
15 Utrecht 6 1 2 3 -4 5
16 De Graafschap Nedflyttning-kval 6 1 1 4 -7 4
17 NAC Breda Nedflyttning-kval 6 1 0 5 -10 3
18 Groningen Nedflyttning 6 1 0 5 -10 3
Publicerad 2017-12-15 kl 10:20

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER