Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Peterson vill slå igenom: "Men lovat mig själv att ha tålamod”

Eredivisie 2015-08-08 kl 16:33

Utrecht-svensken Kristoffer Peterson siktar på att få sitt stora seniorgenombrott den här säsongen – men måste först hitta formen efter en jobbig skada.
- Jag har haft en överansträngning och ligger efter, men jag ska inte stressa, säger Peterson till Fotbollskanalen.

Förra sommaren lämnade han den engelska storklubben Liverpool för spel i holländska FC Utrecht. Nu har Kristoffer Peterson, 20, sin hela första säsong som seniorspelare i bagaget - och siktar mot det stora genombrottet i Holland.

Men den svenske yttermittfältaren kunde ha fått en bättre uppladdning inför den nya säsongen, som drar igång under lördagen med en stekhet bortapremiär mot Feyenoord. Peterson drabbades nämligen av en överansträngning i sitt ena knä i början av försäsongen.

- Det var ingen riktig skada, men jag blev stel ibland och det var på väg att bli en större skada. Jag tvingades till rejäl vila och missade fyra veckor direkt, berättar Peterson.

ANNONS

- Det kom väldigt olägligt. Vi har en ny tränare och det är många nya spelare så jag visste inte hur det skulle bli för mig, för försäsongen är viktig. Jag har bara en match i benen, eller 60 minuter i en match och ett inhopp på tio minuter i en annan. Så min status är inte jättebra. Jag är inte i samma form som de andra i laget, som har spelat nio matcher på försäsongen. Jag ligger efter och är inte redo att konkurrera om en startplats än.

Under viloperioden fick inte Peterson träna någonting och han inser att han inte är i toppform.

- Nej, ingenting. Jag kom tillbaka den 20 juli utan ett enda träningspass. Det var en klar order, jag var tvungen att vila. Man är ofta ung i tankesättet och tänker att: ”Jag är frisk, jag borde spela”. Men man får vara realistisk och se att det inte är det mest optimala att gå in och spela massa nu. Vår nye tränare har spelat med de andra spelarna det respekterar jag fullt ut. Jag jobbar vidare.

ANNONS

Du är väldigt ambitiös när det gäller träning. Hur har det varit att inte få träna?
- Jag älskar att träna och ser det som en hobby att göra det. För mig är det roligt. Så det var väldigt tråkigt att vara ifrån det. Men att vara överansträngd i ett knä är lite oroväckande och man måste ta det seriöst. Jag var tvungen att förstå att jag behövde vila. Man vill inte träna på och sen bli borta länge, säger Peterson.

Förra säsongen spelade den svenske U21-landslagsmannen 21 matcher för Utrecht, men han hade även tuffa motgångar. Bland annat var han borta i ungefär en och en halv månad på grund av att en lagkamrat brutit käkbenet på honom efter en duell på träning.

- Det var en lärorik säsong. Det var min första hela A-lagssäsong. Jag var ändå involverad i 21 matcher och det gick väldigt bra fram till skadan. Sen gick det bra när jag kom tillbaka och därefter lite sämre. Det gick väldigt mycket upp och ner. Men det gör att jag är ännu lite hungrigare nu.

ANNONS

- Mentalt känner jag mig mycket mer redo inför den här säsongen än förra. Jag har kommit överens med de som jag arbetar med att jag inte ska tänka för mycket. Jag ska bara gå ut och njuta. Jag har tillräckligt mycket kvalitet för att lyckas, det vet jag. Så jag ska njuta mer och se på det som något skoj, och inte överträna mig. Jag får inte se det här som en för stor grej och jag måste lära mig att slappna av, säger Peterson.

De senaste skadeproblemen har fått Peterson att stanna upp och fundera över saker och ting.

- Jag har gjort misstag. Jag måste hålla reda på min kropp och lära mig att känna av läget med den. Innan var jag så himla hungrig på att ta nästa steg hela tiden, så jag tänkte inte. Det tog jag med mig till Holland, men här har jag lärt mig att slappna av.

- Jag är ung och har aldrig riktigt varit skadad tidigare. Jag vet inte hur det fungerar. Med käken stressade jag tillbaka och det visade sig att jag stressade tillbaka för tidigt. Nu har jag lovat mig själv att ha tålamod och acceptera situationen som den är. Sen ska jag ta chansen när den kommer, för den kommer att komma. Jag fokuserar varje dag på att träna extra och att göra det på ett smart sätt.

ANNONS

Hur är förtroendet för dig från Utrechts sida?
- Det känns verkligen att de tror på mig. Jag har tre år kvar på kontraktet och jag får hela tiden höra att de tror på mig. Jag ska ha tålamod. Jag har en väldigt bra dialog med klubben och de vet hur hungrig jag är. De får lugna ner mig ibland, så jag inte blir frustrerad när allt inte går som jag vill. När man vill så mycket som jag gör är det lätt att bli frustrerad. Men det är väl ett bevis på att man vill något extra mycket.

Även om du inte ska stressa, du verkar sugen på att göra det här till ditt år och få ditt genombrott på seniornivå?
- Absolut, jag är så himla hungrig. Jag vill visa alla vad jag kan och jag vill göra bra ifrån mig. Just nu trivs jag extremt bra här och jag har väldigt stora förhoppningar på den här säsongen, avslutar den svenske yttermittfältaren.

ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto